Kundby-sagen: Sprængstoffet 'satans mor' er kendt fra terror-sager

BAGGRUND Pigen fra Kundby ville ifølge politiet bruge sprængstoffet TATP mod blandt andet den jødiske Carolineskole.

De to terrortiltalte fra Glasvejs-sag viste stor interesse for at købe kemikalier, reagensglas, glødelamper og digitalvægte til fremstilling af TATP. Sagen kom for retten i Glostrup, hvor betjente med skudsikre veste og maskinpistoler bevogtede retsbygningen. (Foto: © Rune Evensen, Scanpix)

Gerningsmændene i Vollsmose-sagen brugte det, personerne bag terrorsagen fra Glasvej brugte det, og terrorangrebet i Paris blev også udført med hjælp fra det.

Senest mistænkes en 16-årig pige fra Kundby for at have forsøgt at fremstille stoffet for at bruge det til en bombe, som ifølge politiet var tiltænkt den jødiske Carolineskolen i København.

Det sprængfarlige stof TATP, også kaldet 'satans mor', dukker jævnligt op i terrorsager.

Det forklarer Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef hos PET.

- TATP har ingen civilanvendelse, og det er derfor ofte et afgørende bevis i terrorsager. Det er svært at komme uden om, at det kan bruges til andet end sprænge noget i luften og skade samfundet, siger han.

Fremgangsmåde findes på nettet

Ifølge Bjørn Schmidt, specialkonsulent i Beredskabsstyrelsen, er forklaring bag sprængstoffets "popularitet" enkel.

- TATP er nem at fremstille, siger han. - Men det kræver dog, at man kan få fat i kemikalierne.

På nettet kan man ved en simpel søgning finde frem til fremgangsmåden for at fremstille TATP. En søgning afslører, at bestanddelene findes i mange danske hjem.

Bjørn Schmidt er en del af det kemiske beredskab, som hjælper politiet med at lave analyser i efterforskningen af sager, hvor der er hjemmelavede sprængstoffer involveret, blandt andet også i den aktuelle Kundby-sag.

Til DR Nyheder fortæller Bjørn Schmidt her om sprængstoffet.

Hvorfor kaldes sprængstoffet 'satans mor'?

I videoen demonstreres det, hvor kraftigt og utilregneligt TATP er.

- Sprængstoffet er utroligt følsomt og opfører sig meget uforudsigeligt. Det kan blive antændt når som helst af små gnister og gnidninger. Selv små rystelser kan få stoffet til at gå af, siger Bjørn Schmidt.

- Jo mere uren blandingen er, desto mere følsomt og udforudsigeligt opfører stoffet sig. Blander gerningsmanden det i en margretheskål, hvor der er rester fra andre stoffer, kan det antænde når som helst og slå ihjel.

- Jeg ville meget nødig skulle transportere det i en bil. Selv små mængder kan slå et slå menneske ihjel, siger han.

Hvordan spores TATP i en efterforskning?

I mange hjem er citronsyre en fast del af rengøringsmidlerneda, da det bliver brugt til at afkalke. (Foto: © Stine Larsen, Scanpix)

- Vi kigger først og fremmest efter rester af hvide krystaller (TATP optræder i k. Dernæst ser vi efter forskellige beholdere med kemikalier, siger Bjørn Schmidt.

Han forklarer, at beredskabet i sådanne tilfælde undersøger de steder, hvor der er mistanke om, at sprængstoffet kan være blevet fremstillet.

- Umiddelbart kan man måske ikke se noget, men vi kan tørre overfladerne og i en analyse finde spor fra kemikalierne.

Er det muligt at modvirke fremstillingen af TATP?

Brintoverilte bruges ofte som tandblegemidde (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

- Det er vanskeligt at stoppe for salget af de kemikalier, som TATP består af. Men herhjemme er man selvfølgelig klar over problematikken og har indført restriktioner på salg af mange kemikalier, siger Bjørn Schmidt og henviser til 'bekendtgørelsen for eksplosivstoffer'.

I bekendtgørelsen står der blandt andet, at der ikke må sælges brintoverilte-opløsninger på over 12 procent.