Snart kommer der ikke flere girokort fra DR Licens. Sammen med Dansk Folkeparti afskaffer regeringen nu de halvårlige licensindbetalinger og flytter det hele over på skatten.
Det betyder, at organisationen ‘Kritiske Licensbetalere’ går i tænkeboks omkring en mulig navneændring.
- Vi skal til at revurdere os selv. Skal vi fortsat hedde ‘Kritiske Licensbetalere’ eller bør navnet ændres. Nu hvor betalingen ikke længere foregår direkte via et girokort men gennem skatten. Men det er stadig en form for licens, så der er fortsat brug for os, siger talsperson Christian Bülow fra Kritiske Licensbetalere.
Første opstod i 1972
Organisationen i sin nuværende form stammer fra 2017, hvor den genopstod efter at have ligget i dvale i en årrække.
Den oprindelige inkarnation af Kritiske Licensbetalere blev stiftet af Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti i 2002. Den daværende formand for Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) ville holde særligt øje med TV Avisen, som blev beskyldt for at være venstreorienteret.
Han var ikke den første. I 1972 dannede politikeren Erhard Jakobsen foreningen Aktiv Lytterkomité, der senere skiftede navn til Aktive Lyttere og Seere. Efter 20 års virke blev foreningen opløst i 1992.
Også de nuværende kritiske licensbetalere har tråde til DFU. Talsperson Christian Bülow betoner dog, at alle uanset partifarve, er velkomne til at registrere sig blandt organisationens årvågne vagthunde. De holder øje med, om borgernes licenskroner bliver brugt 'ordentligt og hensigtsmæssigt', skriver organisationen. Det har i alt nogle hundreder gjort, siger talspersonen.
I videoen her kan du se, hvordan man fik folk til at betale licens før i tiden.
Click bait er en udfordring
Nu hvor licensen er afskaffet, hvor ser I så den største udfordring i mediebilledet?
- Det er uden tvivl kulturen omkring falske nyheder og click bait. Det giver et meget misvisende indtryk af nyhedsbilledet, siger Christian Bülow.
Hvordan hjælper det i kampen mod falske nyheder og click bait, at man beskærer DR?
- Alle andre medier skal også tage ansvar. Det handler i høj grad om, hvilke overskrifter man giver sine nyheder. Falske nyheder handler om, at der skal bruges kræfter på seriøs og gennemarbejdet journalistik. Når DR laver andre nyheder end dem, der skal sendes i tv, så tager det markedsandele fra de kommercielle medier, der så får værre muligheder for at dæmme op for falske nyheder og det ønsker vi ikke, siger talsperson Christian Bülow.
Christian Bülow afviser på forhånd, at organisationen skifter navn til ‘Kritiske Skattebetalere’.