Manden bag aftalen med tys tys-kilden: I dag skal Qvortrup forklare sig

Den tidligere chefredaktør på Se og Hør er blevet udpeget som den, der søsatte samarbejdet med tys tys-kilden om kendtes kreditkorttransaktioner.

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup er i dag på anklagebænken i Se og Hør-sagen. Han har måttet vinke farvel til jobbet som politisk kommentator på TV 2, efter sagen kom frem. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Han er blevet kaldt Se og Hør-sagens mest kendte person.

Journalisten og radioværten Henrik Qvortrup er igen hovedpersonen i en fortælling, men denne gang er det nok næppe en rolle, der huer den tidligere chefredaktør på Se og Hør.

Han sidder nemlig bænket på anklagebænken i det, der bliver kaldt Se og Hør-sagen. Her vil anklager Morten Frederiksen fra Københavns Vestegns Politi her til formiddag udspørge ham om den rolle, han spillede, da en it-medarbejder i IBM i 2008 gik ind på hans kontor, lukkede døren og lavede en aftale med ansvarshavende chefredaktør Henrik Qvortrup om betaling for kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner.

Det var sådan, tys tys-kilden kom til verden, mens Henrik Qvortrup havde ansvaret for bladet. Begge dele erkender han i øvrigt også, og han har tidligere omtalt aftalen i sin selvbiografi Q fra 2014.

Men Qvortrup nægter derimod at have vidst, at tys tys-kilden brød loven, når han overvågede og videresendte kreditkorttransaktionerne. Og han nægter sig skyldig i sagen. For som han tidligere har forklaret i et af de få interviews, han har givet om aftalen med tys tys-kilden, så var han ikke i tvivl om, at medarbejderen hos IBM "nok ikke blev månedens medarbejder".

Men Qvortrup har samtidig forsvaret aftalen med, at medier ofte får oplysninger fra ansatte, som de ikke må give ud.

Manden med ansvaret lavede tys tys-aftale

Det er formentlig den forklaring, Henrik Qvortrup endnu engang vil holde sig til, når han som den tredje tiltalte skal afgive forklaring i dag. Forinden har Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, der begge er tidligere journalister på Se og Hør og er tiltalt i sagen, afgivet forklaring.

De har begge peget på Henrik Qvortrup som den chefredaktør, der havde vagten, da samarbejdet med tys tys-kilden blev etableret.

Ifølge journalist Kasper Kopping fandt den første kontakt med den tidligere systemoperatør for IBM sted, da ugebladet forsøgte at finde ud af, hvor prinseparret Joachim og Marie skulle hen på bryllupsrejse tilbage i 2008.

Ugebladet havde ifølge journalisten allerede fået et tip om bryllupsrejsen fra en anden kilde ansat i lufthavnen, da tys tys-kilden ringede ind med et tip på ugebladets tiptelefon.

Efterfølgende bad Henrik Qvortrup ifølge Kasper Kopping ham om at arrangere et møde med tys tys-kilden, der i mailudvekslinger også blev omtalt som 'guldkilden'.

Ved mødet blev det ifølge journalisten aftalt, at bryllupsrejsetippet skulle honoreres med 20.000 kroner, og at tys tys-kilden derefter skulle modtage 10.000 kroner om måneden. Udgiften blev begravet i opdigtede bilag.

En del af sagen drejer sig om de mindst 430.000 kroner, som tys tys-kilden ifølge anklagemyndigheden i alt fik udbetalt i sorte penge for at tippe Se og Hør om kendte og kongeliges færden. Det fremgår af anklageskriftet, at mindst 70.000 kroner blev udbetalt under Henrik Qvortrup.

Burde han have vidst det?

Dagens hovedperson har trods de sparsomme interviews understreget, at han glæder sig til at afgive forklaring i sagen. Senest da han troppede op på første retsdag. Nu handlede det om at lade juraen tale, lod han forstå. Samme dag tilbød hans forsvarsadvokat, Anders Nemeth, at Qvortrup sagtens kunne afgive forklaring som den første. Noget, som blev pænt afslået af retten.

Tilbage står det ubesvarede spørgsmål, som er det juridisk centrale i sagen. Det er det spørgsmål, som retten skal tage stilling til, og som Henrik Qvortrup i sidste ende må forholde sig til.

Burde han have vidst og erkendt, at der var en risiko for, at tys tys-kilden gjorde noget ulovligt? Og accepterede Henrik Qvortrup den risiko?

Det er det, der er på spil, når Henrik Qvortrup klokken 9.00 i dag sætter sig i stolen for at blive afhørt. Derudover vil han også blive spurgt til aflønningen af tys tys-kilden, hans involvering i samarbejdet, samt til nogle af de historier, Se og Hør skrev i sidste halvår af 2008, hvor Henrik Qvortrup var chefredaktør, og hvor tys tys-kilden leverede oplysninger. Se og Hørs motto under Henrik Qvortrup bliver også en del af afhøringen. Det hed: I denne uge gik vi over stregen, i næste uge gør vi det igen.

Der ventes dom i sagen i november.