Danmark stopper med at vaccinere med AstraZeneca

De personer, der har modtaget første vaccination med AstraZeneca, vil senere blive tilbudt vaccination med en anden vaccine.

Myndighederne vurderer nu, at AstraZeneca-vaccinen skal tages ud af vaccinationsprogrammet. (Foto: © ALESSANDRO GAROFALO, Scanpix)

Danmark stopper med at vaccinere med AstraZeneca.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, vil ikke afvise, at AstraZeneca-vaccinen kan tages i brug på et senere tidspunkt. - Vi er ikke bivirkningsforskrækkede, siger han. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Sådan lyder det på et pressemøde med Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

Danmark er det første land, der stopper med at bruge vaccinen.

- Der er en øget risiko for alvorlige blodpropper, blødning eller lavt antal blodplader. Det er ca. 1 ud af 40.000 vaccineret med AstraZeneca, der kan forventes at få de her alvorlige komplikationer, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Det tal kan dog være højere eller lavere, da tallet er forbundet med statistisk usikkerhed, siger han.

De omkring 150.000 danskere, der har modtaget første vaccinationsstik med AstraZeneca, vil senere modtage tilbud om vaccination med en anden vaccine, skriver Sundhedsstyrelsen.

Om man skal have en eller to doser er endnu uklart.

- Det er vi ved at finde ud af, siger Søren Brostrøm.

Svær beslutning

Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen siger på pressemødet, at de er enige med Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) vurdering af, at der er flere fordele end ulemper ved Astra-Zeneca-vaccinen.

- Overordnet er det en sikker og effektiv vaccine til behandling af covid-19-sygdom, siger Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen.

Derfor har beslutningen været svær, da alle vacciner har bivirkninger, siger Søren Brostrøm.

- Det har været en svær beslutning midt i en epidemi at fortsætte vaccinationsprogrammet uden en effektiv og tilgængelig vaccine mod covid-19. Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien, siger han.

Sundhedsstyrelsen vil ikke udelukke, at vaccinen kan tages i brug igen på et senere tidspunkt, hvis coronasituationen ændrer sig.

- Jeg forstår godt, hvis andre lande, der er i en anden situation end os, vælger at fortsætte brugen. Hvis vi i Danmark stod i en helt anden situation med f.eks. en voldsom tredje bølge og et presset sundhedsvæsen, og hvor vi ikke var nået så langt i vores udrulning af vacciner, så ville jeg ikke tøve med at bruge vaccinen, også selvom der var sjældne men alvorlige komplikationer ved brugen,” siger Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse.

Alle kan være vaccineret i start august

Alle personer på 16 år eller ældre vil blive få et tilbud om en vaccination senest i slutningen i juni, og dermed vil alle kunne være færdigvaccineret i starten af august, skriver Sundhedsstyrelsen.

Dermed udskydes datoen for, hvordan alle kan være færdigvaccineret endnu en gang. Du kan se vaccinationskaldenderen her samt nederst i artiklen.

Statsminister Mette Frederiksen har udtalt, at Danmark kan åbne, når alle over 50 år, der ønsker en vaccine, er blevet vaccineret. Første stik for dem udskydes med to uger.

Frivillig vaccinering er politisk beslutning

Sundhedsstyrelsen vil ikke anbefale AstraZeneca i den konkrete situation, Danmark er i nu.

Så hvis der skulle være personer, der alligevel gerne vil tage imod vaccinen, så ville det ikke være en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, og det ville derfor kræve en indivdiuel vurdering af en læge og et samtykke og accept af risikoen, siger Søren Brostrøm.

- Det er ikke totalt umuligt at gøre det i Danmark, det vil dog i givet fald være en politisk beslutning, siger Søren Brostrøm.

- Det er ikke noget, mig bekendt, nogen lande vælger, siger han.

Og den idé deler vandene på Christiansborg. Står det til Dansk Folkeparti og Enhedslisten, så er det bedst at lade myndighedernes anbefaling gælde for alle.

- Vi véd, at der er nogen, som måske kan blive ramt af en blodprop i hjernen, blive halvsiddet lammede, og så vil det jo også belaste vores sundhedssystem og andre ting, så det mener jeg ikke, vi skal. Der er også erstatningspligt ved det, så der er mange ting, der spiller ind, der siger, at når myndighederne fraråder det her og nu, så skal vi i hvert fald ikke gøre det, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.

Det skal være muligt for dem, der har lyst, at vælge AstraZeneca-vaccinen, siger Alex Vanopslagh (LA).

Modsat mener Liberal Alliance, at folk skal have lov til at selv at bestemme, om de vil have vaccinen.

- Ingen skal tvinges. Men er der nogen, der vil løbe den risiko, der er minimal, og hjælpe Danmark med at komme ud af coronakrisen, så skal de have den mulighed, siger leder af partiet Alex Vanopslagh.

- Det er en forsigtighed, der ikke redder liv, men der koster liv, siger han.

Også Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen mener, det kan være en god idé at lade dem, der har lyst, vaccinere. Han vil have mulighederne for at give folk et frit valg undersøgt grundigt.

- Altså, hvad taler for, hvad taler imod. Hvad sker der i det tilfælde, hvor et menneske tager en AstraZeneca-vaccine og får en blodprop? Hvor stiller det vedkommende i et retssikkerhedsmæssigt perspektiv? Det er sådanne ting, jeg synes, skal afklares først, siger han.

Indberetninger om blodpropper

Sundhedsstyrelsen satte 11. marts AstraZeneca-vaccinen på pause på grund af indbetninger om flere alvorlige tilfælde af blodpropper, fald i antal blodplader og blødninger.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har siden hen konkluderet, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem de sjældne blodpropper og AstraZeneca-vaccinen.

Herhjemme har vi kendskab til, at én dansk kvinde på 60 år er død, efter at hun er blevet vaccineret med AstraZeneca.

Men Sundhedsstyrelsen kan ikke sige noget om, at nogle specifikke aldersgrupper eller køn er i større risiko end andre.

I Danmark er 595 færdigvaccinerede med AstraZeneca-vaccinen, mens 149.890 personer har fået første dosis ud af to.