Medicinfejl på opholdssted: 13-årig indlagt efter otte-dobbelt dosis

Tidligere ansat var bekymret for håndteringen af medicin.

Opholdsstedet Gården har plads til otte børn og unge og er et af seks opholdssteder under Hjorthøjgård. (Foto: © Simon Borup, DR Nyheder)

En stærkt behandlingskrævende dreng på et opholdssted under koncernen Hjorthøjgård i Nordjylland har ikke alene oplevet nedværdigende behandling og ulovlige magtanvendelser, som DR tidligere i år kunne afsløre.

Drengen har også været udsat for en medicinforgiftning på grund af overmedicinering.

DR har fået indsigt i en episode i april i år, hvor en medarbejder gav drengen otte gange mere medicin end lægen havde ordineret. Det førte til medicinforgiftning, og drengen måtte indlægges med ambulance.

Ifølge flere tidligere ansatte, som DR har talt med, var der alvorlige problemer med medicingivningen på opholdsstedet.

- Det overrasker mig ikke, at man kunne finde på at udlevere det forkert. Det gør det slet ikke, fortæller Lone Bager, der var ansat til at passe på drengen indtil foråret, kort før drengen blev indlagt med medicinforgiftning.

Efter episoden kom Styrelsen for Patientsikkerhed på tilsyn på drengens opholdssted og fandt ”kritiske problemer af betydning patientsikkerheden”. Styrelsen udstedte påbud og gav bl.a. opholdsstedet besked på øjeblikkeligt at holde op med at håndtere medicin.

Påbud på mere end halvdelen af de besøgte steder

Hjorthøjgård er ikke de eneste, der har fået påbud.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været på besøg på 29 opholdssteder og døgninstitutioner, hvor udsatte børn og unge bor. 16 af de besøgte steder har fået et påbud, hvilket svarer til 55 procent.

Det viser en opgørelse, som DR Nyheder har lavet på baggrund af de tilsynsrapporter, som Styrelsen for Patientsikkerhed har lagt på deres hjemmeside.

Et påbud betyder, at opholdssteder får en række krav de skal leve op til, hvis de fortsat skal håndtere medicin.

- Man ved bare ikke nok om det som personale

Lone Bager fortæller, at der slet ikke var styr på medicinen, da hun blev ansat til at tage vare på drengen på opholdsstedet under Hjorthøjgård.

- Man ved bare ikke nok om det som personale, altså man er slet ikke gearet til det her. Når man har med sådan nogle mennesker at gøre og medicin bliver en tilfældig ting, så er der noget helt galt, siger Lone Bager.

Direktøren for Hjorthøjgård har ikke ønsket at stille op til interview. Styrelsen for Patientsikkerhed har ophævet påbuddet om, at opholdsstedet ikke må håndtere medicin, bl.a. efter at der er blevet ansat en social- og sundhedsassistent under koncernen.