Enkelte kommuner begynder nu at fritage småbørnsforældre for betaling til daginstitutionen, hvis altså de holder deres børn hjemme.
Det gælder blandt andet i Københavns Kommune.
- Vi står i en pandemi, og det er en rigtig svær situation for mange, så det handler om at fordele byrden fair. Og jeg synes, det er rimeligt, at de forældre, der hjælper med at aflaste systemet, får den mulighed, siger børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S).
For at slå coronasmitten ned opfordrede regeringen i begyndelsen af januar forældre til at holde deres børn hjemme fra vuggestuer og børnehaver - hvis de havde mulighed for det. Det kunne eksempelvis være frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede, lød det fra regeringen.
Men betalingen skal stadig falde - i nogle kommuner løber det op i over 4.000 kroner for eksempelvis et barn i vuggestue.
Det får flere kommuner til at tage sagen i egen hånd.
Ordningen ventes at koste København knap 100 millioner kroner, og den gælder fra den 8. februar, men vil ikke være med tilbagevirkende kraft.
- Vi bærer alle sammen, og forældrene har betalt i forvejen, siger børne- og ungdomsborgmesteren.
Spillet ud mod hinanden
Også Gladsaxe, Rødovre, Frederiksberg, Holbæk og Hjørring Kommune har fritaget forældre for betaling i en periode, hvis børnene bliver hjemme.
Gladsaxe Kommune var de første til at sløjfe betalingen, og det fik snebolden til at rulle, mener Københavns borgmester Jesper Christensen.
- Når nogle kommuner siger, at nu betaler vi penge tilbage til dem, der bliver hjemme, spørger man i nabokommunen: - Jamen, hvorfor gør I ikke det? Og så stiger presset, og kommunerne bliver spillet ud mod hinanden, siger han.
Han mener, at regeringen på samme måde som i foråret må ud og hjælpe samtlige kommuner med at kompensere forældrene.
Det bakkes op af forældrenes landsorganisation, FOLA, som dog er glade for, at nogle kommuner for egen regning fritager forældre for betalingen.
- Vi så jo gerne, at staten sagde, at de dækkede kommunernes udgift så flere forældre holdt børnene hjemme, for det ville også lette presset på institutionerne, siger formand Signe Jensen.
KL: Vi vil se forskelle fra kommune til kommune
Hos Kommunernes Landsforeninge, KL, kan man godt genkende billedet af pressede kommuner.
- Det er naturligt, at forældrene gerne vil kunne bruge orlovsmuligheden under corona, og det presser mange kommuner, siger Thomas Gyldal Petersen, der er formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg.
Han har bedt regeringen afklare, om samtlige 98 kommuner skal give forældrene betalingspause, hvis de ikke bruger institutionerne - og om staten vil kompensere kommunerne for det.
- Nu har regeringen præciseret, at sådanne tiltag ikke kan refunderes, men skal være for kommunernes egen regning. Det betyder derfor også, at der vil opstå forskelle, når kommunerne politisk skal tage stilling til situationen lokalt, siger han i et skriftligt svar.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview.