51 daginstitutioner: Forældre følger ikke rådet om at holde børnene hjemme

Der er stort set samme fremmøde under corona som normalt, fortæller hver 10. daginstitution i en rundspørge.

51 daginstitutioner fortæller i en rundspørge, at den største udfordring for øjeblikket er, at for mange forældre afleverer børnene. Det gælder blandt andet forældre, der er hjemsendt uden at arbejde, er ledige eller på barsel. Forældre tager ikke opfordringen om, at børnene skal/kan være hjemme alvorligt, lyder en af kommentarerne. (Foto: © Christian Tim Morberg Skovengaard)

Corona betyder ikke, at de fleste forældre holder børnene hjemme fra daginstitution.

Tværtimod fortæller hver 10. daginstitution i en rundspørge til DR Nyheder, at der stort set kommer samme antal børn som sædvanligt.

Fra halvdelen af daginstitutionerne lyder svaret, at mindst syv ud af ti børn stadig dukker op.

Nadja Mosegaard Nielsen er én af de mange forældre, der afleverer sit barn i Poulstrup Børnehus i Nordjylland.

- Så længe der er åbent, og børnene har det godt, kan jeg ikke se, hvorfor de ikke kan komme afsted, siger Nadja Mosegaard Nielsen, der går hjemme og har tre børn.

Det er svært at hjælpe de to ældste med skolearbejde, mens den yngste vil have opmærksomhed, fortæller hun. Og så stoler hun på, at daginstitutionen har godt styr på corona.

- Hvis børn fejler det mindste, så bliver de sendt hjem, og vi får dem testet, siger Nadja Mosegaard Nielsen.

Minister: Hold børnene hjemme, hvis I kan

Den 6. januar kom børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) med en klar anbefaling til forældre.

- Hvis man kan holde sine børn hjemme, så skal man det, sagde ministeren i Deadline på DR2.

Hun forklarede, at man godt kunne sende poderne i daginstitution, hvis man for eksempel arbejdede hjemme, men det er der mange, som ikke gør:

- Der er store grupper i vores samfund, som lige nu er hjemsendt, men som ikke kan varetage arbejdet hjemmefra, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Stort fremmøde presser daginstitutioner

Hver 12. daginstitution i rundspørgen undrer sig dog over, at forældre stadig sender børn afsted, selvom de for eksempel er ledige, på barsel eller sendt hjem uden at kunne passe deres arbejde.

Det øger risikoen for smitte og presser pædagoger, som skal gøre mere rent under corona og se efter børn i mindre grupper, forklarer de.

Karen Kokholm Risborg, der er afdelingsleder i Poulstrup Børnehus oplever, at pædagoger er urolige for smitte.

- Alle pædagoger er lidt i alarmberedskab. Vi er tæt på børnene og bærer ikke mundbind, fordi børnene skal kunne se vores mimik, og vi skal kramme børnene, som vi plejer, siger hun.

Hvis der mangler personale, har mange daginstitutioner lov til at ringe til forældre og bede dem holde deres børn hjemme. Men den løsning duer ikke, mener Karen Kokholm Risborg.

- Alle betaler for at have deres barn her, så det giver ikke mening, at jeg skal kunne sige, at i dag kan dit barn ikke komme, siger afdelingslederen.

Familier er udmattede

Der kan være forskellige grunde til, at mange forældre benytter daginstitutionerne, fortæller Dorte Kousholt, der er lektor på DPU, Aarhus Universitet og forsker i familieliv under corona.

- Stemningen i familien er vendt mod en langstrakt udmatning. For mange familier bliver det sværere og sværere at opretholde, at børn ikke må se nogen. Børn har brug for det sociale liv i institutionen, siger hun og peger på, at det også er svært at isolere sit barn, hvis stort set alle andre sender deres børn i daginstitution.

Lidt over halvdelen af daginstitutionerne fortæller i undersøgelsen, at de endnu ikke har haft et eneste udbrud af corona. Hvis forældrene bor i områder med forholdsvis lav smitte, kan de opleve, at de er længere væk fra dramaet, mener Dorte Kousholt.

- Det betyder ikke, at forældre ikke forstår krisen, men man kan føle sig mere eller mindre på afstand af den, siger hun.

Forældre skal droppe den dårlige samvittighed

Det duer ikke at udskamme forældre, der bruger daginstitutionerne, mener forældrenes Landsorganisation, FOLA.

- Vi bliver lidt politibetjente i afleveringssituationen i garderoben. Nej, hende dér er hjemsendt, og hende dér er arbejdsløs, men der er ingen, der ved, hvordan det foregår i det hjem, siger Signe Nielsen, der er formand for FOLA.

Hun fortæller, at virkeligheden i hjemmene blandt andet kan være, at ledige stadig skal på onlinekurser, ældre søskende undervises, og mødre har babyer, der ikke sover om natten.

- Det er kun en opfordring at holde børnene hjemme. Alle skal kunne aflevere børnene med god samvittighed, siger Signe Nielsen.

Ønsker regeringen færre børn i daginstitutionerne, opfordrer Signe Nielsen i stedet til at forlænge barslen, så færre spædbørn begynder i vuggestuen, og betale penge tilbage til de forældre, som holder børnene hjemme.

Det er en anbefaling at holde børnene hjemme, hvis man kan. Flere daginstitutioner efterlyser, at det blev klarere, hvilke forældre der bør holde børnene hjemme, så det ikke er så meget til fortolkning. (Foto: © Christian Tim Morberg Skovengaard)

Både forældre og daginstitutioner er pressede

Hos Lederforeningen i pædagogernes fagforening, BUPL, mener man, at debatten om fremmødet hænger sammen med, at både forældre og pædagoger er pressede.

Daginstitutioner er presset af corona-trætte pædagoger, og der følger ikke alle steder ekstra penge med til vikarer og rengøring, fortæller Eva Munck Immertreu, der er formand for lederforeningen i BUPL.

- Vi skal ikke slå hinanden i hovedet. Det er en svær tid for alle. Daginstitutioner har normalt et godt samarbejde med forældre, og det skal vi bevare, siger hun.

Eva Munck Immertreu understreger, at forældre gerne må bruge daginstitutionerne.

- Det skal ikke diskuteres, om det er i orden at aflevere sine børn. Generelt oplever vi, at langt de fleste forældre også gør, hvad de kan for at hjælpe enten ved at hente tidligt eller holde børnene hjemme, når det kan lade sig gøre, siger hun.