En nål i overarmen - og så ligger mulighederne igen åbne.
Immunitet, ikke flere vatpinde i næsen og nul bekymringer om karantæne. Det er det, mange danskere går og venter på.
Men for nogle går vaccinestikkene for langsomt. De vil ikke vente længere.
Derfor har de skrevet sig op til den frivillige ordning, hvor man får muligheden for at få en af de fravalgte vacciner fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.
For 34-årige Katharina Cathaoir, der er lektor i sundhedsret på Københavns Universitet, handler det ikke om restaurantbesøg eller charterferier, men om at se dem, hun holder af.
Hun kommer oprindeligt fra Irland og har meget familie, der stadig bor i landet.
- Jeg vil meget gerne rejse til Irland igen snart. Jeg har ikke været der i halvandet år. Og så har jeg familie, der er over 80 år, og dem vil jeg ikke udsætte for noget. Jeg er en af dem, der bliver vaccineret sidst, og jeg tvivler på, at vaccinekalenderen holder. Derfor føler jeg også et vist pres, siger hun.
Katharina Cathaoir savner flere nuancer i vaccinedebatten.
- Jeg føler, at det bliver glemt i debatten. Det handler ikke om at komme ud at spise eller at rejse. For mange udlændinge handler det om at se sine nærmeste, som man ikke har set i meget lang tid, fortæller hun.
Og det er de samme overvejelser, den 48-årige efterskolelærer Henrik Mozejko har haft, inden han valgte at skrive sig op til ordningen. Og så er der også en følelses af afmagt i kroppen.
Henriks kone er canadier, og han er selv opvokset i USA.
- Vi har meget familie over Atlanten, og når vi snakker med dem, er de langt foran os. De har alle fået en vaccine, og herhjemme bliver datoerne hele tiden rykket. Det er meget demotiverende.
- Derudover vil vi også meget gerne kunne besøge vores familie, som vi ikke har set i lang tid, uden at skulle i karantæne, siger han.
Frihed, sikkerhed og arbejde
For andre handler det manglende vaccinationsstik om indskrænket frihed og muligheden for at udføre sit arbejde.
I Steffen Petersens virke som produktspecialist, hvor han til daglig sælger laboratorieudstyr, bliver arbejdet meget svært at passe tilfredsstillende, når man ikke er vaccineret.
- Jeg vil gerne være i stand til at passe mit arbejde ordentligt. Mange af mine kunder kræver, at jeg er vaccineret, hvis jeg skal besøge dem. Jeg var ude på det første kundebesøg i mandags efter halvandet år, og det er lang tid, siger han.
Og så ligger risikoen for smitte og en manglende tro til vaccinekalenderen altid i baghovedet.
- Jeg vil gerne være sikker på, at jeg kan blive vaccineret. Derudover er jeg træt af at gå rundt og passe på mig selv, jeg vil gerne have min frihed tilbage, fortæller Steffen Petersen, der fylder 49 i år.
Også for Daniel Seehausen, der arbejder med salg og er i gruppen 30-34-årige, der er den sidste til at få vaccinen, handler det om en kombination af sikkerhed og arbejde, men han ser det også som en hjælpende hånd.
- Jeg har meget menneskelig kontakt i form af mit arbejde, og jeg ønsker selvfølgelig ikke at blive smittet. Hvis vi også skal sætte en stopper for lokale nedlukninger, så kræver det, at personer i min aldersgruppe bliver vaccineret. Så jeg ser det også som en hjælp til samfundet, fortæller han.
Martin Bach Christiansen har også skrevet sig op til ordningen. Hør hvorfor i videoen nedenunder.
Kontrakten er underskrevet
Indtil videre er det kun virksomheden Practio, der har meldt sig på banen til at give de frivillige vacciner. De vil kunne modtage de første borgere til lægekonsultation den 22. maj.
Det kan de efter at have indgået en aftale med regionerne om at blive leverandør af tilvalgsordningen, oplyser Sundhedsministeriet i dag i en pressemeddelelse.
- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu er på plads med det formelle, så de første stik under ordningen kan gives i næste uge. Vaccination mod covid-19 under tilvalgsordningen er et individuelt valg, som det nu står enhver borger frit for at træffe på et oplyst grundlag, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
I skrivende stund har over 10.000 meldt sig til tilvalgsordningen på Practios hjemmeside.
Men det er ikke alle, der er lige positive. De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er imod ordningen.
- Jeg skal kunne læne mig op ad nogle lægefaglige vurderinger, der fortæller mig, hvad det er for nogle patienter, der skal have den ene og den anden (vaccine, red.), og er der forskel på risikoen, om man er mand, kvinde, ung eller gammel. Den viden har vi ikke, siger Henrik Idriss Kise, der er formand for PLO Midtjylland og praktiserende læge i Silkeborg Kommune, til DR Østjylland.
Hvis du er interesseret i at skrive dig op til en frivillig vaccine, kan du gøre det her.