Statens Serum Institut ser med alvor på en mulig smittefare i Københavns Lufthavn, efter en mand med mæslinger er gået fra sit fly til ankomsthallen i mandags.
Det skyldes, at mæslinger er meget smitsom og kan overføres, selvom man ikke har direkte kontakt med en syg person, forklarer afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.
Dog smitter mæslinger kun, hvis man ikke er vaccineret eller ikke tidligere har haft den virus.
- Manden er gået fra område C, igennem transithallen, ned til bagageudleveringen og ud i ankomsthallen mandag fra klokken 8.30 til 9.30. I den time kan der være sket smitte, derfor går vi ud og advarer, siger afdelingslægen og fortsætter:
- Hvis man har været i lufthavnen i den periode og ikke er immun eller har haft mæslinger, skal man kontakte sin læge for at høre, om man kan gøre noget for at forhindre eventuel smitte.
Smitter 'gennem brevsprækken'
Afdelingslægen understreger, at man skal starte med at ringe til lægen, da man kan udsætte andre for smitte ved blot at dukke op i venteværelset.
En blodprøve og podning fra svælget kan afklare, om man er smittet.
- Mæslinger er ekstremt smitsom. Det er den mest smitsomme sygdom, vi kender. Man plejer populært at sige, at den smitter gennem brevsprækken. Virus kan hænge i luften. Når en person med mæslinger har passeret gennem et rum, kan der stadig være smitte tilbage i rummet, siger Peter Henrik Andersen.
Mange er vaccineret
- •
Herhjemme er mange danskere vaccineret mod mæslinger, og så er der ingen fare på færde.
- •
Hvis man er født før 1975 har næsten alle danskere haft mæslinger, forklarer afdelingslægen, mens folk født fra 1987 og frem ofte er blevet vaccineret.
Tog det med til Danmark
Den pågældende mand med mæslinger landede i mandags i Kastrup efter at have fløjet mod Danmark fra Manila via Hong Kong.
Statens Serum Institut vurderer, at manden har været smitsom på rejsetidspunktet, og dermed også da han gik igennem den danske lufthavn.
Selvom mæslinger i princippet er elimineret i Danmark, er der fortsat risiko for at få sygdommen.
- Når man rejser ud i verden kan man udsættes for smitte og tage det med hjem til Danmark. Vi håber, at vi kan begrænse smitten ved hurtigt at melde det ud, forklarer Peter Henrik Andersen.
Medpassagererne ombord på de fly, som den smittede har opholdt sig på, er blevet kontaktet med besked om at søge læge, hvis de er i risikogruppen.
Mæslinger viser sig først ved en alvorlig forkølelse med meget snot fra næsen, høj feber og røde øjne, hvorefter der kommer et udslæt på kroppen efter nogle dage. Patienter smitter cirka fire dage før et udslæt og fire dage efter.
Siden 1. april har det været gratis for voksne at blive vaccineret mod mæslinger.
Mæslinger i Danmark
- •
* Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden.
- •
* WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol.
- •
* Der har i 2017 kun været fire bekræftede tilfælde af mæslinger i Danmark.
- •
* MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark.
- •
* Siden 1. april i år har det været gratis for voksne at blive vaccineret mod mæslinger. Læs mere her.
- •
* Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger.
- •
Kilde: Ritzau. Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut.