I et industrikvarter i den østjyske by Kolding står en uanseelig bygning. Vinduer og døre er skærmet med tillukkede persienner, og fra bygningens hjørner peger overvågningskameraer mod nord, syd, øst og vest.
For få år siden blev firmaet Cannabis International i Kolding præsenteret som en vigtig byggesten i et globalt investeringseventyr.
Men den jyske virksomhed blev i virkeligheden brugt som en kulisse i en russisk mafiaoperation, der på to år svindlede mennesker over hele verden for 4,8 milliarder kroner.
Det afdækker den nye DR-dokumentar 'Den russiske insider'.
- Det er en lille flig af en meget større verden, hvor erhvervsliv og organiseret kriminalitet smelter sammen på virkelig bekymrende måder, siger politiforsker Adam Diderichsen fra Syddansk Universitet.
186.000 ofre blev svindlet
Cannabis International bliver grundlagt i 2018 med et mål om at dyrke cannabisplanter til medicinsk brug.
Efter tre år på markedet underskriver det jyske firma en aftale med den fremadstormende investeringsplatform JuicyFields.
Aftalen gør JuicyFields til medejer – og senere hovedejer – af virksomheden, hvilket JydskeVestkysten tidligere har skrevet.
I en pressemeddelelse annoncerer investeringsplatformen, at Cannabis International skal producere 40.000 kilo cannabis om året.
Dermed bliver firmaet i Kolding en brik i et globalt bedrageri, som ifølge det europæiske politisamarbejde, Europol, ender med at svindle 186.000 personer.
- Det er utroligt professionelt, det der foregår. De opbygger ikke bare firmaer, men også produktionsfaciliteter og alt muligt, der får tingene til at se fuldstændigt rigtige ud. Men det er bare tomme kulisser og svindel hele vejen igennem, siger Adam Diderichsen.
Stifterne af Cannabis International fortæller om deres visioner:
Insider: Russiske frontpersoner mødtes med Kolding-firma
I DR-dokumentaren fortæller en insider fra JuicyFields, hvordan bagmændene har orkestreret det store svindelnummer.
Insideren hedder Igor Kekshin, og han beskriver, hvordan han selv har rejst rundt til cannabisplantager og lavet aftaler på vegne af JuicyFields for at opbygge kulisser, der skulle lokke penge fra ofrene.
Insideren kender også godt Cannabis International.
- De var partnere, siger Igor Kekshin.
Ifølge ham har de danske stiftere af virksomheden i Kolding holdt flere møder med russere, der var en del af JuicyFields-bedraget.
Det bliver understøttet af et nyhedsbrev fra JuicyFields, hvor de to danskere sidder med russiske frontpersoner fra investeringsplatformen.
Thomas talte med stifter, før han investerede
I 'Den russiske insider' fortæller 35-årige Thomas Nelson fra Herlev, at virksomheden i Kolding har været afgørende for hans beslutning om at lægge penge i projektet.
Før han i juli 2021 begynder at investere, så ringer han til den jyske virksomhed. I opkaldet bekræfter den ene af virksomhedens danske stiftere ifølge Thomas Nelson, at Cannabis International har en aftale med JuicyFields.
- Han bekræftede også, at der var et fint samarbejde med dem, og at det bare kørte, som det skulle, siger Thomas Nelson.
- Så tænkte jeg, at der var grønt lys. Så smed jeg 200 euro derind:
JydskeVestkysten har tidligere beskrevet, hvordan et andet dansk offer også investerede i JuicyFields, efter at hun havde været i kontakt med Cannabis International.
Thomas' penge forsvandt
I begyndelsen går det godt med Thomas Nelsons investeringer i JuicyFields. Derfor begynder han at låne penge, så han kan investere endnu mere.
Og da han i juli 2022 mister adgang til platformen, har han overført mere end en kvart million kroner til JuicyFields.
Fra den ene dag til den anden har de russiske bagmænd trukket stikket på investeringsplatformen og er forsvundet med pengene.
Stifterne af Cannabis International, Anders Asgreen og Ayman Galbeed, har for nyligt forladt virksomheden.
DR har gennem flere måneder forsøgt at få deres kommentar til sagen, men de har ikke ønsket at udtale sig.
Vi ville gerne have spurgt, om de vidste, at deres virksomhed blev brugt som kulisse i et russisk milliardbedrageri, eller om de selv blev snydt af bagmændene.