Den nye DR-podcast 'Falske minder' har skabt et stort postyr på Christiansborg.
I podcasten løftes sløret for en række adoptioner fra Libanon til Danmark i 1980'erne, som ifølge eksperter er sket gennem bestikkelse eller "rendyrket børnehandel". Og den afslører, at den danske stat har været involveret.
Det har fået flere partier i oppositionen til at indstille sigtekornet på social - og boligminister Sophie Hæstorp Andersen. De kræver nemlig en juridisk undersøgelse af adoptionsområdet, som har til formål at placere et ansvar. Som landet ligger nu, er der taget initiativ til en historisk undersøgelse af adoption, men regeringen har indtil videre afvist, at den også skal have til formål at placere et ansvar.
Og det kan man ikke være bekendt over for de adopterede og deres familier, mener Dansk Folkepartis socialordfører, Mette Thiesen.
- Vi har en minister, som stikker hovedet i jorden som en struds. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man ikke har en interesse i at få det her undersøgt grundigt og til bunds, så folk kan få den afklaring, de fortjener, siger hun.
Minister kaldes i samråd
Afsløringerne i den nye podcastserie har i dag fået to partier til at kalde Sophie Hæstorp Andersen i samråd.
Det drejer sig om Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne, og spørger man sidsnævntes socialordfører, må der simpelthen ikke 'vælte flere skeletter ud af skabet, før vi handler'.
- Nu har vi presset på så længe for at få undersøgt det her til bunds, og ministeren har nægtet hver evig eneste gang. Og det er jo derfor, at vi nu igen indkalder til samråd. Vi har simpelthen brug for, at ministeren handler på det her. Vi har ikke brug for en historisk undersøgelse, siger Karina Adsbøl og fortsætter.
- Der bliver talt om bestikkelse med hjælp fra en dansk ambassade, og der er tale om menneskehandel her. Vi har simpelthen brug for, at der bliver stillet nogle mennesker til ansvar.
Danske myndigheder har været involveret
DR kunne i går afsløre, at adoptionsbureauet AC Børnehjælp ifølge eksperterne har gjort brug af bestikkelse for at få adoptioner fra Libanon igennem - blandt andet gennem donationer - tilbage i 19080erne I andre tilfælde blev børnene ifølge eksperter direkte handlet.
Det forarger Victoria Velazques, som er socialordfører i Enhedslisten.
- De danske myndigheder har ikke bare haft kendskab til børnehandel, men har medvirket til det. Det her viser med al tydelighed, hvorfor det er, at det ikke er nok med en historisk gennemgang af, hvad der er sket, men at der er brug for en juridisk undersøgelse, som placerer et ansvar, siger hun.
Samlet opposition råbte op i oktober
En samlet opposition kom tilbage i oktober med en opsang til regeringen. I en fælles pressemeddelse krævede otte partier en kulegravning af samtlige internationale adoptioner til Danmark siden 1964.
Særligt med fokus på at afgøre, om den danske stat har haft et ansvar i de adoptionsskandaler, hvor børn er kommet til Danmark mod deres biologiske forældres vilje.
Og de nye historier om adoptioner fra Libanon gør kun behovet for en juridisk undersøgelse større, mener Helene Brydensholt, som er børne- og familieordfører i Alternativet.
- Vi har hele tiden ment, at det var problematisk, at man ikke fra regeringens og ministeriets side vil lave en ægte og en rigtig juridisk undersøgelse. Der er foregået fuldstændigt forrykte ting som bestikkelse og handel med børn. Det er vi forpligtet til at finde ud af, hvem der bærer et ansvar for, siger hun.
Minister: Vi skylder de adopterede at blive klogere
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen stiller ikke op til interview i dag om sagen, men har sendt et skriftligt svar til DR.
Hun kalder det 'forfærdeligt', at børn er blevet adopteret til Danmark på et usikkert eller forkert grundlag. Og hun gentager et budskab fra oktober om, at hendes ambition er, at den planlagte historiske undersøgelse af adoptionsområdet og myndighedernes rolle skal udvides fra 10 til 69 lande.
- Vi skylder de adopterede at blive klogere på det system, de blev adopteret igennem – fra Libanon og fra andre lande.
Bag en jernlåge til et gravsted ligger en hemmelighed begravet, der vil ændre en masse mennesker historie. Du kan høre mere om gravstedet, børnehandel og flere adopteredes personlige historier i den nye DR-podcastserie ‘Falske minder’.
Og her kan du få Anna Gabriel Tops historie. Hun er af de adopterede fra Libanon.