I forvejen har ordførere på stribe kritiseret den selvudnævnte "havets minister" Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet.
Sagen, hvor Miljøministeriet er blevet beskyldt for - i strid med EU’s regler - at arbejde for, at store industrivirksomheder som Cheminova også fremover kan få tilladelse til at pumpe miljøfarlige stoffer ud i havområder, der allerede er for forurenede, har vakt misbilligelse, forargelse og skuffelse.
Men det kan tilsyneladende blive værre.
Nu bliver ministeren anklaget for at have vildledt Folketinget, og flere ordførere kræver en forklaring.
- Man skal kunne regne med, hvad ministeren siger, ellers kan vi jo ikke gøre vores arbejde, lyder det fra SF's natur- og havmiljøordfører, Marianne Bigum.
Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti stemmer i:
- Jeg kan jo bare helt kort konstatere, at det er jo sådan noget, ministre bliver gået på - altså afskediget, for at sige det som det er - hvis man giver urigtige oplysninger til Folketinget.
'Dybt bekymrende'
I forbindelse med DR's afdækning af sagen, har miljøminister Magnus Heunicke gang på gang afvist, at ministeriet har handlet ulovligt, mens han har været minister.
Han har påpeget, at hans embedsmænd har været i kontakt med EU-Kommissionen for netop at sikre, at ministeriets nye retningslinjer for udledning af miljøfarlige stoffer overholder EU’s regler på området – blandt andet det såkaldte vandrammedirektiv.
I et høringsnotat, som miljøminister Magnus Heunicke sendte til Folketinget i februar i år, fremgår det da også, at EU-Kommissionen har sagt god for en fremgangsmåde, som Miljøministeriet fremover vil bruge, når det skal vurderes, om virksomheder fortsat kan få lov at forurene havområder, hvor grænseværdierne i forvejen er overskredet.
Men det var vildledning og direkte forkert, vurderer en række eksperter, der har læst EU-Kommissionens skriftlige svar til ministeren for DR.
Selv afviser Magnus Heunicke kritikken.
Miljøordfører for Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard, føler sig alt andet end godt informeret.
- Jeg synes, man står i et dilemma her som politiker, fordi ministeriet virker til at være meget klare i deres fortolkning af, at det her er inden for EU-retten. Men når jeg selv ser svaret fra Kommissionen, og når jeg ser eksperterne vurdere det her svar, så er der altså en betydelig tvivl, siger hun.
Det er uacceptabelt, mener Mette Abildgaard.
- Vi er nødt til at kunne stole på det embedsværk, der skal give os svar og rådgive os, når vi vedtager ny lovgivning.
- Det er helt afgørende, at der ikke er nogen, der forsøger at skjule ting for os, siger Mette Abildgaard.
Marianne Bigum fra SF er helt enig.
- Vi har fået det indtryk, at det her er inden for gældende regler. Men vi bliver jo ved med at høre, at det ikke er korrekt, siger hun og kalder forløbet "dybt bekymrende".
Natur- og havmiljøordføreren står tilbage med en følelse af ikke at kunne blive klog på hverken det ene eller det andet i sagen. Det er problematisk i det politiske system, hvor det underminerer tilliden, mener hun - men næsten endnu værre ude i virkeligheden, hvor lovgivningen skal virke.
- Både fordi vi skal have et rent vandmiljø, men også fordi, at de virksomheder, som skal ud at investere i teknologi, skal kunne regne med, at det, de investerer i, ikke bliver underkendt lige om lidt, forklarer Marianne Bigum.
Understreger behov for uvildig undersøgelse
De tre ordførere vil have hele sagen belyst i en "uvildig og uafhængig undersøgelse".
- Jeg synes, det virker, som om der har været taget rigtig mange politiske hensyn og færre faglige hensyn i den her sag. Men det er vi simpelthen nødt til at få klarlagt, siger Marianne Bigum.
Mette Abildgaard bakker op.
- Lovgiver man af hensyn til et havmiljø, som er nødlidende, og af hensyn til kommende generationer, der også skal have et dansk farvand at fiske eller bade i? Eller lovgiver man med udgangspunkt i, at det skal kunne lade sig gøre at udlede store mængder spildevand, lyder spørgsmålet fra den konservative miljøordfører.
