For godt en uge siden flygtede den drabsdømte Peter Madsen fra Herstedvester Fængsel, hvor han afsoner en livstidsdom for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Han blev dog anholdt efter ganske få minutter på fri fod.
Efterfølgende har Kriminalforsorgen etableret en sikkerhedstaskforce, som skal kigge på sikkerhedsudfordringer og styrke sikkerheden i Herstedvester Fængsel.
Og i forbindelse med deres undersøgelser har man valgt at flytte fem indsatte fra Herstedvester Fængsel.
- Helt konkret har vi flyttet fem indsatte over til andre institutioner. Jeg kan ikke sige nærmere, hvilke indsatte der er tale om. Det er nogle, hvor vi på denne baggrund ikke mener, at de fortsat kan sidde i Herstedvester Fængsel, siger chefen for Koncern Sikkerhed i Kriminalforsorgen, Lars Rau Brysting, til DR Nyheder.
De fem indsatte er allerede blevet flyttet til andre fængsler.
- Det har vi gjort nu - og baseret ud fra den viden, vi har om hændelsen, og den viden, vi har om de indsatte, så er de blevet flyttet.
Peter Madsen er efter den kortvarige flugt også selv blevet overflyttet fra Herstedvester Fængsel til Storstrøm Fængsel på Falster, erfarer DR Nyheder.
Ekstra medarbejdere i Herstedvester
Udover flytningen af de fem indsatte fokuserer sikkerhedstaskforcen også på andre mulige tiltag, men på nuværende tidspunkt ønsker Lars Rau Brystning ikke at oplyse nærmere herom.
Udover sikkerhedstaskforcen er Kriminalforsorgens forstærkningshold hentet til Herstedvester Fængsel.
Der er tale om et antal medarbejdere, som kan rykkes fra dag til dag, hvis et fængsel har brug for ekstra mandskab.
- Vi har flyttet seks fængselsbetjente for at øge sikkerheden og for at understøtte taskforcen, siger Lars Rau Brystning.
Hvor længe de seks ekstra betjente skal være i Herstedvester vides endnu ikke.
- De er der fra nu og indtil videre, og jeg forestiller mig, at de også vil være derude for at støtte kollegaerne, siger han.
Lukkede fængsler skal kigge på sikkerhed
Det er langt fra kun Herstedvester Fængsel, som lige nu gennemgår deres sikkerhed.
DR Nyheder kunne i sidste uge fortælle, at alle lukkede fængsler og arrester blev opfordret af Kriminalforsorgen til at opdatere deres sikkerhedsplaner.
Ifølge DR Nyheders oplysninger var det særligt afsnittene om fangeflugt og gidseltagninger, som Kriminalforsorgens sikkerhedsafdeling anbefalede fængslerne at gennemgå.
I en 'Sikkerhedsorientering i forbindelse med undvigelse', som Kriminalforsorgen skrev et døgn efter fangeflugten, stod der, at fængslerne skal kigge på, om 'gældende standarder for visitationer efterfølges, herunder særligt fokus på om opholdsrum er visiterbare'.
Visitation i opholdsrum kan eksempelvis dække over, at et fællesrum bliver gennemsøgt for skjulte genstande, på samme måde som en fængselscelle kan blive gennemsøgt.
Politi: Peter Madsen fik hjælp
Da Peter Madsen i sidste uge flygtede fra Herstedvester Fængsel, truede han en kvindelig psykolog ved at sige, at han var i besiddelse af en bombe, og på den måde kom han ud til fængselsporten, hvorefter han truede en mandlig fængselsbetjent til at åbne porten.
Derefter truede han både to andre fængselsbetjente, en civil chauffør og de betjente, som anholdte ham.
Da Peter Madsen dagen efter blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup kom det frem i sigtelsen, at politiet mener, at han kunne have fået hjælp af en eller flere ukendte medgerningsmænd.
Ifølge politiet kunne medgerningsmænd have hjulpet den drabsdømte Peter Madsen med at skaffe ting, der muliggjorde flugten.
- Om disse personer var klar over, at deres hjælp skulle bruges til et flugtforsøg, eller om de var uvidende om formålet, skal den fremadrettede efterforskning søge at afklare, sagde senioranklager Rasmus Kim Petersen kort efter grundlovsforhøret.
Efter flugten har justitsminister Nick Hækkerup bedt om en redegørelse fra Kriminalforsorgen. Den skulle være færdig i løbet af de næste par uger.