En ny form for lægehus er ved at vinde land fra den klassiske familielæge i Danmark. Flere klinikker piller de gamle messingskilte ned og skifter navn til 'Alles Lægehus'.
Alles Lægehus Thyborøn. Alles Lægehus Tårnby. Alles Lægehus Aalborg.
Navnet 'Alles Lægehus' dækker over en millionstor sundhedskoncern, der blandt andet hjælper privatpraktiserende læger med det praktiske - papirarbejde, medarbejdere og IT - mod at få størstedelen af de penge, klinikken tjener og altså retten til at sætte sit navn på hoveddøren.
Indtil videre er 130.000 danskere patienter hos Alles Lægehus i Jylland, Fyn og på Sjælland.
På papiret er det stadig ejerlægen, der har det faglige ansvar i det enkelte lægehus - sådan som reglerne foreskriver. Men en række kilder fortæller til DR’s Kontant, at i flere af de lægehuse tilses patienterne i høj grad af sygeplejersker og skiftende lægevikarer, mens ejerlægen nogle steder er helt ukendt.
Og det er både problematisk og slet ikke meningen med reglerne, advarer eksperter.
I Alles Lægehus i Frederiksværk var Lotte Theilade ansat som læge i over et år uden at støde på den læge, der stod som ejer af klinikker og altså havde ansvaret.
- Jeg hørte et navn og vidste, hvem det var, men jeg mødte aldrig nogensinde ejerlægen, selvom jeg var der i 15 måneder.
I stedet stod sundhedskoncernen Alles Lægehus for den daglige drift.
- Instrukserne til personalet kom fra hovedkontoret for Alles Lægehus. Så ejerlægen spillede ikke nogen rolle, siger hun.
En tidligere sygeplejerske i et jysk Alles Lægehus kendte ikke sin ejerlæge meget bedre.
- Jeg var der jo en årrække. Jeg tror, jeg så ham to gange, siger sygeplejersken, der optræder anonymt. DR er bekendt med hendes identitet.
Hun mener ikke, ejerlægen havde nogen rolle i klinikken.
- Så vidt jeg ved, underskriver han, at han ikke blander sig i den daglige drift.
'En stråmandsklinik'
Kent Kristensen er lektor i sundhedsjura på Aalborg Universitet, og han har set et eksempel på en kontrakt, som en ejerlæge har indgået med Alles Lægehus. Kontrakten beskriver, at Alles Lægehus, mod at få langt størstedelen af indtjeningen, står for hele driften i klinikken - blandt andet for ansættelse af personale og indkøb til klinikken.
Kent Kristensen mener, den sår tvivl om, hvem der i virkeligheden ejer lægeklinikken.
- Når vi ser på den kontrakt, så ligger der nogle forudsætninger, hvor man berettiget kan stille spørgsmål ved, om ejerlægen reelt er den, der ejer klinikken og reelt er den, der er personligt ansvarlig, siger han.
Langt de fleste lægehuse i Danmark ejes og drives af den samme læge, som man som patient også møder, hvis man skal have målt blodtryk eller måske have set på et grimt udslæt.
Ejerlægen har et såkaldt ydernummer, der giver vedkommende ret til at drive en offentlig lægepraksis mod at få betaling fra regionerne.
Men stor mangel på læger fik i 2013 Folketinget til at ændre sundhedsloven, så en læge nu i dag kan eje og drive op til seks ydernumre - altså seks lægeklinikker - frem for blot et.
- Lægen skal ikke nødvendigvis være i de andre klinikker, men lægen skal have sin hovedbeskæftigelse i klinikkerne og være beskæftiget med at drive dem - med at have patientansvar, siger Kent Kristensen.
Ejerlægen kan godt ansætte andre læger i sine klinikker, men for at få ekstra ydernumre er det ifølge Kent Kristensen altså et krav, at ejerlægen også selv skal være til stede i klinikkerne.
- Det giver en garanti for, at hensynet til økonomien aldrig vægter tungere end hensynet til patienten, fordi lægen har et fagligt ansvar, man kan sanktionere.
En sikkerhed, der nu er i fare.
- Den konstruktion mister man her, hvis lægen trækker sig ud af driften.
