En gruppe medicinstuderende ved Aarhus Universitet prøver at finde en god blodåre på hinandens hænder. De øver sig i at lægge drop på hinanden.
De er i starten af deres uddannelsen, og tankerne om, hvilken slags læge de skal være i fremtiden, er i gang. Blandt andre hos 21-årige Amalie Poulsen.
- Jeg synes, at kirurgi lyder rigtig spændende. Men om det er noget for mig, det ved jeg ikke endnu, siger hun.
Noget tyder på, at de psykiatriske specialer er mindre populære hos de unge.
I både 2016 og 2017 stod 30 procent af uddannelsesstillingerne i voksen- og børnepsykiatrien tomme. Det viser tal som DR har indhentet fra de tre uddannelsesregioner.
Og det kommer ikke som en overraskelse for Pernille Marker, der er medicinstuderende på andet semester.
- Jeg tror, at mange af os er meget naturvidenskabeligt orienteret. Og det første man tænker, når man kommer ud, det er, at man måske gerne vil prøve noget kirurgi eller noget af det medicinske.
- Derfor ligger psykiatrien måske ikke lige til højrebenet, siger hun.
Skepsissen overfor psykiatrien er udbredt blandt de medicinstuderende, fortæller Søren Helsø, der er næstformand for Foreningen af Danske Lægestuderende.
- Psykiatrien har et dårligt ry, og det er et område, der kan virke diffust. Man kan ikke pege på et sted og sige: ’det er lige her, din skizofreni sidder’. Det er ikke ligesom med en tumor for eksempel, siger han.
Det største antal ledige stillinger i 10 år
Andelen af tomme uddannelsesstillinger i psykiatrien er den største i et årti. Det store antal tomme pladser kan ifølge Søren Helsø skyldes, at de unge læger reagerer på seksårsreglen. Det er en regel, der skal få dem til hurtigere at vælge, om de vil være børnelæge, kirurg, psykiater eller noget fjerde.
- Det betyder, at nogle af dem fravælger specialer, som de måske gerne vil snuse til, fordi de går benhårdt efter et enkelt eller to attraktive specialer, siger han.
- Så det har en negativ effekt på psykiatri og almen medicin, som ikke er lige så populære som andre specialer, siger Søren Helsø.
Gør arbejdsforholdene bedre
I Foreningen af Danske Lægestuderende, mener man, der skal satses mere på at give de medicinstuderende gode erfaringer med psykiatrien på et tidligere tidspunkt i lægeuddannelsen. På den måde kan man måske vende udviklingen.
- Man skal sørge for, at de fysiske rammer er i orden, at de studerende får ordentlig undervisning, god sparring, og at de føler, at de er velkomne på afdelingen. Så tror jeg, man vil se nogle resultater, fordi de så føler en tættere tilknytning til afdelingen, siger næstformand Søren Helsø.
I Aarhus er det lykkes de kommende læger at lægge et øve-drop i hånden på Pernille Marker. Hverken hun eller Amalie Poulsen vil udelukke, at de kan se sig selv som psykiatere engang i fremtiden.
- Det er spændende, fordi der er en anden måde at arbejde med mennesker på. Man kan ikke bare på samme måde stille en enkel diagnose og køre en behandling, her er det jo en anden måde, man skal behandle patienterne på, siger Amalie Poulsen.
- Man kan nok virkelig gøre en forskel for de patienter, som kommer ind, siger Pernille Marker.