Unge på 16-17 år vil fremover kun kunne købe øl, cider eller alkoholsodavand med en styrke på maksimalt 6 procent, og så vil en dåse med nikotinposer stige med 12 kroner og koste det samme som cigaretter.
Det var blandt hovedpunkterne i en ny aftale om forebyggelse med et flertal af Folketingets partier, der blev præsenteret på et pressemøde tirsdag af sundhedsminister Sophie Løhde (V).
DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, svarer her på fem centrale spørgsmål om aftalen:
Hvor stor betydning har dagens aftale, når det handler om børn og unges nikotinforbrug?
Med aftalen får man dæmmet op for noget af unges forbrug af nikotin. Det bliver noget sværere for de tusindvis af børn og unge, der bruger e-cigaretter og puffbars, at skaffe den slags fremover. Og det er rigtigt fint sundhedsfagligt, fordi nikotin ikke hører hjemme i en hjerne, der er under udvikling.
Hvad lægger du især mærke til i aftalen?
Dagens mest anvendte ord i forbindelse med den nye handleplan er "håndhævelse". Altså, at den lov, der er der i forvejen, når det handler om alkohol, tobak og nikotin - samt de nye tiltag på området - skal håndhæves med blandt andet flere muskler til Sikkerhedsstyrelsen.
Hvilken betydning får aftalen for unge alkoholforbrug?
Der er jo noget at komme efter, for i Danmark har vi nogle af de unge i Europa, der drikker mest. De justeringer, der ligger i aftalen, kommer ikke til at ændre nævneværdigt på den placering. De unge kan sagtens skaffe den alkohol, de har lyst til, fremover. Ovenikøbet guldøl.
Politikerne kunne have sat alkoholgrænsen ved fem procent, men valgte i stedet seks procent. Det betyder, at det stadig er tilladt for unge på 16-17 år at drikke guldøl og juleøl. Og ikke bare øl.
Vil færre unge ryge fremover?
Tobak tager livet af næsten hver 3. dansker, og der er 18 gange så mange danske unge, der ryger, sammenlignet med i Island. Det, der erfaringsmæssigt især virker, er afgifter og forbud.
I den nye aftale bliver prisen på tobak ikke hævet, så vi skal nok ikke regne med, at der bliver væsentligt færre unge, der ryger fremover på grund af handleplanen. Kommer der et fald, vil det nok mere skyldes generelle samfundstendenser.
Hvorfor ikke bare forbyde tobak?
Et stykke hen ad vejen er det først og fremmest politisk vilje - men også EU's Tobaksvaredirektiv, der står i vejen for en mere slagskraftig strategi overfor tobak i Danmark. I EU betragtes tobak som en handelsvare, der frit tilgængeligt skal kunne sælges i hele EU.
I dagens aftale ligger også, at regeringen fremover skal forsøge at påvirke EU i en sundere retning på tobaksområdet. Måske er der lidt håb for folkesundheden der. Og så er det jo vigtigt at understrege i et demokrati, at mange danskere synes, at der er noget, der er vigtigere end sundhed; nemlig den enkel borgers egen, frie vilje til selv at bestemme i livet.