Det koster livstidsfangen Peter Madsen yderligere et år og ni måneder i fængsel, at han sidste år forsøgte at flygte fra Herstedvester Fængsel.
Peter Madsen, der er dømt for drabet på den svenske journalist Kim Wall, havde før strafudmålingen i Retten i Glostrup erkendt sig skyldig i både flugtforsøg og trusler mod betjente.
- Han har modtaget sin dom. Så vi mener egentlig, at den var rimeligt nok. Og den er ikke så hård, som vi kunne have frygtet, siger forsvarsadvokat Anders Larsen.
Anklagemyndigheden havde foreslået mindst to års fængsel til Peter Madsen.
Men senioranklager Rasmus Kim Petersen var alligevel godt tilfreds med den lidt kortere straf.
- Alle sager om fangeflugter er alvorlige, og retten har vurderet, at der er en skærpende omstændighed, at der er tale om en livstidsdømt, der flygter.
- To år og ni måneder er en hård straf. Så det er vi ganske godt tilfredse med.
Rasmus Kim Petersen noterer sig samtidig, at dommeren ikke lod sig besnære af Peter Madsens begrundelse for sit flugtforsøg.
- Dommeren sagde, at det ikke er nogen undskyldning, at man ikke har det godt i fængslet, at man laver så groft et flugtforsøg, hvor udskyldige mennesker bliver taget som gidsler.
I sidste ende kan dommen koste Peter Madsen dyrt, når han han dag skal ud i friheden igen.
- Det vil få den konsekvens, at når der på et tidspunkt bliver tale om prøveløsladelse, så vil Krimnalforsorgen jo spørge anklagemyndigheden om det. Og der vil den mellemliggende dom for en grov fangeflugt få en betydning, siger Rasmus Kim Petersen.
Truede sig ud af fængslet
Af forklaringen fremgår det, at Madsen allerede i marts 2019 besluttede sig for at planlægge en flugt, fordi forholdene for livstidsfanger var ringe.
Samtidig havde politikerne ytret ønske om at stramme endnu mere op.
Den 20. oktober lykkedes det så for Peter Madsen at slippe ud af Herstedvester Fængsel, hvor han afsonede sin straf for drabet på den svenske journalist Kim Wall.
Med en pistolattrap og en bombeattrap truede han først en fængselspsykolog og siden en fængselsbetjent, og på den måde blev han lukket ud i det fri.
Af forklaringen fra grundlovsforhøret fremgår det, at pistolen var en efterligning af en Beretta 92 kaliber 45-pistol, som var fremstillet af gipsmaterialet Ceramix.
Bombeattrappen var blandt andet lavet af hovedet af pensler, nogle ledninger og noget materiale, der kunne ligne sprængstof.
To fængselsbetjente fulgte dog efter ham, da han slap ud.
De kunne fortælle politiet, hvor flugtfangen befandt sig, og efter få minutter blev han pågrebet. Inden da havde han forsøgt at kapre en varebil ved at true føreren.
Anholdelsen skete på Nyvej, som ligger få hundrede meter fra fængslet. I første omgang lod politiet Madsen sidde på jorden, da man ikke var klar over, hvorvidt der var tale om en ægte bombe.
Nye sikkerhedsprocedurer
Flugten har efterfølgende ført til ændrede sikkerhedsprocedurer i fængslerne, ikke mindst i Herstedvester. En redegørelse viste blandt andet, at Madsen frit kunne gå omkring med en rygsæk.
Peter Madsen er dømt for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Under et interview med Madsen sejlede de to i august 2017 ud i Madsens hjemmebyggede ubåd "Nautilus".
Madsen var besat af perverse fantasier om spidning af kvinder, og i ubåden dræbte han den 30-årige Kim Wall. Retspatologerne fandt efterfølgende bevis på, at kroppen var blevet spiddet.
Liget blev parteret og smidt i havet, og det tog flere måneder, før alle ligdele blev fundet og bjærget.
I den efterfølgende retssag blev Madsen dømt for at have begået et brutalt, planlagt og seksuelt motiveret drab på Kim Wall. Både by- og landsret udmålte straffen til fængsel på livstid.
Efter flugten er Peter Madsen nu blevet flyttet til det topsikre Storstrøms Fængsel i Nørre Alslev på Falster.
Anklagemyndigheden har stadig mulighed for at anke dagen dom.
- Det er noget, vi altid drøfter med statsadvokaten, og det er der ikke tage stilling til endnu, siger senioranklager Rasmus Kim Petersen.
Artiklen er opdateret med strafudmålingen og reaktioner på dommen fra forsvarer og anklager.
/ritzau/DR Nyheder