Lokal 3F-formand om Vestas-sag: Det er også farligt at trække vejret

Sikkerheden er i højsædet hos Vestas, mener lokal 3F-afdeling, selvom ansatte i 84 sager har fået astma, eksem eller allergi af arbejdet.

- Det er jo ganske forskrækkeligt, at nogen bliver syge af det, men så længe man arbejder inden for grænseværdien og lovgivningen, så tænker jeg bare, at det vil fortsætte, siger Linda Nielsen, formand i 3F Ringkøbing-Skjern, om antallet af epoxy-skader hos Vestas. (© DR)

Det er umuligt at gardere sig 100 procent mod, at medarbejdere bliver syge af at arbejde med kemikalier i vindmølleindustrien.

Sådan lyder det fra den lokale 3F-afdeling i Ringkøbing-Skjern, der ligger tæt på Vestas’ fabrik i den vestjyske by Lem.

Udmeldingen fra lokalafdelingen kommer, efter at DR Nyheder i går afslørede, at flere ansatte hos Vestas er blevet syge af deres job.

I 84 sager gennem de seneste ti år har medarbejdere hos Vestas fået Arbejdsskadestyrelsens ord for, at arbejdet har gjort dem syge med astma, allergisk eksem eller andre hudsygdomme. De ansatte er hovedsageligt blevet syge af at arbejde med det kemiske stof epoxy.

At medarbejdere er blevet syge er ikke overraskende for Linda Nielsen, der er formand for 3F's afdeling i Ringkøbing-Skjern. Skader fra kemi kan nemlig ikke helt undgås, siger hun til DR Nyheder.

- Det er altid farligt at gå på arbejde. Det er farligt at trække vejret, man kan dø af det, forklarer hun og fortsætter:

- Men det er bekymrende, og 84 er også et højt tal. Men når lovgivningen siger, at man må arbejde med det, og hvis man bliver instrueret i at behandle de her ting med omhu, så skal det helt ulovliggøres, hvis ingen skal blive syge af det fremadrettet.

Sikkerheden i højsædet hos Vestas

Linda Nielsen forklarer til DR Nyheder, at 3F Ringkøbing-Skjern ikke har kendskab til, hvordan Vestas arbejder med det farlige stof.

Hun er dog overbevist om, at virksomheden har gjort alt, hvad loven kræver for at undgå syge medarbejdere.

- Vi har ingen grund til at tro, at Vestas ikke har levet op til lovgivningen. Det har vi ikke, siger hun.

- Vi ved jo, at sikkerheden er i højsædet – det var den også på Siemens – men så længe, at der må arbejdes med epoxy, så tror jeg ikke, at vi kan undgå det her.

Hovedorganisation er rystet

Mens lokalafdelingen i 3F altså ikke mener, at arbejdsskader med epoxy kan undgås, er holdningen anderledes hos 3F's hovedbestyrelse.

- Jeg er selvfølgelig rystet over, at en endnu certificeret virksomhed er blevet taget i ikke at have arbejdsmiljøet i orden, siger arbejdsmiljøpolitisk chef, Ulla Sørensen.

Kan 3F stå inde for den holdning, at man ikke kan undgå skader?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg mener, at hvis man arbejder efter de forskrifter, der er i forhold til at arbejde med epoxy, så bør vi kunne undgå at der kommer skader. Jeg tænker: Vi kan sende folk til månen. Så kan vi også finde ud af at arbejde med epoxy uden at blive syge af det, siger Ulla Sørensen.

- Vi har en arbejdsmiljølovgivning, der siger, at man ikke skal blive syge af at gå på arbejde. Og selvfølgelig kan vi også arbejde med epoxy uden at blive syge.

Vil du kunne forstå, hvis nogen af dine medlemmer bliver bekymret, når jeres lokalformand for eksempel siger, at det altid er farligt at gå på arbejde. At det er farligt at trække vejret - man kan dø af det.

- Selvfølgelig skal man ikke blive syg af at gå på arbejde. Det står der i Arbejdsmiljøloven, og arbejdet må tilrettelægges, så man ikke bliver syg af det. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der ligger til grund for, at hun har udtalt sig anderledes, siger Ulla Sørensen.

Ikke nødvendigvis 3F-medlemmer

Linda Nielsen fra 3F Ringkøbing-Skjern forklarer, at 3F var bekendt med, at der var flere sager om epoxyallergi på Vestas. Men hun mener ikke, at fagforeningen har svigtet sine medlemmer i sagen.

Det er nemlig ikke sikkert, at samtlige 84 sager omhandler 3F-medlemmer.

- Firmaet bruger jo f.eks. vikarer, og det er jo ikke altid, at det er vores medlemmer, og så kommer de selvfølgelig ikke ned til os - så går de til deres respektive fagforening, forklarer hun.

- Så det kan være 20 nede hos os, det kan være 16, men det er stadigvæk for meget.

Syg af Siemens

Afsløringen af de 84 arbejdsskadesager hos Vestas kommer, efter at DR Nyheder tidligere på måneden kunne afsløre, hvordan medarbejdere hos en anden vindmølleproducent, Siemens Wind Power, også er blevet syge.

Mindst 64 gange har Arbejdsskadestyrelsen de seneste ti år anerkendt, at medarbejdere er blevet kronisk syge af at arbejde med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater hos Siemens Wind Power.

I den sag vurderede professor Peter Hasle, at Siemens Wind Power havde brudt loven, fordi virksomheden over en længere årrække ikke havde levet op til sine forpligtelser om at beskytte medarbejderne. Og den nye sag kan minde om Siemens-sagen, mener han.

- Det tyder jo på, at der er tale om et problem, som er ligeså stort som på Siemens. Og dér ligger der jo en lang række oplysninger, som fortæller, at der har man anvendt de kemikalier på en uforsvarlig måde gennem en lang årrække, uden at man foretaget den nødvendige forebyggelse.