Dansk mand er anholdt for folkedrab i Rwanda

Anklagemyndigheden mener, at der er grundlag for at udlevere manden.

Onsdag skal en dommer i Retten i Hillerød tage stilling til, om den anholdte skal varetægtsfængsles. Arkivfoto) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

En 49-årig mand med bopæl i Nordsjælland mistænkes for at have deltaget i drab på 1000 mennesker.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Anholdelsen fandt sted under en planlagt anholdelsesaktion, der bygger på en "langvarig og grundig undersøgelse".

Aktionen skyldes en anmodning fra det afrikanske land. Rwanda ønsker den 49-årige mand udleveret til en straffesag.

Onsdag skal en dommer i Hillerød afgøre, om den anholdte skal varetægtsfængsles.

Manden er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1000 mennesker blev slået ihjel, udtaler senioranklager Martin Stassen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i pressemeddelelsen.

Grundlag for udlevering

Martin Stassen vurderer, at der ud fra undersøgelserne er mulighed for at udlevere ham.

- Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham,« siger senioranklager Martin Stassen.

Den varetægtsfængslede bosatte sig i 2001 i Danmark, hvor han i 2014 fik dansk statsborgerskab. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering.

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til strafforfølgning i Rwandas retsopgør med folkedrabet, der fandt sted tilbage i 1994, hvor omkring 800.000 mennesker blev dræbt.

Den danske Højesteret besluttede eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i Rwanda – denne sag bliver i øjeblikket behandlet ved domstolene i Rwanda.

Folkedrabet fandt sted efter et flystyrt, hvor landets præsident blev dræbt. Forbrydelserne var planlagt af en lille hutu-elite, som ikke ønskede at dele magten med tutsierne. I løbet af 100 dage blev de mange hundrede tusinder mennesker slået ihjel.

Her er de danske Rwanda-sager

  • I 2013 sagde Højesteret god for udlevering af en tidligere skoleinspektør, der i Danmark boede ved Kirke Sonnerup. Han blev beskyldt for at have haft en ledende rolle i en massakre på flere tusinde tutsier. Han var varetægtsfængslet i Danmark i godt to år. Sagen i Rwanda er endnu ikke afgjort.

  • I 2006 blev Sylvére A. varetægtsfængslet i godt et år for drab på en mistanke om drab på 25 tutsier. Sagen blev opgivet. Han rejste til Sverige og sad her fængslet i tre år, før han fik lov at rejse tilbage til Danmark.

  • I 2005 var danske politifolk i Rwanda for at skaffe beviser mod et parlamentsmedlem, der var flygtet til Danmark. Han var mistænkt for mishandling af tre personer. Han døde, inden sagen kom for retten.

  • I 2000 blev en tidligere kaptajn i Rwandas hær, anholdt i Skjern, fængslet og senere udleveret til FN's tribunal for folkedrabet. Han blev idømt fængsel i 15 år for at være medskyldig for drabet på premierminister Agathe Uwilingiyimana og for drabene på ti belgiske FN-soldater.

Kilder: Ritzau, anklagemyndigheden.

/Ritzau/DR Nyheder/