Kvinder vælger familien og job i det offentlige

Kun hver 8. direktør er kvinde. En del af forklaringen er karrierevalg, vurderer forsker.

Kvinder vælger ofte den private sektor fra, og det kan ses på direktionsgangene, lyder det fra ligestillingsforsker Karen Sjørup.

Kvinder er mindre risikovillige end mænd. De foretrækker stadig at søge imod job i det offentlige, som generelt er en mere sikker arbejdsgiver. Det fastslår lektor og forsker i ligestilling Karen Sjørup:

- Kvinder er især mindre risikovillige, når de er i den fødedygtige alder, hvor det offentlige generelt er en mere sikker arbejdsgiver, siger Karen Sjørup, som forklaring på en ny analyse, der viser, at kun hver 8. direktør er kvinde.

Ligestillingsforskeren fortæller, at tendensen om at kvinder søger job i det offentlige gælder lige fra flertallet af læger til flertallet af jurister og økonomer.

Nye virksomheder startes typisk indenfor håndværk, handel og tekniske fag, hvor der er færre kvinder.

Færre kvinder at vælge imellem

Charlotte Rønhof, der er underdirektør i Dansk Industri DI peger på det samme problem:

- Vi kan selvfølgelig godt drømme om, at endnu flere kvinder vil tage smedeuddannelse og tage arbejde i den private industri, men det er jo svært at drømme om, at mange af dem skal blive ledere – før de rent faktisk er til stede, siger Charlotte Rønhof.

I den private sektor er 39 procent af de ansatte kvinder. I den offentlige sektor er det 68 procent.

Hver ottende direktør er kvinde

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået ledelsen i samtlige, registrerede danske virksomheder.

Hver ottende direktør og hver ottende bestyrelsesformand i Danmark er kvinde.

Ser man på bestyrelserne generelt, så er 18 procent af bestyrelsesmedlemmerne kvinder.

DR har gennemgået hele det danske virksomhedsregister, der omfatter en lille halv million personer, der til sammen har i alt 1,2 millioner ledelsesposter i danske virksomheder.

Sindssygt sjovt at være selvstændig

Direktør i Kvinfo Suzanne Moll kunne også ønske sig, at flere kvinder tager springet og bliver selvstændig, fortæller hun:

- Vi mangler i vores kultur at lære hvor sindssygt sjovt det er at være selvstændig, siger Suzanne Moll.

Direktøren for Kvinfo mener, at en del af problemet skyldes at vi fra barn af opdrages til at indordne os i systemer.

- Vi lærer, at det er svært at bryde ud og blive selvstændig. Men det er jo vidunderligt at være selvstændig, siger Suzanne Moll.

- Der tror jeg især kvinder tit lader sig nøje med den rolle, at de er dem der sørger for at have et job og sørge for, at det hele kører. Hvor de også kunne udfordre den rolle og være den, der hev to år ud af kalenderen for at forsøge at starte en virksomhed op, siger Suzanne Moll.

DF: Kvinder skal selv byde ind

Fra Christiansborg lyder et ønske om at kvinder i stigende grad vælger at gå efter lederstillinger.

- Hvis kvinder vil have de poster, så skal de da nok tage dem og byde ind på dem, siger Karina Adsbøl, der er ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti og formand for ligestillingsudvalget.

Karina Adsbøl mener, at virksomhederne bør arbejde på at skabe fleksible karriererammer, der gør det muligt at kombinere arbejdslivet med familielivet.

- Vi ser ofte at kvinder begynder at halte efter med karrieren når barsel og børn kommer ind i billedet, siger Karina Adsbøl, der dog vil overlade det til virksomhederne og fagforeningerne at skabe rammerne.

Skal være vane at vælge relevante kvinder

De Radikales ligestillingsordfører Marianne Jelved ønsker sig også, at flere kvinder går efter at tage lederstillinger. Men samtidig skal der arbejdes for, at kvinderne bliver valgt ud til lederstillingerne.

- Kvinder skal påtage sig lederroller, og der er flere, der skal vænne sig til at notere relevante kvinder ned, så de er lagret, når der er brug for dem. Det er en vane, der skal være hos alle dem, der skal vælge nye ledere, siger Marianne Jelved.

- Et kontinuerligt arbejde med gode miljøer og ordentlig tone og ikke mindst markante rollemodeller og mere ligelig fordeling af barsel og hjemmearbejde og børns første sygedag og transport til børns fritidsaktiviteter er vejen frem til en mere lige deling af de nævnte poster.

Op til virksomhederne selv

De konservatives ligestillingsordfører Brigitte Jerkel mener ikke, at det er nødvendigt med ny lovgivning på området:

- Det er op til virksomhederne, hvem de vil ansætte. Vi skal ikke lovgive om, at man skal ansætte nogen, fordi de er født med et bestemt køn, hudfarve eller noget tredje, siger Brigitte Jerkel.

Ligestillingsminister Karen Ellemann fremlagde i slutningen af februar regeringens perspektiv- og handlingsplan for ligestillingsområdet.

Det fremgår af rapporten, at der er "fortsat behov for at have fokus på (...) kvinder i ledelse."

Det har ikke har været muligt at få ministeren til at uddybe yderligere, hvad dette fokus indebærer.