Det kan godt kan lade sig gøre at introducere en frivillig ordning for danskere, der fortsat ønsker at modtage den AstraZeneca-vaccine, der ellers blev trukket ud af den danske vaccineplan den 14. april.
Det vurderer Sundhedsstyrelsen i et notat, som DR Nyheder er i besiddelse af.
Det vil dog tage ”flere uger”, inden sådan et tilbud vil være etableret, og det vil ikke have ”større betydning” for epidemikontrollen i Danmark, fremgår det af notatet.
I vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er der fortsat en del ubekendte, såsom om danskere, der ønsker en AstraZeneca-vaccine, selv skal betale for det, men ét sted er notatet forholdsvis klart. Vaccinen skal ordineres af en læge, og det skal være lægernes ansvar at opveje fordele versus mulige risici hos den enkelte patient.
Læger: Vi kommer til at drukne i ansvar
Samtidig lægges der også op til, at det administrative arbejde omkring vaccinationen vil blive krævende, og at lægen har pligt til at indberette bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen.
Notatet efterlader formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Anders Beich med hovedet i hænderne.
- De praktiserende læger kommer til at drukne i opgaver og ansvar, og jeg kan frygte, at resten af sundhedsvæsenet også vil blive belastet.
- Enhver mistænkelig, alvorlig bivirkning skal jo også udredes, så det bliver rigtig mange folk, der skal henvises til medicinsk akutmodtagelse.
Også hos de praktiserende lægers organisation, PLO, er man meget skeptisk overfor den rolle, deres medlemmer står til at kunne få.
- Når jeg læser notatet, lægger det ikke op til, at det bliver noget, vi kommer til at binde an med rent praktisk.
- Det er ikke noget, vi som organisation vil anbefale vores medlemmer, siger formand Jørgen Skadborg.
Hvorfor skal lægerne have ansvaret?
En af de praktiserende læger, der ikke er specielt tryg ved de arbejdsopgaver, der følger med notatet fra Sundhedsstyrelsen, er Sara Moltke. Hun har svært ved at se, hvad hun skulle bygge sin sundhedsfaglige vurdering på.
- I notatet fra Sundhedsstyrelsen kan jeg se, at man ikke kan sige noget om, hvem der er i risikogruppen for bivirkningerne. Derfor kan jeg ikke vurdere ud fra den enkelte patient, om risikoen er lille eller stor.
Derfor så hun hellere, at hun og hendes kolleger bliver fjernet fra ligningen, hvis en frivillighedsordning bliver en realitet.
- Jeg synes, at det er fint, at vaccinerne skal bruges, men jeg synes, at det er stramt, at jeg som læge skal sidde og vurdere det. Jeg ville ønske, at de selv lavede et skriv, hvor de oplyste folk om, hvad de mener, folk burde vide, og så kunne folk selv tage stilling, siger Sara Moltke.
Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Anders Beich ser også store problemer med, hvordan lægerne skal kunne vurdere risikoen for den enkelte.
- Risikovurderingen kan ikke rigtig foretages, fordi vi ikke har fået nogen parametre at gå efter. Vi kan vurdere nytten af vaccinen for den enkelte patient, men det giver heller ikke mening.
- Vi kan sige til en 25-årig, at der er ikke nogen nytte forbundet med, at du får AstraZeneca i forhold til andre vacciner, man så siger den 25-årige ”jeg vil gerne på Roskilde Festival”. Og det er jo altså ikke en lægefaglig beslutning.
Venstre: Afhænger af lægernes vurdering
I eftermiddag skal Folketingets partier drøfte modellen, og allerede inden forhandlingerne understregede sundhedsordfører for Venstre Martin Geertsen, at lægernes vurdering er afgørende for en frivilligheds-model.
- Man kan ikke forestille sig en model, hvor man bare stiller 200.000 vacciner på en europalle på Rådhuspladsen, og så kan folk bare komme og hente dem. Der skal selvfølgelig være en lægefaglig vurdering.
- Men det afhænger af, hvad de praktiserende læger tænker om denne her model, lød det fra sundhedsordføreren.
Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview om notatet.
Opdateret klokken 14.37 med kommentarefra PLO til DR Nyheder.