Det danske sundhedsvæsen er presset på flere fronter.
Kigger man på kræftområdet, har det ikke skortet på kritiske historier om alt for lange ventelister på behandling herhjemme.
DR's afsløringer har blandt andet vist, at de maksimale ventetider for kræftbehandling på mave- og tarmkirurgisk afdeling er blevet overskredet hundredvis af gange på Aarhus Universitetshospital de seneste år.
Nu har regeringen indbudt til pressemøde her til formiddag, hvor den vil præsentere en såkaldt sundhedspakke.
Ifølge DR Nyheders oplysninger handler pressemødet blandt andet om penge til kræftområdet.
Spørger man kræftlægerne selv, så er der i dag flere kræftpatienter end tidligere, og behandlingerne er blevet mere komplekse.
- I virkeligheden er der brug for hænder. Det mangler der i alle specialer, men også indenfor onkologien. Både på sygeplejesiden og på lægesiden og for plejepersonalet, siger Malene Støchkel Frank, der er afdelingslæge og formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO).
Onkologi er den gren inden for lægevidenskaben, der beskæftiger sig med kræftsygdomme og deres behandling.
De manglende hænder rammer hovedet på sømmet, hvis man spørger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Syddansk Universitet.
Især det, at der siver sygeplejersker væk fra offentlige hospitaler, er ifølge Jes Søgaard bredt set det altoverskyggende problem i sundhedsvæsenet.
- De her sygeplejersker har fundet gode stillinger i det private. Og de tjener 5-6.000 mere om måneden og arbejder med almindelige arbejdstider, siger Jes Søgaard.
Har svært ved at rumme patienterne
Kræftlægerne selv har flere forhåbninger til, hvad dagens pressemøde kommer til at byde på.
De håber først og fremmest, at der bliver sat fokus på, at der er "en tiltagende kompleksitet" på kræftområdet.
Ifølge Malene Støchkel Frank fra DSKO så betyder det, at antallet af patienter stiger, fordi der kommer flere behandlingsmuligheder. Samtidig kan kompleksiteten hos patienterne gøre det mere tidskrævende.
- Det kræver mere af os som sundhedsprofessionelle at se de her patienter, siger hun.
- Indenfor de rammer, vi har lige nu, kan vi ikke rigtig rumme alle de kræftpatienter, vi kommer til at skulle håndtere i nær fremtid.
Samtidig håber formanden, at der bliver sat fokus på ulighed i kræft.
Altså at socialt sårbare grupper har større risiko for at blive ramt af kræft og dårligere chancer for at overleve sygdommen.
- Det er jo en ting, vi godt ved, er der. Og vi ved, at der er regionale forskelle på overlevelsen af kræft. Det håber jeg også er en ting, der bliver indkluderet i sundhedspakken på en eller anden måde, siger Malene Støchkel Frank.
Hør Malene Støchkel Frank fortælle om, hvordan hun oplever problemerne i sit eget job som afdelingslæge:
Løsningen er dyr
Sygehusene har været i en negativ spiral i halvandet år ifølge professor i Sundhedsøkonomi Jes Søgaard.
På kræftområdet mangler der konkret operations- og anæstesisygeplejersker.
Det betyder, at man ikke kan operere så mange patienter.
Samtidig er der også mangel på sygeplejersker, der skal passe patienterne efter de ofte store kræftoperationer, hvilket kan føre til flere lukkede operationslejer.
- Det, der skal til for at få dem tilbage til et sygehus, hvor der er skæve arbejdstider, det er et lønløft på i hvert fald 5.000 om måneden. Det er det, vi hører fra dem, fortæller Jes Søgaard.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har også været ude at sige, at den store pengepung skal findes frem - og hvis midlet er lønstigninger, så kræver det også en gedigen pose penge.
- Der er vel mellem 55.000 og 60.000 sygeplejersker. Hvis de skal have 5.000 ekstra om måneden, så er det noget med tre milliarder. Men så skal de jo betale skat af den ekstra løn, de får. Så den reelle udgift for staten bliver formentlig under 1,5 milliarder kroner, siger Jes Søgaard.
- Dem kunne regeringen godt finde. Problemet er bare, at så vil der lyde et ramaskrig fra alle de andre faggrupper.
Skal vi problemet til livs, så peger Jes Søgaard på, at man ikke skal kigge på det som et "politisk problem".
- Man skal få sagt, at hvis vi skal skal have løst kræftproblemet på sygehusene, så skal vi have løst hele manglen på sygeplejersker, siger professoren.
Pressemødet finder sted klokken 09.15 på Rigshospitalet i København, og her deltager både statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Sophie Løhde (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
Du kan følge dækningen af pressemødet på DRTV, DR1 og dr.dk.