Kræver handling efter Nordic Waste-afsløring: 'Det skal politianmeldes'

Byrådspolitikere vil have udvidet politianmeldelsen af Nordic Waste, efter medarbejdere og eksperter over for DR har sået tvivl om, hvor meget forurenet jord, der reelt er blevet renset hos virksomheden.

Et af byrådsmedlemmerne opfordrer nu flere tidligere medarbejdere til at stå frem for at give et bedre billede af, hvor i jordtippen, kommunen potentielt skal være ekstra opmærksom. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

- Der skal ske yderligere politianmeldelse.

Sådan lyder reaktionen fra Bjarne Overmark, der sidder i byrådet for Beboerlisten i Randers, efter DR tirsdag kunne afsløre problemer med et centralt vaskeanlæg ved Nordic Waste.

Randers Kommune politianmeldte i sidste måned Nordic Waste for overtrædelse af miljøgodkendelsen, og også Socialdemokratiets Anker Boje vil nu se på en udvidelse af den anmeldelse.

- Vi har i lang tid haft mistanke om, at jorden ikke blev renset derude, men at man ligefrem har gravet forurenet jord ned, dét har rystet mig meget, siger han.

Kort fortalt havde Nordic Waste i sin miljøgodkendelse tilladelse til at smide ren og lettere forurenet jord på den enorme jordtip, der har været omdrejningspunktet i det store jordskred. Mens de hundredtusindvis af tons stærkere forurenet jord, som virksomheden modtog, skulle renses - blandt andet på virksomhedens vaskeanlæg.

Men ifølge en række medarbejdere, som DR har talt med, var vaskeanlægget i længere perioder ude af drift.

Nordic Waste har over for DR bekræftet, at løbende udvikling af anlægget har påvirket den daglige drift.

Derudover stiller to af landets førende eksperter i jordforurening sig kritiske over for, hvor godt anlægget har virket i de perioder, hvor det var i drift.

Nordic Wastes egen vaskebeskrivelse fra 2021, som er sendt til blandt andre Miljøstyrelsen, har nemlig – ifølge eksperterne – store mangler.

De fremhæver blandt andet en "forsimplet" beskrivelse af, hvordan man kan håndtere forskellige forureningstyper, manglende dokumentation for, at det rent faktisk virkede, samt det faktum, at der manglende samarbejdspartnere til at håndtere restprodukter fra anlægget.

Politikere raser

I Randers er byrådspolitikerne vrede over den nye afsløring i sagen.

- Det bekræfter min egen antagelse. Nu er det bare mere dokumenteret, end jeg har kunnet, siger Bjarne Overmark.

- Det viser jo, at det har været et fupfirma, som har holdt et greenwashing figenblad op foran sig. Det har reelt drejet sig om deponering af jord, og også deponering af rigtig beskidt jord, som ikke blev renset, mener han.

Den tidligere ledelse i Nordic Waste har ikke ønsket at stille op til interview.

DR har i stedet over mail spurgt den tidligere ledelse, om de kan afvise, at forurenet materiale, som de modtog til rens, blev læsset af på jordtippen, uden det blev renset først. Til det lyder svaret:

- Vi har fulgt tydelige procedurer for håndtering og prøvetagning af jord, som var kontrolleret af myndighederne.

Bjarne Overmark og Anker Boje er enige om at kræve sagen taget op i byrådet, så kommunens nuværende politianmeldelse af Nordic Waste kan udvides.

- Det er dybt rystende, og det fortæller lidt om, hvad det har været for en virksomhed. Det har ikke handlet om at rense jord, men tværtimod om at køre jord ind i et deponi, siger Anker Boje.

- Jeg vil gerne opfordre til, at der er flere medarbejdere, der fortæller, hvad der er sket derude, så vi nu kan analysere, hvor tingene ligger, for så er det billigere at handle, end hvis vi skal lede efter en nål i en høstak, tilføjer han.

Nordic Waste har ikke ønsket at kommentere politikernes kritik.

Heller ikke Randers Kommune har ønsket at stille op til interview i sagen.