Kühnau om topchefers opsigelser efter kræftskandale: ’Jeg forstår godt, det har været svært at være leder’

Regionsrådsformanden havde gerne set, at de to topchefer var blevet.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) havde gerne set, at de to topchefer i Region Midtjylland var blevet i deres stillinger. (Foto: © Jeppe Midtiby)

Det ærgrer regionsrådsformand Anders Kühnau (S), at ikke mindre end to topchefer i Region Midtjylland har opsagt deres stillinger.

- Jeg havde gerne set, at de var fortsat hos os, siger han.

Opsigelserne fra regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst kommer i kølvandet på kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital, der i de seneste måneder er blevet afdækket af DR.

Netop sagen om overskridelserne af de maksimale ventetider for kræftbehandling har lagt et pres på Region Midtjylland.

Det lægger Helene Probst ikke skjul på i et opslag på LinkedIn, hvor hun også kraftigt antyder, at sagen i hendes øjne burde være håndteret anderledes.

- Når der ikke er en tilstrækkelig grad af tillid til hinanden, og når fokus er på at gå efter fejl med henblik på sanktion, så får det meget vanskelige kår. Det lammer systemet. Ingen tør mene noget nyt, tage ansvar eller træffe beslutninger, skriver hun.

Pernille Blach Hansen har også skrevet et opslag på LinkedIn, men her står det ikke lige så klart, at kræftsagen er årsagen til opsigelsen. Anders Kühnau er dog ikke i tvivl om, at den har haft betydning for begge opsigelser.

- Jeg tror også, at det har spillet en rolle, at den her sag har været der. Det har lagt et yderligere pres på nogle ledere, der i forvejen har arbejdet dedikeret og hårdt på at løse opgaverne hver dag, siger regionsrådsformanden:

- Der er ingen tvivl om, at det har været en rigtig svær tid at være leder i Region Midtjylland, hvor kræftsagen har kørt. Det er udfordrende, siger han.

Kühnau: En svær sag at løse

Helene Probsts opslag kan også læses som en kritik af jer politikeres håndtering af sagen. Hvad er din reaktion på det?

- Jeg synes, vi har håndteret kræftsagen så godt, som vi overhovedet kunne, da vi fandt ud af, hvor stor og omfattende den var. Men det er en meget kompliceret og svær sag at løse. Der er mange aspekter i den:

Helene Probst begrunder sin opsigelse i Region Midtjylland med kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Jeg forstår godt, at det kan være anledning til, at man ikke længere vil være leder hos os.

Har I politikere haft for travlt med at vise handlekraft?

- Jeg synes, vi har håndteret sagen, som vi bedst kunne. Det er svært at sige, hvordan man præcis skal håndtere sådan en sag. Det har været vigtigt for os at få undersøgt, om der skulle være ledelsesmæssige konsekvenser, siger han med henvisning til fyringen af to topchefer på Aarhus Universitetshospital:

- Det bad vi direktionen om at vurdere, og de beslutninger har direktionen truffet i forhold til Aarhus Universitetshospital, og dem bakker jeg op om. Jeg har haft tillid til direktionen hele vejen igennem, siger Anders Kühnau.

Og hvad med din egen rolle i sagen - har du ikke selv et ansvar?

- Jeg har fra start af, da jeg blev bekendt med situationens alvor på mave- og tarmkræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, handlet og taget ansvar sammen med regionsrådet og lagt en plan for at komme videre med fokus på patienterne. Det har været vigtigt at kunne give den hurtige behandling, siger Anders Kühnau.

V: En kæmpe udfordring for regionen

Også Venstres gruppeformand i regionsrådet, Anders G. Christensen, begræder de to topchefers opsigelser og mener, at det stiller Region Midtjylland i en svær situation.

- Det er et alvorligt ledelsesmæssigt tab. Og der er ingen tvivl om, at der selvfølgelig er en sammenhæng med kræftsagen. Vi mangler også to direktører på Aarhus Universitetshospital. Det er en kæmpe udfordring i en tid, hvor hele vores sundhedssystem er under pres på grund af flere patienter og besværligheder med rekruttering, siger han.

Er det ikke også dig, Helene Probst svirper med halen efter?

- Det ved jeg ikke, om det er. Jeg tror, det er en generel betragtning. Men der er mange, der kigger ind på sundhedssystemet og har meninger om det. Det gælder regeringen, Folketinget og professorer. Og så er borgernes forventninger også høje.

- Men det er da klart, at vi i regionsrådet skal kigge indad og på, om noget skal gøres anderledes. Vi har i regionsrådet bare et ønske om at være tættere på det ledelsesmæssige, så vi kan være med til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet fremover, siger Anders G. Christensen.

Han mener også, at Anders Kühnau har et ansvar for, at Region Midtjylland nu står med et stort hul i ledelseslaget.

- Man kommer heller ikke uden om at kigge lidt på regionsrådsformanden. Han bærer en del af ansvaret for, at det er havnet her. Det kan man ikke komme uden om, siger Venstre-politikeren.

Forretningsudvalget holder i morgen et møde, hvor blandt andet kræftsagen og de nye opsigelser er på dagsordenen.

DR har forsøgt at få et interview med Pernille Blach Hansen og Helene Probst, men de meddeler begge, at de ikke har mere at tilføje.