Mønter, kronjuveler og 'Gud bevare Danmark': Hvad ændrer sig, når Frederik bliver konge?

Nationalbanken vil med Kongehusets accept trykke nye mønter med den nye konge.

Fremover er det kun Mary, der må bære kronjuvelerne., mens Frederik får en særligt fin elefantorden. (Foto: © DR Collage: Nathalie Nystad / Foto: Scanpix)

Den 14. januar bliver en dag, der skriver sig ind i historiebøgerne.

Efter 52 år på tronen træder dronning Margrethe tilbage og overlader posten til sin søn, den kommende kong Frederik 10.

Mange danskere har ikke oplevet andre regenter end dronningen, som er blevet synonym med ti- og tyvekronemønter, juvelbesatte smykker og 'Gud bevare Danmark'.

Men hvad vil ændre sig, når Frederik bliver konge? Her er fire bud.

Nye mønter

Nationalbanken udgav en særlig mønt i anledning af dronningens 50-års regeringsjubilæum i 2022. (Foto: © Danmarks Nationalbank, Ritzau Scanpix)

Vi kan formentlig se frem til et nyt ansigt på de danske mønter.

Nationalbanken har i hvert fald "rettet henvendelse til Kongehuset om tilblivelse af nye mønter", lyder det i et skriftligt svar fra presseafdelingen.

- Men det er først en proces, der kan sættes i gang, efter kongen er tiltrådt, skriver Nationalbanken.

Dermed er der udsigt til, at Frederik over tid afløser sin mor på de danske mønter, i takt med at de nuværende mønter fases ud og nye kommer til.

Så sent som i maj måned sendte Nationalbanken ellers nye 10- og 20-kronemønter i cirkulation med et opdateret portræt af dronning Margrethe.

Kronjuvelerne må kun bæres af Mary

Diadem fra smaragdsættet, som er en del af kronjuvelerne. Smykkerne må fremover kun bruges af den kommende dronning Mary. (Foto: © Iben Bolling Kaufmann, Kongernes samling)

De danske kronjuveler er en samling smykker, som Christian 6.s dronning, Sophie Magdalene, i sit testamente skrev altid skulle være "ved kronen".

På den måde ville der altid være pragtsmykker til rådighed for den til enhver tid siddende dronning.

Kronjuvelerne må kun anvendes af dronningen og kun indenfor rigets grænser. Derfor må dronning Margrethe ikke længere bære smykkerne, når hun går af som regent.

Det bliver i stedet Mary, der får æren af at bære de dyrebare smykker.

Ved særlige ordensdage som nytårstaffel 1. januar bæres Elefantordenen foran på brystet i en ordenskæde, der hviler på begge skuldre. Ved andre lejligheder bæres ordenen i et blåt skærf fra venstre skulder til højre hofte. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Kronjuvelerne er typisk i brug et par gange om året, for eksempel ved Nytårskuren, statsbesøg eller særlige begivenheder i den kongelige familie.

Når Frederik bliver konge, bliver han også overhoved for Dannebrogordenen og Elefantordenen.

Det betyder, at han som ordensherre får en særligt stor og flot ordenskæde, fortæller Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor i historie med særligt fokus på hofhistorie ved Københavns Universitet.

Frederik skal vælge sit valgsprog

Frederik 7.s valgsprog "Folkets Kærlighed Min Styrke" er indgraveret på hans rytterstatue Christiansborg Slotsplads. (Foto: © Lars Hansen)

I mindst 500 år har der været tradition for, at monarker i Danmark vælger et valgsprog i forbindelse med deres udråbelse.

- Det er et motto, der udtrykker ens værdier og det, man ønsker at stå for, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Dronning Margrethes valgsprog er "Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke".

Det forventes, at Frederik løfter sløret for sit valgsprog ved udråbelsen den 14. januar.

Gud bevare Danmark?

Dronning Margrethe afsluttede søndag sin sidste nytårstale med de velkendte ord "Gud bevare Danmark", efterfulgt af et 'Gud bevare jer allesammen".

Ordene "Gud bevare Danmark" er nærmest blevet synonym med dronningen, som i 52 år har brugt vendingen som et punktum for sine nytårstaler.

Det samme gjorde hendes far, Frederik 9. Men det er ikke noget, regenterne nødvendigvis skal, fortæller Sebastian Olden-Jørgensen.

- Det var før i tiden en helt almindelig talemåde i officielle sammenhænge, men den religiøse sprogbrug har været på retræte, og kronprinsen har ikke givet udtryk for at være særligt religiøs, siger han.

- Man skal aldrig sige aldrig, men jeg tror, han vil føle, at ordene er hule, hvis han tager dem i sin mund. Derfor tror jeg, han vil udelade dem og finde på noget andet at sige.

Lær vores kommende konge bedre at kende i dette portræt: