Kendt læge arbejder i privatklinik i Skodsborg, men ejer lægehuset i Thyborøn: 'Ham har jeg sgu aldrig set'

Læge Jens Thygesen ejer i alt fem lægehuse, som han lader stor sundhedskoncern drive, og det har aldrig været hensigten med de danske lægehuse, siger eksperter.

Læge Jens Thygesen er kendt fra DR-programmet Fede Forhold, hvor han i klinikken i Skodsborg undersøger, om deltagere får højere puls af sin partner eller af usundt mad.

Lige op ad det smukke og eksklusive Kurhotel Skodsborg, der med sine hvidkalkede mure, terracottakrukker og udsigt over Øresunds klare vand indkapsler det smukkeste ved den nordsjællandske riviera, ligger der en privat lægeklinik.

Her kan man blandt andet få en hjerteundersøgelse for 12.100 kroner, en konsultation for 1.500 kroner eller have abonnement på en god, gammeldags familielæge for 2.500 kroner om måneden.

"Nordsjællands eksklusive lægehus – som et lægehus burde være", lyder sloganet.

Og her arbejder Jens Thygesen, der i offentligheden er mest kendt som sundhedsekspert i de seneste sæsoner af TV-programmet 'Fede Forhold' på DR1.

Knap så kendt er han dog i Thyborøn, hvor han ellers er registreret hos myndighederne som byens praktiserende læge. I det mindste ikke blandt de lokale, vi passer op på gaden tæt på lægehusets røde et-plansbygning, der - som det er med det meste i Thyborøn - ligger tæt på byens travle erhvervshavn.

Præsenteret for et printet billede af Jens Thygesen afviser de lokale patienter at have set noget til deres læge.

- Er det ham, der ejer den? Nej, ham har jeg sgu aldrig set, siger Preben Sørensen, der jævnligt går til kontrol i lægehuset.

Per Adamsen i en mosgrøn windbreaker får luft for sin frustration i så ordfyldige vendinger, som man nu engang bruger på de kanter af kongeriget.

- Jeg har aldrig set ham.

Det er ellers ham, som ejer klinikken?

- Nå, det er ham, som er pengemanden, der har købt det hele, så han kan få nogle penge fra Region Midt? Det er en pengemaskine, siger Per Adamsen.

Én læge ejer fem klinikker

For godt 10 år siden ændrede Folketinget sundhedsloven, så en læge i stedet for at kunne eje én lægeklinik, eller et såkaldt ydernummer, kunne få lov at eje op til seks offentlige, almene lægeklinikker.

Det gjorde man i forsøget på at få en bedre lægedækning særligt i de tyndtbefolkede områder, der, som i Thyborøn med blot 1.900 indbyggere, kæmper med at tiltrække en alment praktiserende læge.

Kravet var, at lægen skulle praktisere som læge og have som hovedbeskæftigelse at drive klinikkerne.

Men i Thyborøn er Jens Thygesen altså ikke. Eller i hvert fald sjældent. Han ejer klinikken, men "han er her faktisk ikke til dagligt", lyder beskeden til DR Kontant inden for i lægehusets reception.

Den 74-årige Jens Thygesen har været praktiserende læge i en menneskealder, men for fire år siden solgte han sin mangeårige praksis, og siden da har han købt i alt fem klinikker, eller ydernumre som det hedder.

En i Thyborøn, men også klinikker i Kolding, Sorø, Esbjerg og Thyholm.

Købt ubeset

Thyborøn ligger for enden af Harboøre Tange, som beskyttes mod den til tider hidsige Nordsø af et højt dige og en lang stribe høfter, som skal forhindre havet i at æde mere af den smalle stribe land.

Jens Thygesen overtog Thyborøns eneste lægehus i sommeren 2020 - dog uden nogensinde at have været i byen.

Det blev købt ubeset og på byens "gode rygte". Men det var nu heller aldrig Thygesens plan at flytte til Thyborøn. Det sagde han allerede dengang til Folkebladet Lemvig.

- Nej, der er for langt her fra Fyn, hvor jeg bor. Der er to timer og 33 minutter, sagde han til avisen i marts 2020.

I stedet var planen, at han ville besøge klinikkerne på skift.

- Jeg vil køre rundt og holde øje med, at klinikkerne kører, som de skal, og jeg kan eventuelt også selv udføre lægearbejde, sagde han dengang.

Men det er altså ikke hverdagskost, at ejerlægen kommer forbi i Thyborøn i det vindblæste vest.

Eller for den sags skyld de andre klinikker. DR's Kontant har forsøgt at fange ham i Alles Lægehus i Kolding, men der er han ikke, da vi kommer igennem til klinikken.

- Jeg ved jo knap, hvor han er henne af. Han er ikke i klinikken her, lyder det blandt andet, mens de også i Esbjerg, Sorø og Thyholm afviser, at han har sin gang i klinikkerne.

