Mange af os sover dårligt - men der er hjælp at hente

Næsten halvdelen af os døjer med søvnbesvær. Men vi kan gøre meget selv for at sove bedre.

45 procent af alle danskere lider af søvnbesvær i mild eller svær grad. (Modelfoto). (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

For varmt. En SMS. Larm fra gaden. For koldt.

Har du svært ved at falde i søvn, og vågner du i tide og utide? Så hører du til de 45 procent af alle danskere, der lider af søvnbesvær i mild eller svær grad. Det viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, skriver Kristeligt Dagblad.

Over 180.000 mænd og kvinder har i undersøgelsen svaret på spørgsmål om deres sundhed.

Flere og flere vågne nætter

Mellem 2010 og 2017 er der sket en generel stigning i andelen, der svarer, at de har været ”meget generede” af søvnbesvær i løbet af de sidste to uger.

Hvor det i 2010 var 10,2 procent, er det i 2017 13,6 procent, der svarer sådan.

Men allerede fra 1990’erne begyndte vi at se en stigning i folk med søvnbesvær, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen ved Center for Stress og Trivsel til DR Nyheder.

- En af de største grunde er, at vi har fået rigtig mange stimuli til rådighed, som gør, at vi går i seng med alt for meget gang i systemet.

Kvinder sover dårligst

Det er især kvinder, der har problemer med at sove, viser undersøgelsen. 16 procent af alle kvinder svarer, at de har været meget generede af søvnbesvær i løbet af de sidste to uger, mens kun 11 procent af mændene svarede det samme.

Særligt unge og midaldrende kvinder sover dårligt. Hvor de midaldrende kvinders søvnproblemer kan tilskrives hormonelle forandringer som følge af overgangsalderen, skal årsagen til de 16-24-årige kvinders søvnbesvær findes andetsteds, vurderer Mikael Rasmussen.

- Det har noget at gøre med store krav og forventninger til sig selv. Hvis man ligger og stresser, kommer der alt for meget gang i neuronerne.

Fem gode råd til en bedre søvn

Hvis du sover dårligt, er der heldigvis råd aat hente. Mikael Rasmussen skønner at ni ud af ti, der er ramt af søvnbesvær, kan sove bedre ved at følge nogle simple råd.

  1. 1

    Læg nu skærmen væk

    Du ved det sikkert godt, men alligevel sniger telefonen eller Netflix-serien sig med under dynen. Men lyset fra skærmen medfører en nedsat udskillelse af det søvnhæmmende hormon melatonin, og det kan udsætte søvnen med op til en time, fortæller Mikael Rasmussen.

  2. 2

    Lav en god rytme

    Noget af det vigtigste for en god søvn er rytmen, siger Mikael Rasmussen. Stå op og gå i seng på samme tidspunkt - også i weekenden.

  3. 3

    Stå op

    Hvis du først ligger søvnløs, så skal du stå op. For hvis kroppen først forbinder sengen med søvnbesvær og frustration, så kan det medføre længerevarende problemer med at falde i søvn. Gå ind i et andet rum og slap af, og prøv så igen et kvarter senere.

  4. 4

    Ingen panik

    Søvn er et fysiologisk behov, så du skal nok falde i søvn på et eller andet tidspunkt, siger Mikael Rasmussen. Et par nætter med dårlig søvn gør ingen skade, så bare slap af. Så kan du også nemmere sove.

  5. 5

    Prioriter søvnen

    Især unge mennesker sover uregelmæssigt: Et par timer den ene nat og et halvt døgn den næste, men det er ikke godt for kroppens indre ur. Prøv at sove nogenlunde samme antal timer hver nat.