6,4 milliarder kroner.
Så meget koster sommerens tørke dansk landbrug, lyder den nye vurdering fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Der er tale om et estimat fra landbrugets rådgivningscenter Seges, der har holdt det forventede udbytte for 2018 op mod udbyttet i et normalt år.
Konsekvenserne af tørken vil derfor også blive markante, lyder det fra Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.
- Jeg er helt sikker på, at der vil være konkurser som følge af den her krise. Det handler om nu at få holdt det tal så lavt som overhovedet muligt, for hvis vi kommer ud i sådan en ukontrolleret situation, hvor stribevis af landmænd går fallit, og gårdene bliver sat til salg, så bliver følgerne helt uoverskuelige, siger han.
Kommer ikke med hatten i hånden
Af samme grund har Landbrug & Fødevarer også indkaldt til et ekstraordinært krisemøde om tørken.
Alle formænd i landboforeningerne er indkaldt, ligesom miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann (V) også vil deltage.
Landbruget håber blandt andet at kunne få opbakning fra ministeren og politisk side – først og fremmest i forhold til at få udskudt nogle af de datoer, som landbruget normalt skal leve op til.
Det kan for eksempel være tidspunktet for etablering af efterafgrøder og en udskydelse af betalingen af grundskyld.
- Det skal vi have ministeriets og EU’s opbakning til, siger Martin Merrild.
Indtil videre har landbruget dog ikke brug for en økonomisk håndsrækning, lyder det fra formanden.
- Vi ønsker ikke at stå med hatten i hånden og forvente, at danskerne skal kompensere os for tørketabet – det er slet ikke der, vi er, siger han.
- Men på den anden side, så er vi også forpligtet til at gøre opmærksom på, at det her kan blive så alvorligt, at det får nogle konsekvenser, som samfundet har en interesse i at gøre noget ved.
Minister: Brug for hjælp til selvhjælp
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann ser med stor alvor på situationen.
- Det er en ekstremt alvorlig situation. Det er det selvfølgelig for den enkelte landmand, for hele tilværelsen i familien omkring hver landmand, men også for Danmark, siger han.
Landbruget har allerede fået håndsrækninger fra politikerne. Blandt andet har økologiske landmænd fået mulighed for midlertidigt at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status.
Men ministeren er åben for at komme landbruget yderligere i møde.
- Det man beder om, er faktisk bedre muligheder og større fleksibilitet for at hjælpe sig selv og for at klare det her, siger ministeren.
- Og vi er parate til at give den fleksibilitet, som der er brug for, og det ansvar er vi os meget bevidste.
Jakob Ellemann ventes at præsentere en hjælpepakke til landbruget på krisemødet senere torsdag.
Skatteminister vil give en hjælpende hånd
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er også åben for at hjælpe landmændene.
Han har ikke mulighed for at stille op til interview, men udtaler i en skriftlig kommentar:
- Jeg har derfor bedt mine embedsmænd undersøge, hvilke muligheder der er for, at vi kan give landmændene en hjælpende hånd, så de kommer gennem tørken uden for store tab. Landbruget er selv kommet med en række forslag, som vi nu kigger konstruktivt på. Mit håb er, at vi i samarbejde kan finde nogle gode løsninger, der vil bidrage til et fortsat stærkt dansk landbrug.
Opdateret torsdag d. 9. august klokken 10.37 med uddybning af estimatet fra landbrugets rådgivningscenter Seges.