Minister er klar med omdiskuteret dyrevelfærdsmærke

Mærket vil komme på kødpakkerne fra sommeren 2017 og har tre niveauer fra en til tre stjerner.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i dag præsenteret et nyt dyrevelfærdsmærke. Mærket indføres i første omgang for svinekød, men vil senere kunne udvides til andre typer af kød. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I fremtiden kan flæskestegen, skinken og det hakkede svinekød komme til at have et ekstra mærke, som skal vejlede forbrugerne om dyrevelfærd. Det såkaldte dyrevelfærdsmærke har længe været under udarbejdelse, og i dag har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) så præsenteret den endelige mærkningsordning. I en pressemeddelelse skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at der nu er nået en aftale blandt parterne, som tæller Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd, Danske Slagtermestre, Lidl og Aldi. Endvidere støttes ideerne i ordningen af Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlægeforening, skriver ministeriet.

Mærket vil komme på kødpakkerne fra sommeren 2017 og er en frivillig ordning, som har tre niveauer fra en til tre stjerner. Det indføres i første omgang for svinekød, men vil senere kunne udvides til andre typer af kød.

Supermarkedskæden Coop og organisationen Dyrenes Beskyttelse er dog ikke en del af underskriverne og har længe været kritiske over for mærket.

Dyrevelfærdsmærket er blevet til som en del af Fødevare- og landbrugspakken, som indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Om dyrevelfærds-stjernerne:

  • En stjerne: Fritgående søer, krølle på halen (uden halekupering eller halebid), mere plads og tildeling af halm

  • To stjerner: Samme grundkrav + krav om mere plads

  • Tre stjerner: Samme grundkrav + krav om endnu mere plads samt udeareal

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet