En horde af unge i sorg var i går eftermiddag samlet ved Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro, hvor de mindedes den 16-årige Servet Abdij, der blev dræbt af cirka seks skud mandag aften.
Og sagen har kastet grimme skygger i både nærområdet og i hele København, fortæller Københavns overborgmester Frank Jensen (S).
Derfor har Københavns Kommune allerede i går iværksat en såkaldt SSP-handleplan i samarbejde med politiet, der skal sikre, at der bliver taget trygt hånd om de unge, og at drabet ikke fører til mere vold i området.
Helt konkret har man besluttet, at de forskellige kommunale klubtilbud udvider deres åbningstilbud i efterårsferien, og at man vil have flere medarbejdere på arbejde, så alle de unge kan komme ud med deres frustrationer.
- Jeg tror, at enhver kan forestille sig, hvordan stemningen i Ragnhildgade er lige nu. Der er meget stor sorg og frustration med mange børn og unge på gaden. Dem skal vi have væk fra gaden og hjem til forældrene, så de kan tale med hinanden om, hvad der er sket, siger overborgmester Frank Jensen og fortsætter:
- Vi udvider åbningstiden på vores klubber med tilbud til unge. Så kan vi sørge for, at der altid er en voksen, som kan tale med de unge. Der er mange af de unge, som føler en stor sorg, men også en frustration over, hvad der er sket.
Hvordan skal SSP-medarbejdere helt konkret hjælpe de unge?
- Når sådan noget sker over for en god bekendt eller ven, så kan den unge føle afmagt og måske også behov for hævn. De voksne medarbejdere kan håndtere og tale med de unge om sorgen, men også om netop hævnforståelsen. Vi skal ikke have, at det her bliver grundlag for en eskalering, hvor der bliver udført selvtægt.
Grim skygge over positive resultater
Området ved Ragnhildgade - på grænsen mellem Ydre Nørrebro og Ydre Østerbro - betragtes som et problematisk område i København. Gaden er også omfattet af politiets visitationszone, som er blevet indført for at dæmme op for den versererende bandekonflikt.
Drabet på den 16-årige er dog ikke forbundet med konflikten, sagde Københavns Politi i går, hvor de betegnede den afdøde som en ganske 'normal' dreng. Politiet har indtil videre ikke nogen anholdte og kender ikke motivet.
Men stadig bliver han en del af en statistik, hvor helt unge mennesker bliver involveret i meget alvorlig kriminalitet.
Overborgmester Frank Jensen fortæller dog, at vi ikke skal male fanden på væggen. Ungdomskriminalitet er nemlig på kraftigt tilbagetog i statistikkerne, og kommunen har konkret iværksat en længerevarende plan med 10 punkter, der skal forebygge, at unge ikke kommer ud i kriminalitet.
Frank Jensen erkender dog også, at drabet på den 16-årige kaster en særdeles grim skygge over de positive tendenser.
- Det er klart, at når sådan noget sker, så forsvinder mange af de her gode resultater forsvinder fra vores erindring, fordi vi fokuserer på det her alvorlige og bestialske drab, siger Frank Jensen.
Et er statistikkerne, men det her drab er vel også et symbol på, at de ser mere personfarlig kriminalitet blandt helt unge?
- Det er rigtigt, at vi har en historisk lav ungdomskriminalitet både i København og resten af Danmark. Men det er også en tendens, at dem, der laver kriminalitet, gør det mere bestialsk, siger han.