Børneforældre i København undlader oftest at vaccinere deres børn, mens børn i Vestjylland oftest bliver vaccineret.
Det viser årsrapporten fra Statens Serum Institut, der kortlægger tilslutningen til de forskellige vaccinationsprogrammer på forskellige geografiske områder.
Resultatet er entydigt.
Både blandt tilslutningen til HPV-vaccinationen, MFR-vaccinationerne og til Di-Te-Ki-PolHib-vaccination skraber København bunden af listen.
Andelen af børn i København fra årgang 2011, der fik den anbefalede anden MFR-vaccination, ligger på 82 procent i København, mens 87 procent af børnene i Vestjylland fik det anbefalede stik.
Landsgennemsnittet ligger på 85 procent.
Forskning giver ikke entydige svar
Trods andelen af børn, der får vaccinen, er støt stigende, så har politikere i både Københavns og Frederiksberg Kommune stillet vaccineforslag, der skal få flere forældre til at vaccinere deres børn, for at øge tilslutningen i København.
Men der findes faktisk ikke et svar på, hvorfor København er bundskraber, når det kommer til vaccination.
Det forklarer Camilla Hiul Suppli, der er læge på Statens Serum Institut.
- Det korte svar er, at vi ikke ved det. Vi ved, at det her er et kendt storbyfænomen, som man ser i resten af verden også. Teorien er, at den beslutningsproces det er at vælge at vaccinere sit barn, er en social proces, hvor vi bliver påvirket af mennesker, vi omgiver os med, siger hun og uddyber:
- Det er sådan i storbyerne, at vi har det med at bosætte os i nærheden af folk, der minder om os selv. Det kan have en effekt.
Hun fremhæver samtidig, at de socioøkonomiske forhold har en ”ekstremt stor betydning” for, om børnene bliver vaccineret. Altså betyder det noget, hvilken uddannelse, indkomst og sociale forhold forældrene har.
Mens forskerne ikke har den fornødne viden til at afgøre, hvorfor forældre i København oftere undlader vaccinen, så ved de derimod, hvad der virker.
På Statens Serum Institut har Camilla Hiul Suppli deltaget i forskning, hvor forskerne har sendt breve til de forældre, der ikke har vaccineret deres børn.
Effekten er tydelig, forklarer hun.
- Vores forskning viser, at det har en rigtig god ide at sende forældrene et brev, der minder om, at barnet mangler en vaccination. Det tyder på, at størstedelen af de vacciner, der ikke bliver givet i Danmark, handler om, at forældrene ikke har tid eller har glemt det, siger hun.
Dagens forslag om at give forældrebestyrelserne mandat til at afvise børn, der ikke er vaccineret, møder opbakning fra Socialdemokratiet, mens Venstre og SF i Københavns Borgerrepræsentation er imod.
Heller ikke forslaget fra Frederiksberg, hvor Liberal Alliance og Socialdemokratiet ville samle ikke-vaccinerede børn i en særlig institution, har umiddelbart udsigt til et politisk flertal.