Man skal ikke gå i panik, hvis man har spist et stykke koldrøget eller gravad laks fra Hjerting Laks i Esbjerg.
Selvom fire personer siden april er blevet smittet med listeriabakterien, efter de har spist laks fra den vestjyske fiskeproducent, forventer Statens Serum Institut ikke, at der kommer et større bakterieudbrud i fremtiden.
- Vi kan ikke udelukke, at der vil komme enkelte flere listeratilfælde som led i dette udbrud. Men Fødevarestyrelsen har allerede i april skærpet kontrollen med Hjerting Laks, så vi forventer ikke, at der kommer noget større udbrud, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge på Statens Serum Institut.
En person er død
Listeria er en bakterie, som findes i en lang række almindelige fødevarer. Det kan dog være farligt for især ældre mennesker med dårligt immunforsvar, hvis de bliver smittet med den. I Danmark bliver der årligt registreret cirka 50 sygdomstilfælde på grund af listeriabakterier.
De fire personer er blevet smittet i henholdsvis april, maj og juni. Og alle fire har ifølge Tyra Grove Krause været ældre med dårligt helbred. En af dem er efterfølgende afgået døden.
Fødevarestyrelsen har siden april skærpet kontrollen med Hjerting Laks, og kravene til virksomheden er ligeledes blevet strammet.
Hvor fiskeproducenten indtil nu har haft lov til at have et lavt indhold af listeria i dets røgede og gravede laks, er der nu nultolerance over for bakterien, fortæller Annette Perge, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
- Det skal følges op af et intensiveret prøveprogram, hvor vi også ser på, at de lever op til de nye krav. Med de krav mener vi, at vi vil standse udbruddet, siger hun.
Svært at slippe af med bakterien
Sidste år var der dog et andet udbrud med den pågældende listeriabakterie hos Hjerting Laks, som ligeledes kostede en person livet.
Her fandt man bakterien i hellefisk, og det var ifølge Annette Perge en såkaldt stiksalter-maskine, som var årsag til udbruddet. Den blev efterfølgende fjernet, og derefter var der ingen problemer med listeria før april i år.
Ifølge Annette Perge er det dog svært at slippe af med bakterien, da den kan gemme sig i revner og sprækker.
Men Fødevarestyrelsen har allerede nu udført kontrolbesøg på virksomheden, og det har ifølge Annette Perge ikke givet anledning til at tro, at der er sundhedsfarlige produkter på markedet.
- Hvis vi mente, at forbrugerne havde noget at skulle være bekymrede over, så havde vi trukket produkterne tilbage. Og det har vi ikke gjort, siger Annette Perge.