Flere måneder efter at firmaet Dan-Bunkering blev politianmeldt i 2017, fortsatte bunkerfirmaet med at være indblandet i en leverance af jetbrændstof til et russisk tankskib.
Et tankskib, der ifølge russiske myndigheder leverede brændstof videre til russisk militær i Syrien.
Det viser amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige myndighedsoplysninger, som DR har gennemgået.
Dan-Bunkering blev i februar 2017 meldt til politiet for et muligt brud på EU’s sanktioner om, at europæiske virksomheder ikke må sælge, levere, eksportere eller overføre jetbrændstof til Syrien.
Tre måneder senere i maj 2017 fakturerede Dan-Bunkering ifølge de amerikanske retsdokumenter en russisk kunde for 5.059 ton jetbrændstof, der blev leveret til det russiske tankskib Yaz.
Yaz var på det tidspunkt kendt for at levere jetbrændstof til russiske lufttropper i Syrien.
5.059 ton brændstof giver ifølge Mikkel Storm Jensen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, mulighed for at flyve omkring 1.000 bombetogter i Syrien.
Tilbage til SØIK
De amerikanske retsdokumenter og DR's oplysninger i sagen viser, at Dan-Bunkering var indblandet i fem leverancer af jetbrændstof til Syrien inden politianmeldelsen i februar 2017.
De nye oplysninger om, at leverancerne fortsatte, mens sagen lå hos politiet, undrer de konservatives retsordfører, Naser Khader.
- Det undrer mig, at leverancerne ikke er blevet stoppet, når der nu var en mistanke om, at de blev leveret til nogen, der hjælper et styre, der var i gang med at begå krigsforbrydelser over for egen befolkning, siger han.
Det var Erhvervsstyrelsen, der for over to år siden anmeldte Dan-Bunkering til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
SØIK sendte sagen videre til Fyns Politi, der efter to år stadig undersøger sagen. Men nu må den tilbage til SØIK, mener Naser Khader:
- Sagen bør ligge hos den rette politienhed, og det er SØIK. Den skal ikke ligge hos Fyns Politi. De har ikke ekspertisen, erfaringerne og ressourcerne til det. Så den skal straks tilbage til den rette politienhed.
Også DF's retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, vil have sagen flyttet fra Fyns Politi.
- Jeg mener, at sagen så hurtigt som muligt skal tilbage til den politienhed, der har kompetencerne, og det er SØIK, skriver han til DR tirsdag eftermiddag.
Ordførere kræver redegørelse
Naser Khader siger, at han nu vil tage fat i sin partifælle, justitsminister Søren Pape Poulsen for at få at vide, hvorfor sagen har ligget så længe hos Fyns Politi og ikke er sendt tilbage til SØIK.
Både Enhedslisten, Socialdemokraterne og DF kræver også en redegørelse i sagen, der blandt andet skal give svar på, hvorfor Fyns Politi har haft sagen liggende i to år.
DR har oplyst Justitsministeriet om, at Dan-Bunkerings leverancer af jetbrændstof til russiske tankskibe fortsatte, mens sagen lå hos politiet.
Justitsminister Søren Pape Poulsen siger i en skriftlig kommentar til DR, at:
- Der er tale om en alvorlig sag. Jeg har derfor i dag bedt om at få en orientering.
Dan-Bunkering afviser brud på EU-regler
Dan-Bunkering er ikke sigtet eller tiltalt, hverken i Danmark eller i udlandet. Men virksomhedens advokat, Peter Appel, oplyser til DR, at Erhvervsministeriet har rettet henvendelse til politiet, men at sagen efter virksomhedens opfattelse ikke er aktiv.
- Erhvervsministeriet har helt standardmæssigt rettet henvendelse til flere myndigheder, herunder politiet, for flere år siden, men sagen er os bekendt ikke aktiv, skriver advokaten.
Dan-Bunkerings ledelse har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen, men har i en tidligere mail afvist at have handlet i strid med EU's regler og skriver, at Dan-Bunkering aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien.
Om de har leveret jetbrændstof til russiske skibe, der har sejlet det til Syrien - dét har Dan-Bunkering trods gentagne forespørgsler ikke villet svare på.