Det startede som så mange andre idéudviklinger: Med et hvidt papir og få idéer.
I et innovationsvalgfag for 8. og 9. klasse havde Iben, Klara, Naya og Jonas fået en udfordring. De lyttede til en udsendelse fra P1's Public Service for at se, om de kunne komme op med en løsning på programmets problem: Hvordan forbedrer man forholdene for landets hjemløse?
- Danmark er nogen af dem, der har allerflest unge hjemløse her i Norden, hvilket er et stort problem. Og det skal ligesom tackles, så man kan komme videre og ikke taber de her unge, siger Jonas Kirkeby fra 9. klasse på Det Fri Gymnasiums Grundskole i København.
Og selvom det kan virke som en stor nød at knække, når man stadig går i folkeskole, gik eleverne til arbejdet med stor ihærdighed.
- Vi lavede en kæmpe brainstorm, som vi sådan lidt endte med at køre død i. Og så kom vores lærer Sofie og smed ordet ”app” ned. Det gav os mulighed for at samle alle vores idéer i én ting, og så syntes vi egentlig, at det kunne blive ret fedt, fortæller Klara Christiansen fra 8.b.
Med i programmet
Efter noget tid ved tegnebrættet sendte eleverne deres forslag til Public Service. Det fik vært Jesper Borup til at kontakte de unge og invitere en af dem med i studiet for at udvikle idéen, og det var til stor glæde for eleverne.
- Det er virkelig fedt, når ens undervisning faktisk kommer i kontakt med samfundet, og man ligesom kommer ud og rent faktisk taler med nogen, der er eksperter på området, siger Jonas Kirkeby.
Men for vært Jesper Borup var det en naturlig beslutning at invitere de unge indenfor.
- Jeg er utrolig glad for, at de skrev til os. Det er hele meningen med vores program, at vi gerne vil have vores lyttere til at bidrage med løsninger på nogen af de problemer, der er rundt omkring i Danmark. Især når man så oven i købet kan give de her unge en anledning til at engagere sig i den offentlige debat, siger han.
Hør, hvordan det lød i Public Service, da vi besøgte eleverne og hørte mere om deres idé:
Fra herberger til venskabs-Tinder
Appen er beregnet at hjælpe hjemløse med hverdagens udfordringer. Den er både for hjemløse og organisationer eller private, der gerne vil hjælpe.
Blandt de mange idéer er "venskabs-Tinder" - en funktion i appen, hvor private og hjemløse kan mødes og spille et spil eller gå en tur.
- Så kan private melde sig ind, blive matchet med en hjemløs og så have en god dag sammen. Så kan man tage ud at fiske, tage i biografen eller spille badminton og bare skabe en god oplevelse for den hjemløse, siger Klara Rohde Christiansen.
Den anden side af appen handler om at samle information, der kan være til gavn for den hjemløse. Så kan den for eksempel vise, hvor der er plads på herbergerne, eller hvor man kan få juridisk vejledning.
- De der unge bliver smidt rundt til alle mulige mennesker, så appen kan måske hjælpe med at give noget stabilitet, siger Naya-Benedikte Schjær-Jakobsen.
Og idéen om en app til hjemløse bliver mødt med ros fra en af de organisationer, der arbejder med at hjælpe hjemløse.
Dejligt at se unge løse samfundsproblemer
- Jeg synes, det er utrolig dejligt at se et ungt menneske på 15 år, der sammen med sine klassekammerater har brugt sin skoletid på at være med til at løse et samfundsproblem, siger Lisbeth Pilegaard.
Hun er direktør i Projekt Udenfor, som er en organisation, der arbejder med at hjælpe særligt udsatte hjemløse.
- En af de ting, som unge hjemløse siger, er, at 'vi er først og fremmest unge - og vi vil helst ikke ses på som hjemløse.' Og der tænker jeg, at det her måske kan være med til at skabe nogen sociale fællesskaber, hvor dem, der er på vej ud i hjemløshed, måske kan reconnecte med andre unge, siger Lisbeth Pilegaard.
Hun slår dog også fast, at en app i sig selv ikke løser samfundets problemer med hjemløshed. Og så kan en udfordring være, at ikke alle hjemløse har en smartphone. Men netop derfor er det også godt tænkt at henvende appen til unge hjemløse.
- Det er rigtigt, at der er flere unge hjemløse, der er vokset op med smartphones. Det er ikke så udbredt i hele gruppen, men det er klart, at der er flere unge end ældre hjemløse, der har en smartphone, siger Lisbeth Pilegaard.
Selvom appen i dag kun eksisterer på tegnebrættet, kunne de fire elever godt tænke sig at lege videre med idéen.
- Det kunne være fedt at komme ud og tale med nogen, der kunne give os noget vejledning i, hvad der skal til for at gøre det her til en reel ting. Men jeg tror også bare, der ligger virkelig meget arbejde i, hvis man skal udvikle den, siger Jonas Kirkeby.