Forsvinder ejerlægen ud af lægehuset, forsvinder altså også sikkerhed for, at lægefagligheden er i orden og for, at økonomien kører efter bogen.
- Og så får vi det, man kalder stråmandsklinik, siger Kent Kristensen.
Ejerlæger er ikke i klinikkerne
DR’s Kontant forsøger på telefonen at få fat i læge Berit Lavik, der ejer seks klinikker under Alles Lægehus herunder i Tårnby. Men i Alles Lægehus Tårnby er hun ikke. Og i lægehuset har de ikke hendes telefonnummer.
- Men jeg kan prøve at google det til dig, tilbyder en medarbejder i klinikken.
I et mailsvar til DR skriver Berit Lavik, at det overrasker hende.
"Men vi havde to nye medarbejdere i klinikken på daværende tidspunkt, så mit gæt er, at det har været en af dem," skriver hun.
Men det samme billede tegner sig af en række andre ejerlæger, som har mere end en klinik.
Vi forsøger også at få fat på læge Jens Thygesen, der ejer fire Alles Lægehus-klinikker i Jylland og en på Sjælland.
Men han er ikke til at træffe i nogen af de fem klinikker den dag og har ikke sin daglige gang i klinikkerne, lyder det samstemmigt fra medarbejderne, der tager telefonen.
Først da vi ringer til en private lægeklinik i Skodsborg, som han også har tid til at arbejde i, får vi fat i ham.
- Du får ham med det samme, lyder det i telefonen.
Jens Thygesen har ikke lyst til at deltage i et interview med DR's Kontant, men forklarer i en mail, at han er med til at sikre lægedækningen i hele landet, og at han ikke har en fast fordeling af sin tid.
Alles Lægehus ejes i udlandet
Alles Lægehus er stiftet af fysioterapeut og iværksætter Thomas Helt. I 2021 solgte han over halvdelen af Alles Lægehus til den udenlandske sundhedskoncern Capio og indkasserede ifølge JydskeVestkysten et trecifret millionbeløb.
Bag Capio står en af verdens største private udbydere af sundhedsydelser Ramsay Health Care fra Australien, som er en global koncern med 88.000 ansatte og hundredvis af privathospitaler og lægeklinikker i Europa og Australien.
Det lægger yderligere pres på det økonomiske incitament i konstruktionen, vurderer ekspert i sundhedsjura Kent Kristensen.
- Det betyder i hvert fald, at det økonomiske hensyn kommer til at vægte tungere. Fordi forrentningen af den investering, man har gjort sig, er det primære hensyn.
Da man gav lov til, at læger kunne have op imod seks ydernumre, havde du da forestillet dig, at det kunne resultere i, at en global sundhedskoncern kunne blive den bagvedliggende ejer af danske lægehuse?
- Nej, det tror jeg ikke, der var nogen, der havde forestillet sig.
Stifter: Vi sikrer lægedækning
Ifølge en mailkorrespondance, DR har set, får koncernen Alles Lægehus 99 procent af omsætningen i en lægeklinik og 90 procent af overskuddet. Sidste år havde virksomheden en bruttofortjeneste på over 200 millioner kroner.
Thomas Helt, der er stifter og bestyrelsesformand i Alles Lægehus, bekræfter, at en kontrakt mellem Alles Lægehus og en ejerlæge kan se sådan ud, men afviser, at det alene er økonomi, der er i fokus.
Formålet er også at hjælpe med den ret omfattende lægemangel, som særligt er et problem i de tyndt befolkede områder af landet.
- Det handler om at sikre lægedækning. Vi har et system, der ikke sikrer lægedækning i Danmark. Det er min opgave, siger Thomas Helt.
Men ejerlægerne er jo stort set ikke i klinikkerne?
- De er der i det omfang, der er nødvendigt.
Thomas Helt skriver efterfølgende i en mail til DR, at han ikke genkender billedet af, at ejerlægerne ikke er til stede i klinikkerne, men at 'han tager det seriøst'.
"Derfor vil vi fremadrettet sørge for at synliggøre ejerlægens rolle tydeligere for personalet," skriver han.