Selvom en overvægt af drabsager sker i den allernærmeste familie, så vil det aldrig kunne undgås, at forældre slår hinanden eller fælles børn ihjel.
Sådan lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).
- Selvom vi har et meget tætmasket velfærdssamfund, så vil vi aldrig kunne komme helt i den situation, hvor vi har nul drab, siger hun.
Kritik af manglende behandlingstilbud
Over 25 år har der været mindst 560 drab, hvor offer og gerningsmand har været nært beslægtet som enten partner, ekspartner, søn, datter eller søskende. Det viser en gennemgang af 1.338 drabssager, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.
Men flere af den slags drab vil kunne undgås, hvis offentlige myndigheder prioriterer en forbyggede behandlingsindsats af potentielle voldsmænd frem for først at reagere, når der er faldet en dom for partnervold eller partnerdrab.
Sådan lyder kritikken fra en række af de behandlingssteder og organisationer, der arbejder med at forebygge partnervold og familiedrab.
- Jeg tror godt, vi kan blive bedre til at opspore og forebygge. Men jeg tror aldrig nogensinde, at vi kan nå dertil, hvor vi kan gardere os mod, at volden eller drabet pludselig opstår, siger Mai Mercado.
Blandt andet findes der i dag centre i Aarhus, Odense og København, hvor voldsmænd, deres partnere og børn kan få psykologbehandling til at stoppe vold og mistrivsel i familien.
Men centrene har lige nu op til to års ventetid på behandling og dækker heller ikke en række yderområder, oplyser organisationen Dialog mod Vold, som driver centrene med satspuljemidler fra staten.
- Jeg kan godt forstå et ønske om gerne at ville have tilbud bredt mere ud. Men det er også vigtigt at sige, at det også skal passe til, hvor mange man så rent faktisk har i målgruppen, siger Mai Mercado.
Kommuner: Lav to nye centre
Hos kommunerne, som især har ansvar for, at børn ikke vokser op i voldsudsatte familier, kan man godt se, at der kan være langt til behandlingscentrene i de tre byer.
Det fortæller Niels Arendt Nielsen, der er kontorchef for social- og sundhedsområdet i Kommunernes Landsforening.
- Der kan være rigtig langt bare fra Aalborg til Aarhus. Så det er klart, at når man vurderer, at det kan være nødvendigt for en familie at få det her tilbud, så kan venteliste og geografi selvfølgelig betyde noget, siger han.
Kommunernes Landsforening ser derfor gerne, at tilbudet om forebyggende behandling til voldsmænd bliver udvidet til omfatte i alt fem centre, så mere af landet er dækket.
- Når der er så lange ventelister til de tre centre, man har nu, så kunne man overveje at lave nogle flere, siger Niels Arendt Nielsen.
Hvem skal så betale for det?
- Det, mener vi, er en statslig opgave at kunne understøtte i forhold til at hjælpe familierne ud af de her ekstreme situationer, siger kontorchefen.
Minister: Handler ofte om retten til børn
Børne- og socialministeren er ikke afvisende over for idéen. Men kommunerne må selv komme på banen, hvis de har et ønske om at øge antallet af behandlingstilbud målrettet voldsmænd, lyder det fra hende.
- Hvis Kommunernes Landsforening gerne vil være med til at sikre, at der kommer flere centre, så synes jeg, at de skal gå i dialog med mig om at få skaffet finansiering til det, lyder det fra Mai Mercado.
Hun mener dog samtidig, at en stor del af de konflikter, som fører til drab i familien, sker på grund af tvister om retten til forældremyndighed.
Derfor er indsatsen omkring at løse den slags konflikter også en vigtig del af indsatsen, hvis flere familiedrab skal undgås, mener hun.
- Vi må bare konstatere, at en række af de drabssager handler om konflikter om børn, hvor man ikke har været i stand til at få løst de konflikter. Så hvis vi fremover kan løse de konflikter, så vil vi forhåbentligt også se færre sager, hvor den ene partner forvolder den andens død, siger hun.
Et enigt Folketing vedtog i marts måned en politisk aftale om et nyt familieretligt system, og Mai Mercado håber, at systemet vil kunne dæmme op for mange af de konflikter, der udløser drab i familien.
- I dag har vi nærmest et system, der inviterer til at sætte forældrene i konflikt med hinanden, og dér skal vi ind og have et nyt familieretsligt system, som er med til at minimere konflikterne, siger børne- og socialminister Mai Mercado.