Et konkret regeringsforslag i de aktuelle finanslovs- og skatteforhandlinger om at skære licensen til DR med 12,5 procent vil få konsekvenser for hele tv-branchen.
Det vurderer juraprofessor Thomas Riis, der er nyudnævnt formand for Kulturministeriets medieudvalg, og som desuden har været formand for et netop afsluttet udvalgsarbejde om finansiering af dansk tv-produktion.
-DR er uden sammenligning den vigtigste aktør, og hvis man skærer med 12,5 procent vil det få voldsom indflydelse på finansieringen af dansk indhold, siger Thomas Riis i P1’s Mennesker og medier.
Udenlandske medier vil fylde mere
I de kommende år vil der være færre penge til dansk tv-produktion, fordi flere og flere skifter kabelpakker ud med udenlandske streamingtjenester som for eksempel Netflix, HBO og Viaplay.
Dermed bliver der betalt færre penge for rettigheder og dermed er der også færre penge til tv-produktion i Danmark.
Og konklusionen i det udvalgsarbejde, som Thomas Riis´ har stået i spidsen for, er, at det selv uden DR-besparelser ville se sort ud for branchen.
Blandt udvalgets medlemmer er også Niels Breining, som indtil for fire år siden var direktør i YouSee. Også han mener, at et mindre DR vil ramme hårdt i en presset tv-branche:
-Det er klart, at hvis man gennemfører det ”geniale” forslag på 12,5 procent, så fjerner man et anseeligt beløb og så er det værre end alle de andre ting, der påvirker finansieringen af dansk tv-produktion.
Niels Breining derfor spiller bolden videre til de nært forestående medieforhandlinger på Christiansborg:
-Jeg kan ikke forestille mig andet, end at politikerne bliver nødt til at geninvestere enhver krone, de tager fra DR et andet sted i branchen. Det håber jeg de gør, siger Breining i Mennesker og medier.
DF har et konkret udspil
Blandt Folketingets partier er det kun Dansk Folkeparti, som er kommet med et konkret udspil om reduktion af DR.
Ikke med 12,5 procent, men med 25 procent. Kulturordfører Alex Ahrendtsen skriver i en mail til Mennesker og medier, at Dansk Folkeparti med sit forslag kun har taget stilling til, at DR skal være 25 procent mindre, men at han ”ikke afviser”, at sparede DR-penge kan gå til en større public servicefond.
”Det kommer an på forhandlingerne”, skriver han.