Listeria-ramt fiskedirektør kritiserer Fødevarestyrelsen

Direktøren for Hjerting Laks kritiserer fødevaremyndighederne, efter det i dag blev meldt ud, at en dødelig listeriabakterie stammer fra hans fabrik.

Direktøren for Hjerting Laks forstår ikke, hvorfor Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har nævnt virksomhedens navn i forbindelse med det seneste listeria-udbrud. (© Colourbox)

​Fire personer er i de seneste måneder blevet smittet med listeriabakterien, efter de har sat tænderne et stykke koldrøget eller gravad laks fra Hjerting Laks i Esbjerg.

Det kunne Statens Serum Institut tidligere på dagen fortælle.

Selvom en af dem efterfølgende er død af bakterien, har myndighederne ikke forlangt, at fiskeproducenten trækker sine produkter tilbage fra landes kølediske. Ifølge Fødevarestyrelsen tyder intet nemlig på, at der er produkter på markedet med for høje niveauer af bakterien, som kan være farlig for især ældre med dårligt helbred.

Det møder kritik fra Christoph Kjærgaard, der er direktør for Hjerting Laks A/S.

- Vi forstår ganske enkelt ikke, hvorfor Fødevarestyrelsen melder det ud, når man hverken kan være sikker på, hvor bakterierne kommer fra, og når der ikke er bakterier i produkterne, siger han.

Har offentlighedens interesse

Men ifølge Annette Perge, der er sektionsleder hos Fødevarestyrelsen, er det nødvendigt at være åben om fødevaresager, som kan have offentlighedens interesse.

- Og vi offentliggør navnet på producenterne, hvis der er den mindste risiko for forbrugerne, siger Annette Perge, som dog ikke forventer, at der vil kommet noget større listeria-udbrud som følge af laksen fra Hjerting Laks.

Annette Perge fastholder dog, at Statens Serum Institut har dokumentation på, at den bakterie, som man har fundet i de fire patienter, også er fundet på Hjerting Laks' fabrikker.

Men ifølge Christoph Kjærgaard kan listeriabakterien være kommet fra en underleverandør, som levere fisk til virksomheden.

Eneste i Europa

Annette Perge erkender, at man ikke kan sige, om bakterien til at begynde med er kommet ind i virksomheden gennem en råvare udefra.

- Men vi har fundet den fuldstændig samme bakterie over en periode på to år. Og hvis der var tale om forskellige råvarepartier, så ville bakterien også være lidt forskellig alt afhængig af, hvilket parti der er tale om, siger hun og understeger, at der ikke er blevet fundet en identisk listeriabakterie i resten af Europa.

- Derfor er vi helt sikre på, at bakterien stammer fra Hjerting Laks, siger Annette Perge.