Magnus Heunicke har selv bedt Miljøstyrelsen om at "undersøge kritikpunkterne" efter DR's afsløringer, men det er ikke godt nok, mener ordførerne.
- Det giver selvfølgelig absolut ingen mening at begynde at undersøge sig selv, når det bliver ved at vælte frem med skeletter fra skabet i forhold til ting, man har gjort forkert, siger Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti og fastslår:
- Alting skal kulegraves i den her sag.
Ministerens forsikring om en intern undersøgelse får næsten Mette Abildgaard til at trække på smilebåndet, men det er sagen for alvorlig til, pointerer hun:
- Sagens kerne er jo, at Miljøstyrelsen ikke har handlet forsvarligt, og derfor er jeg ikke tryg ved, at de undersøger sig selv i den her sag, siger Mette Abildgaard.
Minister afviser vildledning
Miljøminister Magnus Heunicke afviser, trods kritikken fra eksperterne, at Folketinget har fået forkerte oplysninger.
Tværtimod er det blevet lagt åbent frem, hvordan myndighederne har forstået Kommissionens svar, siger han i et interview med DR:
- At du så finder eksperter, der er uenige i den vurdering - det synes jeg er fair, og jeg må kun sige: Så lad os kigge på det. Men det får jo ikke mig til at sige, at jeg har misinformeret Folketinget, lyder det fra Magnus Heunicke.
EU-kommissionen skriver ikke det, du har oplyst Folketinget om. Snarere tværtimod, siger fire eksperter. Hvilket indtryk gør det på dig?
- Det gør altid indtryk, når eksperter har en anden tolkning end den, som myndighedernes juridiske og miljøfaglige vurdering er.
- Så lad os se, om det er nye oplysninger, der giver anledning til, at man justerer opfattelsen, siger Magnus Heunicke
Han er kaldt i samråd om sagen i eftermiddag, hvor han altså skal forklare sig over for ordførerne.
Ministeren har da også meget at forklare, hvis både Mette Abildgaard, Marianne Bigum og Mette Thiesen skal blive tilfredse.
- Jeg kommer til at lytte rigtig meget efter, om ministeren vil stå på mål for, at denne her nye vejledning skulle være en stramning i forhold til, hvad der har været tidligere. For den måde, jeg læser den nye vejledning på, så er det overhovedet ikke en stramning. Tværtimod synes jeg, det åbner op for flere udledninger til et vandmiljø, som i forvejen er ekstremt presset, siger Mette Abildgaard.
I Dansk Folkeparti er Mette Thiesen på forhånd skeptisk.
- Jeg synes nærmest ikke, at ministeren eller ministeriet har ageret rigtigt på nogen områder overhovedet i den her sag, siger hun.
Det efterlader hende med et indtryk af, at hverken embedsmændene eller ministeren tager den tragiske tilstand i det danske havmiljø alvorligt.
- Vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene, siger Mette Thiesen og fortsætter:
- Jeg synes, det skriger til himlen, og jeg synes, det er uansvarligt over for den danske natur, som mine børn, vores børn, skal kunne overtage fra os.
SF's natur- og havmiljøordfører, Marianne Bigum, er også langt fra optimistisk i forhold til eftermiddagens samråd.
- Jeg har generelt meget lidt tiltro til, at regeringen faktisk vil løse det her problem, for det er ikke det, vi har set indtil videre, siger hun.
Magnus Heunicke har flere gange påpeget, at han ikke har været minister i en stor del af den tid, hvor myndighederne ifølge de eksperter, DR har talt med, har arbejdet for, at virksomhederne også fremover kan fortsætte udledningerne. Men det er ham, der skal rette op på tingene, nu de er kommet frem i lyset, mener Marianne Bigum.
- Det er et politisk ansvar, der skal placeres, og det er det, vi kommer til at lytte efter, siger hun.
Miljøministeriet har afvist at have handlet ulovligt eller at have sat erhvervshensyn over miljøhensyn i sagen. Miljøminister Magnus Heunicke fastholder, at de nye retningslinjer medfører en opstramning sammenlignet med de tidligere retningslinjer.