Unge på 16-17 år vil fremover ikke længere kunne købe Små Sure, Granatæble-shots eller andre shots i supermarkedet.
Som en central del af en ny forebyggelsesplan målrettet børn og unge bliver alkoholprocenten sat ned fra 16,5 til 6 for unge på 16 og 17 år.
Det betyder, at de fortsat lovligt vil kunne købe øl eller alkoholsodavand med en alkoholprocent på op til 6 i supermarkeder eller kiosker.
Aftalen betyder også, at en dåse med nikotinposer, som nogen kalder snus, kommer til at stige med 12 kroner og koste det samme som cigaretter.
Bag planen står regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.
- Børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol er i en bekymrende udvikling, og trods klare aldersgrænser for salg så er det i dag alt for let for mindreårige at få fat i produkterne. Derfor investerer vi nu knap en halv milliard kroner i en ny forebyggelsesplan med 30 initiativer, så vi kan få vendt udviklingen, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Med planen følger knap en halv milliard kroner i årene 2024-2028 og herefter 85 millioner kroner hvert år fremover til at få initiativerne til at blive til virkelighed.
Pengene kommer primært fra statens indtægt ved at hæve prisen på nikotinposer.
Radikale: Går i mod al evidens
Derimod er Enhedslisten, Radikale, Liberal Alliance ikke med i aftalen.
- Aftalen går imod al evidens, imod andre landes erfaringer, imod alle sundhedsfaglige eksperter og imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derfor kan jeg ikke blåstemple den samlede plan, siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale Venstre, til DR.
Netop Sundhedsstyrelsen ændrede sidste år sine anbefalinger om alkohol og fraråder direkte unge under 18 år at drikke alkohol.
Det skete blandt andet på baggrund af, at danske unge har europarekord i druk og i det hele taget har en mere fuldskabsorienteret drukkultur.
I alt 3 ud af 5 danske 15-16-årige havde i 2019 drukket mindst fem genstande ved samme lejlighed inden for den seneste måned. Det gjaldt kun for 1 ud af 5 svenske i samme aldersgruppe, og var også langt over det europæiske gennemsnit på 34 procent.
Selv om Sundhedsstyrelsen helt fraråder unge under 18 at drikke alkohol, vil det stadig være muligt for 16-17-årige lovligt at købe øl eller andre alkoholiske drikke i butikker, men med en lavere alkoholprocent.
- Det skal bidrage til at skabe rammerne om en kultur, de i mindre grad er præget af rusdrikning, står der i aftalen.
Nikotinposer bliver dyrere
Som del af aftalen stiger prisen på nikotinposer, så en dåse med poser kommer til at koster omkring 60 kroner og dermed flugter med prisen på en pakke cigaretter.
Derudover skal nikotinposerne gøres mindre attraktive ved kun at måtte smage af tobak eller mentol – og ikke som i dag af alt fra ananas til vandmelon.
Baggrunden er ifølge partierne bag aftalen, at alt for mange unge er begyndt med nikotinposer, der ifølge Statens Institut for Folkesundhed kan være stærkt afhængighedsskabende og påvirke unges hjerner.
Over en tredjedel af de 15-29-årige bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist. I 2020 var det tal 26,3 procent.
Særligt forbruget af e-cigaretter er steget, hvilket ifølge aftaleparterne især skyldes de farvestrålende puff bars med søde smage og højt nikotinindhold, der importeres og videresælges til de mindreårige. Således er andelen af 15-17-årige, der bruger e-cigaretter steget fra 4,5 procent i 2020 til 10,1 procent i 2022.
De er allerede ulovlige for butikkerne at sælge i Danmark, men importeres og sælges i stor stil til de unge – fx i kiosker og via sociale medier.
Højere bøder for ulovligt salg
Fremover vil der blive sat ind over for den ulovlige distribution ved at give Sikkerhedsstyrelsen flere muskler til at kontrollere ulovligt salg af nikotinprodukter og alkohol. Blandet andte ved at bruge unge kontrolkøbere - de såkaldte mystery shoppere - i indsatsen.
Desuden skal bøden for at overtræde reglerne sættes op, så det koster 50.000 kroner første gang en butik bliver taget i at sælge nikotin, tobak og alkohol til unge under aldersgrænsen eller ved at sælge ulovlige nikotinprodukter.