I stedet drives de fem lægeklinikker af sundhedskoncernen ‘Alles Lægehus’, der er en millionforretning, og som driver knap 40 lægeklinikker i Danmark indtil videre.

Det er dem, der træffer alle de overordnede beslutninger i klinikkerne.

I Kolding får Jens Thygesen så 10 procent af overskuddet fra lægeklinikken og 1 procent af omsætningen. Resten af beløbet går til ‘Alles Lægehus’. Det viser en mailkorrespondance, DR har set om klinikken, og stifter af Alles Lægehus, Thomas Helt bekræfter, at en kontrakt med dem kan se sådan ud.

Det vides ikke, hvad Jens Thygesen så får i kroner og øre, men ifølge en analyse fra revisionsvirksomheden PwC, omsatte en gennemsnitlig lægepraksis i 2020 for 5,8 millioner om året.

Ikke meningen med reglerne

Der er næppe nogen, der med de nye regler forventede, at lægen kom rundt i alle seks klinikker hver dag.

Men det billede, der tegner sig af læge Jens Thygesens klinikker, var bestemt heller ikke meningen med lovændringen. Det siger Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura på Aalborg Universitet.

- Meningen var at skabe mulighed for at få lægedækning i yderområderne. Det ville man gøre nemmere på den måde, at så kunne den enkelte læge eje op til seks ydernumre og have mulighed for at drive nogle satellitklinikker længere væk fra den klinik, lægen oprindeligt havde.

Han har også set et eksempel på kontrakt, som sundhedskoncernen Alles Lægehus har indgået med en ejerlæge et andet sted i landet.

- Jeg forstår det som en læge, der stiller et ydernummer til rådighed og som overlader ansvaret for driften fuldt ud til det pågældende selskab. Og det er ikke sådan reglerne er tænkt, siger Kent Kristensen.

Det kan blandt andet betyde, at et lægehus i sidste ende vil vægte økonomi højere end sundhed, lyder advarslen fra eksperten.

Kent Kristensen er lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet.

Mine klinikker sikrer lægedækning

Mens Jens Thygesen ikke var til at træffe i de fem almene lægeklinikker, som han ejer, så gik det let med at få ham i røret i den eksklusive Skodsborg Lægeklinik, hvor han som den ene af tre læger også har tid til at arbejde. Og helt uden ventetid.

Men han ønsker ikke at stille op til interview med DR.

- Åh nej tak. Du må hellere sende det skriftligt. Det tør jeg slet ikke sådan noget der.

På mail skriver Jens Thygesen, at han efter 40 år som praktiserende læge gerne ville bidrage til at afhjælpe lægemanglen i Danmark, og at han derfor har købt de fem lægeklinikker forskellige steder i landet.

- Med klinikkerne har det været muligt at sikre lægedækning til godt 10.000 patienter, hvoraf mange stod overfor at miste deres nuværende lægetilbud, skriver han.

Det var blandt andet tilfældet i Thyborøn, der havde svært ved at finde en læge til at overtage byens lægehus på den traditionelle facon, hvor en læge er selvstændig erhvervsdrivende.

Men til trods for, at medarbejderne ved telefonerne i Alles Lægehus i Kolding, Esbjerg, Sorø og Thyholm og i receptionen i Thyborøn fortæller, at Jens Thygesen sjældent kommer i klinikkerne, skriver Jens Thygesen til DR, at han sparrer og har opsyn med medarbejderne.

- Mit lægefaglige arbejde og ansvar som praktiserende læge omfatter, foruden egne konsultationer, bl.a. at yde sparring og supervision, holde mig opdateret på den lægefaglige drift, tage del i kvalitets- og instruksarbejde og sikre, at personalet har de rette kvalifikationer.

- Jeg har ikke en fast fordeling af min tid i klinikkerne, men fordeler det efter behov, skriver han.

Region: Lægen skal være til stede

Spørgsmålet er, om det er nok for Region Midtjylland, som Alles Lægehus i Thyborøn hører under.

I et svar til DR's Kontant skriver regionen, at lægen, som ejer et eller flere ydernumre, "selv skal praktisere i minimum et af ydernumrene." Region Midtjylland tilføjer, at "lægen ikke blot må stå anført som ejer, men at denne reelt praktiserer."

Thomas Helt, der er stifter og bestyrelsesformand i Alles Lægehus, forklarer, at virksomhedens formål er, at hjælpe med den lægemangel, som særligt er et problem i de tyndt befolkede områder af landet.

- Det handler om at sikre lægedækning. Vi har et system, der ikke sikrer lægedækning i Danmark. Det er min opgave, siger Thomas Helt.

Men ejerlægerne er jo stort set ikke i klinikkerne?

- De er der i det omfang, der er nødvendigt, siger han til DR Kontant.