- Det er slet ikke børnenes skyld, at de har sådan en mor, som de har.
Sådan siger Bonnie - mor og prostitueret - i dokumentaren "Bonnie og de tusinde mænd", der blev vist søndag aften på DR1.
Og Bonnie er langt fra den eneste mor i Danmark, der arbejder som prostitueret.
Hvor mange prostituerede mødre, der er, findes der dog ikke tal på, fortæller Alice Viola, der er mentor hos Svanegrupperne - en organisation, hvor man via gruppeforløb støtter kvinder, der enten ønsker at forlade prostitutionen eller allerede har gjort det.
- Der har gennem vores 10-årige eksistens været kvinder med børn i alle vores gruppeforløb, fortæller Alice Viola.
Får det svært med fysisk kontakt til børnene
Bonnie er mor til tre børn, for hvem det ikke har været uden konsekvenser, at deres mor arbejder som prostitueret. Tilbage i 2013 fortalte Bonnie til fotografen Marie Hald, at da hendes søn skulle holde børnefødselsdag, meldte 20 afbud.
Ifølge Alice Viola er konsekvenserne til familielivet dog en kompleks problematik for kvinden i prostitution. Oftest har moderen det svært med nærhed og intimitet, hvilket kan komme på udtryk på mange måder.
- Et eksempel kunne være den fysiske kontakt i form af et knus. Det generelle er, at alle de overlevelsesmekanismer, som har gjort det muligt at overleve livet i prostitution, nu står i vejen, fortæller Alice Viola.
Det sker dog, at børnene ikke engang ved, at deres mor arbejder i prostitutionsbranchen, fortæller Alice Viola. Og det er langt fra altid en god ide, at børnene får det at vide.
- Det er ikke nødvendigvis en god ide at fortælle det. Man skal i hvert fald ikke gøre det for at få aflad og lettet sin egen samvittighed. Men det kan være en mulighed for nogle at komme tæt på sine børn igen, hvis man under forløbet har lagt afstand til sine børn - at man får sandheden på bordet. Og for de store børn på 12-14 år kan de måske have en anelse om moderens arbejde, og så er det faktisk rart, at sandheden kommer frem, siger hun.
Bonnie kan lide sit arbejde
Men hvorfor stopper kvinder som Bonnie ikke, hvis det kan gå ud over børnene?
- Det kan være svært at stoppe, og som i så mange andre sammenhænge er børn ikke nødvendigvis en motivation. Motivationen for at stoppe ligger i, at man selv vil noget andet, samt at man har en tro på, at det kan blive anderledes. Det kan lyde enkelt - det med at ville det og tro på det, men det er ikke enkelt, for der er så meget på spil. Hele kvindens identitet og selvforståelsen bliver rystet, siger Alice Viola.
Hun fortæller, at kvinderne oftest kommer fra en baggrund og familier, hvor der ikke var favnende forældre, omsorg og kærlighed, og derfor kan det være svært for andre at forstå det.
- Det er ikke bare en beslutning, man tager. Det kan være meget svært, og mange kan ikke gøre det alene. Så det er meget modige kvinder, der siger stop, siger Alice Viola.
I dokumentaren får vi i forbindelse med Bonnies alvorlige spiseforstyrrelser at vide, hvorfor Bonnie ikke stopper.
- Fordi udgifterne jo også skal betales. Jeg kan heller ikke holde ud at gå hjemme. Jeg kan jo godt lide, det jeg laver. Det er det, der er så svært, siger hun.