Medie: Politiet ville undgå demonstranter under kinesisk besøg i 2013

Kina har krævet særbehandling, og vi har accepteret brud på normal skik og ytringsfrihed, siger Peter Skaarup (DF) om sagen.

Kronprins Frederik, folketingets daværende formand Mogens Lykketoft (S) og formanden for Det Kinesiske Folks Politiske Samråds Kongres Yu Zhengsheng stillede op til fotosession i Frederik VIII's Palæ torsdag d. 6. juni 2013. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Topfolk i Københavns Politi valgte i foråret 2013 at se bort fra den massive kritik og de klagesager, der fulgte efter det kinesiske statsbesøg i juni 2012, og politiet planlagde nu igen en hård kurs mod demonstranter i forberedelsen af endnu et officielt besøg fra Kina, der fandt sted fra den 4. til den 7. juni 2013.

Det fortæller Radio24syv i dag på baggrund af dokumenter, som radiokanalen har haft adgang til.

Ifølge Radio24syv viser dokumenterne, at Københavns Politis operationsledelse var involveret i den hårde kurs mod demonstrationer, manifestationer og happenings under besøget i 2013.

Den linje blev efterlevet af Københavns Politi under selve besøget, oplyser Radio24syv.

Demonstranter skulle væk

Det skete ifølge radiokanalen blandt andet, da den kinesiske kortege den 6. juni skulle eskorteres fra Statsministeriet til Amalienborg.

Her forlængede man ifølge Radio24syv bevidst turen rundt i København, så politiet havde tid til at fjerne Falun Gong-demonstranter, der ellers ventede på Amalienborg Slotsplads.

"Kan man slå en lille sløjfe på ruten. Vi skal lige have de her demonstranter væk fra området, og det må vi gøre ved fysisk at sætte dem ind i køretøjet og køre dem væk," fremgår det af politiets interne radiokommunikation, skriver Radio24Syv.

DF: Vi har accepteret brud på normal skik

Formand for retsudvalget og gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup mener, at de nye oplysninger viser, at det har været fast procedure fra dansk side at acceptere Kinas krav.

- Hidtil har man jo troet, at det kun skete ved den kinesiske præsidents besøg i 2012, men nu viser det sig, at man ikke bare havde en enkeltstående svipser eller sikkerhedsmæssig udfordring den ene gang, men at man har haft det som fast procedure i forhold til besøg fra Kina. Og det er jo en skærpende omstændighed i forhold til den mistanke, der har været; At Kina har krævet særbehandling, og vi har givet efter og accepteret brud på normal skik og ytringsfrihed, siger Peter Skaarup til Radio24syv.

Formand for Støttekomiteen for Tibet Anders Højmark Andersen er rystet over oplysningerne.

- Det er præcis samme ordre, som politiet har fået om at fjerne demonstranter og gøre folk usynlige, og at det finder sted igen et år efter, selv om politiet har været udsat for kritik. Det er meget kritisabelt og endda arrogrant, synes jeg, fordi man igen overtræder loven og misbruger sin magt ved at fjerne lovlige demonstranter, siger han til Radio24syv.

Det har ikke været muligt for Radio24syv at få en kommentar fra tidligere politiinspektør hos Københavns Politi, Mogens Lauridsen, og hverken Københavns Politi eller tidligere justitsminister, Morten Bødskov, har ønsket at kommentere sagen.

/DR Nyheder/