Korrespondent: Med droppet dødsstraf kan dansker udleveres til Rwanda

Rwanda har gode muligheder for at finde frem til de personer, der var involveret i folkedrabet, vurderer Søren Bendixen.

En dansk mand er anholdt for folkedrabet i Rwanda, som fandt sted i 1994. Han mistænkes for at have deltaget i drab på 1000 mennesker. (Foto: © Corinne Dufka, Scanpix)

Selvom det er 23 år siden, at folkedrabet i Rwanda fandt sted, finder man fortsat frem til de folk, der var involveret i, at 800.000 mennesker blev dræbt på 100 dage.

Anklagemyndigheden oplyser i dag, at en 49-årig mand, som bor i Nordsjælland, er mistænkt for at have deltaget i drab på 1.000 mennesker under folkedrabet.

Ifølge DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, er en af årsagerne til, at Danmark sandsynligvis kan udlevere den 49-årige mand til Rwanda, at landet ikke længere har dødsstraf. Den afskaffede det afrikanske land i 2007.

- Før 2007 var det utænkeligt for Rwanda at få udleveret nogen fra et land som Danmark, fordi Danmark ikke udleverer folk til lande med dødsstraf, siger Søren Bendixen.

Derfor skal Rwanda ifølge Bendixen have retsgrundlaget i orden i en sag, så det kan overbevise myndighederne i for eksempel Danmark om, at der er grundlag for, at manden skal ned og have afprøvet, om han er skyldig.

Gode muligheder for at finde de involverede

Meget tyder ifølge Søren Bendixen på, at Rwanda har holdt ret godt øje med denne mand.

- Rwanda er et relativt lille land, så man har gode muligheder for at have kendskab til, hvem der var involveret, siger han.

Mange krigsforbrydere har desuden fundet vej til Europa, tilføjer han.

Anholdelsen af den 49-årige mand fandt sted under en planlagt anholdelsesaktion, der bygger på en "langvarig og grundig undersøgelse".

Aktionen skyldes en anmodning fra det afrikanske land. Rwanda ønsker manden udleveret til en straffesag.