En 17-årig pige fra Kundby er i dag fundet skyldig i bombeplaner mod sin tidligere folkeskole og den jødiske skole i København.
Hun blev dømt efter en af straffelovens terrorparagraf, og nu mangler kun selve strafudmålingen i sagen, som både anklager og forsvarer gang på gang har beskrevet som speciel.
Her kræver anklageren tidsubestemt forvaring, mens forsvareren taler for almindelig fængselsstraf.
Men hvad gør egentlig Kundby-sagen spektakulær?
- Det er både den yngste og den første kvinde i Danmark, der er dømt for forsøg på terrorisme. Hun konverterede til islam og blev radikaliseret på bare få måneder, og straffesagen har bekræftet, at hun har radikaliseret sig selv ved hjælp af videoer og tekster på nettet, siger Trine Maria Ilsøe, retskorrespondent hos DR Nyheder.
Nye beviser fik betydning
I allersidste øjeblik kom der nye beviser ind i sagen.
Det var to udkast til breve stilet mod en dømt syrienkriger og en seddel fundet i pigens celle, som pigen har skrevet, mens sagen har kørt, og hun har siddet i Vestre Fængsel.
Har de nye beviser haft betydning for afgørelsen?
- De har ikke haft betydning på den faktuelle vurdering af anklagerens beviser mod pigen. Men retten skriver i deres begrundelse, at det, den 17-årige har siddet og skrevet i sin celle i Vestre fængsel, er med til, at dommere og nævninge vurderer den forklaring, hun er kommet med i retten, som utroværdig, siger retskorrespondenten.
PET tog fejl
Hvad kan myndighederne lære af denne her sag?
- En hel del, må man formode. Blot 42 dage før pigen blev anholdt, konkluderede Politiets Efterretningstjeneste (PET) efter en bekymringssamtale med hende, at hun ikke udgjorde en risiko og 'ikke var en oplagt fokusperson for efterretningstjenesten". I dag er hun blev kendt skyldig i en alvorlig forbrydelse, så de har jo taget fejl, siger Trine Maria Ilsøe og tilføjer:
- Når de evaluerer denne her sag, er de nødt til at erkende, at de skulle have taget hende seriøst langt tidligere.
Krav om forvaring til mindreårig
Anklageren har i dag redegjort for et krav om forvaring til den 17-årige pige, fordi han anser hende for at være farlig for omgivelserne. Forvaring er en tidsubestemt straf, hvor den dømte opholder sig i Herstedvester Fængsel, der er Kriminalforsorgens psykiatriske specialinstitution for fængsels- og forvaringsdømte.
Forsvareren har derimod talt for almindelig fængselsstraf på mellem seks og otte år.
Har vi før set en mindreårig blive idømt en af lovens strengeste staffe, nemlig forvaring?
- Hun er den yngste herhjemme, hvor anklagemyndigheden har krævet forvaring. Der findes dog helt få eksempler med unge, der ikke var fyldt 18 år på gerningstidspunktet, som er idømt forvaring. I alle tilfælde er de dog blevet omstødt af Højesteret og lavet den om til en almindelig fængselsstraf, siger Trine Maria Ilsøe.
På torsdag klokken 16:15 afsiges den endelige dom.