Kronprins Frederik om sin fars død: En flot finale på et langt liv

Kronprinsen glæder sig over alt det gode, som prins Henrik gav familien - og Danmark, fortæller han i nyt radiointerview.

(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Da kronprins Frederik tilbage i februar måtte haste hjem fra Vinter-OL i Sydkorea for at sige farvel til sin far, prins Henrik, fik hele familien god mulighed for og tid til at tage en ordentlig afsked.

Prins Henriks kiste bæres ud, efter at han er blevet bisat fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde en uge forinden. Han blev 83 år.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det fortæller kronprins Frederik i et radiointerview på P4 i anledningen af sin snarlige 50-års fødselsdag.

- Jeg regnede med, at jeg ville nå hjem til tiden, og det gjorde jeg også. Og så holdt min kære far ud i fem dage mere, og det var selvfølgelig rart at få mulighed for at komme tilbage til sygesengen hver dag i de fem dage og se et flot kapitel slutte, siger kronprinsen.

Lutter gode og sjove minder

Han erkender, at det havde ”sine delvise udfordringer”, som han kalder det, at stå med sine børn i fuld offentlighed og sørge, men kronprinsen ser hellere tilbage på minderne end at bekymre sig om det.

- Man skal glæde sig over alt det gode, min far tilførte familien - og i virkeligheden også Danmark, og det gjorde, at jeg havde lutter gode og sjove minder, siger kronprinsen og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at når en person, som man kender – her min far - dør, så i det sekund, han holder op med trække vejret, så starter eftermælet, og det bør i de fleste tilfælde være noget, som huskes tilbage på med et skævt smil på læben.

  • Kronprins Frederik har mange gode minder om sin far, prins Henrik, og han er glad for, at han fik fem dage til at få sagt et ordenligt farvel. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 4

Og der er selvfølgelig masser af minder for kronprinsen, men i radioprogrammet ”Kronprins Frederik på P4” fremhæver tronfølgeren det at samles om middagen sammen med familien.

Mindes de gode tider omkring middagsbordet

Tidligere i interviewet er kronprinsen kommet ind på det leben, der er hjemme i privaten på Amalienborg, når der skal spises med fire børn i alderen syv-tolv.

- Der er jeg inspireret af min far, der gik meget op i mad, og når man samles ved bordet, delte man brødet, for at bruge det bibelske udtryk, og så havde man den ro på, der var. Roen var i og for sig bare, at man var sammen om måltidet. Og det var der fokus på skulle være her og ikke andre steder, som man nu kan få i vores tid, sagde kronprinsen.

Kronprins Frederik og prins Henrik spiller bold med badebolden mens prins Joachim ser til, under en ferie på regentfamiliens slot Caix engang i 1970'erne. (Foto: © Per Pejstrup, Scanpix)

Kronprinsen understreger, at mad og bordets glæder virkelig er noget, han forbinder med sin far - og værdsætter ligesom ham.

- Den del har jeg virkelig adopteret, for det var en fantastisk måde at opleve min far ved bordet de mange år, vi spiste med der, og i særdeleshed når vi var på ferie i Frankrig, hvor hans franske familie ofte var med. Der blev diskuteret livligt om alt muligt omkring bordet, og det var spændende samtaler, så det var bare om at slå lyttelapperne ud og være med der. Det var i sig selv meget givende, mindes kronprinsen.

Om at være til stede i nuet

Og familiens allersidste afsked med deres mand, far, svigerfar og farfar endte med, midt i alt det triste, at blive en smuk og fin oplevelse, hvor kronprinsen fokuserede på at være til stede og sige det sidste farvel.

- Det var mere bare at være der og være til stede og ikke dække sig ind i en form for sorg, men være til stede i nuet. For de oplevelser, der er omkring et menneskes sidste timer, synes jeg, er ret flot at være vidne til, fortæller kronprinsen.

Radioprogrammet blev lavet sammen med journalist Anders Agger og radiovært Alex Nyborg Madsen, så en stor del af omdrejningspunktet handlede selvfølgelig om musik, og derfor blev en lidt anden genre end den rock, som kronprinsen ellers sværger til, også berørt, nemlig salmerne i forbindelse med prins Henriks bisættelse.

Prins Christian klapper sin far på skulderen under bisættelsen af prins Henrik. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Her blev blandt andet sunget ”Til himlene rækker din miskundhed, Gud”, ”Op al den ting, som Gud har gjort” og ”Du, som har tændt millioner af stjerner” – salmer, som betyder noget for kronprinsen.

- Jeg synes, at det var virkelig velvalgte danske salmer, som jeg har sunget i min barndom og også i min skole, hvor vi sang mange salmer. Det var en flot afgang. En flot finale på et langt liv.

Du kan finde programmet ”Kronprins Frederik på P4” som podcast her på DR's radiosite.