Miljøminister Magnus Heunicke (S) bliver kaldt i samråd af fem partier i Folketinget.
Det sker som reaktion på DR's afsløring om, at Cheminova og andre virksomheder fortsætter med at udlede forhøjede koncentrationer af miljøfarlige stoffer i havområder, hvor grænserne for, hvor meget forurening, der må være i vandet, er overskredet for længst.
I stedet for at gribe ind har Miljøministeriet i årevis arbejdet for, at virksomhederne også fremover kan fortsætte udledningerne. Det vurderer flere eksperter på baggrund af en lang række interne dokumenter fra ministeriet.
Eksperterne vurderer også, at ministeriet har handlet i strid med loven.
Det får nu Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet til at kalde ministeren i samråd.
- Vi (Dansk Folkeparti, red.) ser på sagen med meget stor alvor, skriver Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, i en mail til DR.
'Kan ikke afvise at møde op i samråd'
Enhedslistens politiske leder, Pelle Dragsted, kalder sagen dybt alvorlig for miljøministeren, som gennem flere uger har afvist at stille op til interview med DR.
- Han (Magnus Heunicke, red.) kan afvise at stille op til interview. Men han kan ikke afvise at møde op i samråd, skriver Dragsted på X, tidligere Twitter.
Også Alternativet vil indkalde ministeren i samråd om sagen, skriver Alternativets miljøordfører Sascha Faxe på X.
- Hvis man tager titlen som havets minister, så må man stå fuldt til ansvar for den stadige strøm af kemi, man godkender til udledning i vores havmiljø, skriver hun.
I et skriftligt svar til DR afviser Miljøministeriet, at de har handlet ulovligt eller ladet erhvervshensyn gå foran miljøhensyn.
Ekspert: Dybt problematisk
En af de eksperter, der har gennemgået dokumenterne, er Ellen Margrethe Basse. Hun er professor emerita med speciale i miljøret ved Aarhus Universitet.
- Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil, på trods af at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen, siger hun.
Virksomhederne udleder forurenet spildevand med miljøfarlige stoffer som blandt andet arsen, antracen og kviksølv.
De fortsatte udledninger kan være skadelige for dyr og planter, vurderer professor i økotoksikologi, Roskilde Universitet, Henriette Selck.
- Det er dybt problematisk, siger hun.
- Når vi taler konsekvensen for havet – altså havdød, som vi har set i medierne – så er det primært landbruget og næringsstoffer. Men miljøfarlige stoffer har også en rolle at spille her. Især i de områder, hvor man ligger over grænseværdierne, siger hun.
Cheminova og andre virksomheder har myndighedernes tilladelse til at udlede miljøfarlige stoffer og overtræder derfor ikke reglerne.
Du kan læse mere om sagen her.
Her kan du møde Bjarne Hansen, der har brugt det meste af sit liv på at kæmpe mod Cheminovas forurening.