Kriminelle opruster under coronaepidemi: Forbudt bande i konflikt igen

Ifølge Europol kan både bander og mafiaen i Europa drage fordel af coronakrisen.

Bandegrupperingen Loyal To Familia (LTF) blev forbudt ved dom i januar i år. Det afgjorde byretten i København. (Foto: © SCANPIX, Scanpix)

I Danmark har coronaudbruddet ikke lagt en dæmper på det danske bandemiljø - måske nærmere tværtimod.

Lige nu er en konflikt i gang mellem en lokal bandegruppering fra Husum nord for København og medlemmer af banden Loyal To Familia.

Konflikten har ført til flere skudepisoder i København og to dræbte, og den blussede op, netop som Danmark var gået i lockdown.

- Der sker desværre det, at når de begynder at skyde mod hinanden, så skal man hævne det, der er foregået for en uge siden. Og det er desværre, uanset om der er coronatider, siger Knud Hvass fra Købehavns Politi til DR's nyhedspodcast Genstart, der i dag handler om opblomstringen af LTF under corona-krisen.

Knud Hvass er leder af afdelingen for organiseret kriminalitet.

Væbnet konflikt trods forbud

Konflikten udspringer ifølge DR Nyheders oplysninger af en personlig strid mellem medlemmer fra de to bandegrupperinger Husumgruppen og LTF. Sidstnævnte har siden 24. januar i år været forbudt ved dom.

Men trods forbuddet er banden altså stadig aktiv i voldelige episoder, mener politiet.

- Nu er det jo sådan, at fordi man er blevet forbudt, er det ikke ensbetydende med, at man er holdt op med at lave kriminalitet og deltage i bandekonflikter. Så nemt er det desværre ikke, siger Knud Hvass.

Han understreger dog, at man fra politiets side har udnyttet forbuddet til at sigte medlemmer for eksempelvis at videreføre den ulovlige bande eller bære LTF's logoer.

Den nuværende konflikt har fået politiet til at oprette visitationszoner i både København og Rødovre. Det giver mulighed for at ransage biler og personer med henblik på at finde våben og har allerede været nyttigt, fortæller Knud Hvass.

Københavns Politi har beslaglagt fem skydevåben og en række andre våben i perioden 17. april til 1. maj.

Blandt andet har Københavns Politi fundet flere våben ved ransagning og våben gemt i buske og under gravsten på den store Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

Knud Hvass ønsker ikke at gisne om, hvorfor den nuværende konflikt er blusset op, men fortæller, at bandemedlemmerne 'shopper rundt' og bliver 'venner og uvenner'.

- Problemet er, at de her bandemedlemmer kender hinanden rigtigt godt. Tit har de førhen været i samme bande. Så de ved, hvor hinanden bor, og hvilke biler man kører i, når de skal slå til siger Knud Hvass.

Europol: 'Bander kan drage fordel af krise'

I en ny rapport advarer det europæiske politifællesskab Europol om, at organiserede kriminelle og mafiabander kan opruste i ly af coronakrisen.

- Mafialignende bandegrupperinger vil sandsynligvis drage fordel af krisen, lockdown og folks økonomiske vanskeligheder i en overskuelig fremtid ved at rekruttere sårbare unge, lyder det fra Europol.

Samtidig nævner Europol, at bander kan forsøge at agere 'lånehajer', afpresse folk i lokalsamfundet og udnytte hjælpepakker eller oprette falske virksomheder.

- Organiserede kriminelle er meget tilpasningsdygtige og har vist evnen til at trække langsigtede gevinster, når der er kriser i samfundet, lyder det.

Europol understreger, at smugling af cannabis, kokain og heroin er fortsat på trods af pandemien, men i lidt lavere grad end før.

Under en ransagning i forbindelse med en voldssag i 2013 fandt politiet dette organisationsdiagram over LTF's medlemmer og afdelinger (her anonymiseret).

'Lillebrorgeneration' hænger på gaden

Ifølge DR Nyheders oplysninger har medlemmer fra Loyal To Familia (LTF) været særligt synlige i København under coronaepidemien. Blandt andet på Amager og Nørrebro.

For eksempel har store grupper på op til 30-40 unge mænd stået sammen, røget sammen eller grillet i det fri på trods af det nuværende forsamlingsforbud.

- Vi har set dem mere i det åbne rum, men det kan jo også være, fordi de forskellige caféer eller andre steder, hvor de normalt kan samles, er lukkede, siger Knud Hvass.

Også skoler og fritidstilbud er lukkede. Derfor er flere helt unge i den såkaldte 'lillbrorgeneration' på gaden. Det skaber utryghed i lokalområdet og hos politiet frygt for, at nogle af dem kan blive inddraget i bandernes arbejde.

En taktik, som LTF havde stort held med i 2017, hvor mange helt unge blev lokket af bandens fester, grillarrangementer og t-shirts med logoer.

- Vi har på nuværende tidspunkt ikke belæg for at sige noget om det, men vores lokalpoliti er stadigvæk til stede i alle områder og i kontakt med mange af de unge mennesker, også selvom vi er i de her corona-tider, siger Knud Hvass.

- Så ligesom altid forsøger vi at sørge for, at de ikke kommer ind i de her bander, siger han.