Minister til kamp mod sexkrænkere: Ville du dele videoen, hvis den var med din egen lillesøster?

Ellen Trane Nørby åbner i samarbejde med to organisationer op for telefonlinjer, så unge, hvis nøgenbilleder er blevet delt, kan få hjælp.

Ellen Trane Nørby mener, der er sket et skred i kulturen hos de unge, der i stigende grad deler sexvideoer og nøgenbilleder af hinanden uden deres samtykke. (arkivfoto) (Foto: © PICA, Scanpix)

- Jeg vågnede til en besked, hvor der stod: Hej Sofie, jeg har en video af dig, og hvis du ikke sender et nøgenbillede, sender jeg den videre til alle mine venner.

Sådan fortæller 16-årige Sofie i dag i Information.

En uge forinden var hun under et samleje blevet filmet, uden hun vidste det. Og nu florerer sexvideoen af hende overalt på nettet.

Unge, der krænker hinanden seksuelt, ved at dele seksuelle billeder og videoer på nettet, er gået hen og blevet en tendens, påpeger flere eksperter.

Sofie går stadig i folkeskole, men også på ungdomsuddannelserne er den gal.

I denne uge kom det blandt andet frem, at elever på nordsjællandske gymnasier har kultur for i deres skoleaviser og skoleradio at dele intime detaljer om deres medstuderende sexliv. Såsom hvordan de mistede deres mødom, eller om de har pådraget sig kønssygdomme efter en fest.

Derfor er Ellen Trane Nørby (V), Minister for børn, undervisning og ligestilling, Børns Vilkår og Sex & Samfund gået sammen om at komme problemet til livs.

- Nu vil de, der tager røret hos Børnetelefonen og hos Sex & Samfunds sexlinie, være klar til at rådgive de unge, hvis de har oplevet, at sexbilleder eller nøgenbilleder af dem er blevet delt på nettet, siger Ellen Trane Nørby om initiativet.

Samtidig vil de unges opkald være med til at kortlægge, hvor stort problemet egentlig er. Lige nu findes ingen tal for, hvor mange unge der krænkes digitalt.

- Vi har set nogle unge piger stille sig frem og sige, at de ikke har følt, de har kunnet få hjælp. Men det er ikke noget, de skal gå alene med, og det er ikke noget, de skal acceptere, siger Trane Nørby og understreger, at det handler om en kulturændring.

- De unge skal spørge sig selv, om de ville dele det, hvis det var dem selv, der var nøgen på billedet, eller hvis det var deres lillesøster, der var på videoen. Det handler om digital dannelse.

Ellen Trane Nørby opfordrer i samme ombæring til, at lærere og rektorer rundt på institutionerne holder et vågent øje og anmelder eventuelle krænkere til politiet.

Derudover handler det i høj grad også om opdragelse, siger hun, og forældre bærer ligeledes et stort ansvar, for det er ikke omkostningsfrit at hænge andre ud på nettet.

- Man kan få bøder eller fængselsstraf, hvis man mangfoldiggør den type krænkende videoer og billeder, siger ministeren.