Da Rigsadvokaten og landets justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i torsdags meldte ud, at de nu vil rejse en forbudssag mod Loyal to Familia, var de vel vidende om, at bandegrupperingen lige nu ikke er i konflikt med nogen andre grupperinger.
Det viser et konfliktnotat fra Rigspolitiet over de seneste tre og et halvt års konflikter i rocker- og bandemiljøet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.
Loyal to Familia lå senest i konflikt med grupperingen Brothas, som har sit udspring omkring Mjølnerparken på Nørrebro.
Det mundede ud i adskillige skyderier sidste år i København, som kostede flere personer livet.
Konfliktnotatet fra Rigspolitiet satte dog et flueben ud fra, at konflikten var 'afsluttet' i april i år, og siden der figurerer Loyal to Familia ikke i notatet, viser aktindsigten.
Ifølge Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør hos Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet, har konfliktnotatet dog absolut ikke nogen betydning for myndighedernes beslutning om at forsøge at gøre Loyal to Familia forbudt.
- Konfliktnotaterne er et øjebliksbillede, og det kan være, at vi i løbet af få dage har en ny konflikt, hvor LTF er en part, men det kan også være, at vi ikke har.
- Hvis de ikke er i konflikt, så laver vi ikke et konfliktnotat, men det har ikke nogen betydning for det her overhovedet, siger politiinspektøren.
Fem forskellige konflikter på to år
Siden februar 2015 har der været i alt 18 konflikter i rocker- og bandemiljøet. Særligt i 2016 og 2017 har adskillige grupperinger ligget i konflikt over alt fra kampen om hashmarkedet til personlige konflikter, der skulle afklares.
Konfliktnotatet tegner et tydeligt billede af, at Loyal to Familia var den absolut mest aktive spiller.
I tre måneder i 2016 lå de i konflikt med grupperingen Black Jackets og siden den gang har de været en del af yderligere tre konflikter, der altså kulminerede med den københavnske bandekonflikt, som sidste år førte til i alt førte til 42 skyderier, der kostede tre personer livet.
- Vi har set et ret konstant konfliktscenarium omkring LTF de seneste to år på forskellige niveauer. Vi vurderer selvfølgelig hele tiden, om de juridisk er i en konkret konflikt med nogen, siger Michael Kjeldgaard fra NEC.
Nu har de ikke ligget i konflikt med nogen et stykke tid. Anser i stadig LTF som en aktiv bandegruppe?
- Ja, det gør vi. Vi ved, at de er derude som gruppering i dag, og det er også det, som vi lægger op til ved at håndhæve et muligt forbud. Det har ingen praktisk betydning, at de ikke er konflikt med nogen konkret gruppering.
Man hører oftest om dem, når de skyder mod andre grupperinger. Hvordan er de aktive i dag?
- De har stadig forskellige mødeaktiviteter og er sammen på forskellige måder. De laver stadig almindelig kriminalitet. Det er jo den måde, de lever på.
Hvad er det præcis de laver i dag af kriminalitet?
- De er involveret i alle former for organiseret kriminalitet, som giver dem et indkomstgrundlag, siger politiinspektøren.
Sådan vil de gøre Loyal to Familia forbudt
- •
Ifølge grundlovens paragraf 78 kan alle borgere i Danmark frit danne en forening.
- •
Kun hvis foreningerne virker ved vold eller har et ulovligt formål, kan de opløses ved en dom.
- •
Der er to stridspunkter. Er LTF overhovedet en forening i grundlovens forstand, og er det en forening, der virker ved vold.
- •
Rigsadvokaten mener, at de kan bevise, at LTF er en forening, fordi de består af en kreds af personer, der arbejder efter visse regler, der bestemmer medlemmernes forhold til hinanden og omverdenen.
- •
Anklagemyndigheden mener også, at LTF har et ulovligt formål. Det bygger de på, at det er et almindeligt led i foreningens virksomhed, at medlemmerne overtræder eller har til hensigt at overtræde lovgivningen.
- •
LTF's advokat Michael Juul Eriksen mener ikke, at anklagemyndigheden har ret i deres påstande.
- •
Han mener, at man ikke kalde grupperingen for en forening i grundlovens forstand. Ligeledes mener han, at anklagemyndigheden ikke kan bevise, at alle gruppens medlemmer kan være ansvarlige for den kriminalitet, der er begået.
74 LTF-medlemmer er dømt for kriminalitet
Sidste år blev det estimeret, at der var godt 200 medlemmer af Loyal to Familia. Da Rigsadvokaten torsdag meldte ud, at de rejser en sag om at få grupperingen gjort forbudt fremlagde de også de seneste samlede opgørelse over antallet af domme til medlemmerne.
Her fremgik det, at i alt 15 medlemmer af LTF er blevet dømt for for alvorlig personfarlig kriminalitet under den særligt skærpende bandeparagraf.
Den kan anklagemyndigheden benytte og dømme helt op til dobbelt så hårdt, hvis kriminaliteten er begået i forbindelse med en konflikt med en rivaliserende bande i det offentlige rum.
De 15 medlemmer har fået i alt 127 års fængsel, og der er lige nu yderligere 30 medlemmer, der er tiltalt for blandt andet drab og drabsforsøg i seks verserende sager efter den skærpede paragraf.
Ifølge Rigsadvokatens opgørelse fremgår det, at der er yderligere 59 medlemmer, der er dømt for lovovertrædelser, som man mener kan henføres til LTF som forening.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) peger på, at de mange fængslinger og domme til LTF'ere kan være en af hovedårsagerne til, at de ikke ligger i aktiv konflikt lige nu.
Han mener stadig, at et forbud mod bandegrupperingen er den rigtige løsning.
- De er nok ikke i konflikt fordi, at mange sidder i fængsel på grund af bandepakken, og fordi de skød i gaderne blandt andet mod tilfældige mennesker. Derfor skal vi føre det her til ende, og jeg tror, at mange vil bebrejde mig, hvis disse bander blusser voldsomt op igen, siger han og fortsætter:
- Hvis der sker en ny optrapning, ville mange nok spørge, hvorfor vi ikke lavede en forbudssag, når vi nu havde mulighed for at rejse den. Derfor er det vigtigt, at vi skal forbyde foreninger, som virker ved vold og gør os utrygge, hvis vi kan.