Kirsten på 73 er frivillig for flygtninge: Man bliver så høj af at hjælpe

Først hjalp hun for de andres skyld, men nu er det også for sin egen.

Kirsten Bech ses hver uge med familien fra Syrien. Hun er med i den nye podcastserie ”Familien Al Hosare”, som følger en flygtningefamilie, der har fået opholdstilladelse i Danmark. (Foto: © Kathrine Albrechtsen, Villabyerne)

En rejse til Marokko blev Kirsten Bechs indgang til livet som frivillig.

Hun mødte tilfældigvis en mand fra Gentofte, hvor hun selv havde boet i 30 år, og han fortalte hende om et frivillighus, der arbejdede med flygtninge.

- Han inspirerede mig sådan, så jeg tænkte, det må jeg prøve.

Og kort efter ferien begyndte Kirsten Bech som frivillig:

- Efter et par måneder blev jeg spurgt, om jeg ville være kontaktperson for Ahmad, en ung syrisk dreng, og det sagde jeg ja til.

Kirsten blev også kontaktperson for Ahmads bror Sami og to andre familiemedlemmer.

I to år har hun hjulpet med alt muligt praktisk, som at finde vej til rådhuset, læse papirer fra kommunen, og hun har været med i Udlændingestyrelsen og til lægen:

- Vi ses i hvert fald en gang om ugen, og nogle gange flere. Det kan være dem, der ringer og siger: Hvor er du henne, må jeg lige komme, for jeg har en god nyhed. Og jeg ringer og siger: Er I hjemme, vi skal lige snakke om et eller andet. Eller jeg inviterer dem hjem til middag eller op i mit sommerhus. Så går vi tur eller laver praktiske ting også.

Kirsten Bech er med i en ny podcastserie, der hedder ”Familien Al Hosare”. Her følger man den syriske familie, som har fået opholdstilladelse i Danmark. Kirsten er med i serien, fordi hun har fulgt og hjulpet familien, siden den kom hertil.

Juleaften, fødselsdag og dronning Margrethe

Ahmad Al Hosare er 20 år, han flygtede fra Syrien, fordi hans far blev skudt, og i 2014 fik han opholdstilladelse i Danmark. Siden der har Kirstens

hjælp været uvurderlig, siger han.

- Jeg elsker hende. Det er fordi, hun har hjulpet med mange forskellige ting. Hun er ligesom min mor. Hun passer på mig ligesom min mor, hvis jeg har en aftale på hospitalet eller på kommunen, så ringer hun til mig og siger: du skal lave det her og det her.

Også Ahmads bror, Sami, har fået et meget tæt forhold til Kirsten.

- Hun har hjulpet mig med alting. Hun er en meget sød og meget dejlig person. Og hun prøver hele tiden at hjælpe mig og min familie, siger Sami Al Hosare.

Han er også blevet introduceret til Kirstens familie:

- Hun har en meget dejlig familie og venner, og hun har vist mig, hvordan man gør juleaften i Danmark. Det er meget nyt for mig, og jeg kendte det ikke. Og så har hun fortalt mig om traditionerne i Danmark, og det er jeg meget glad for.

Kirsten Bech har også holdt fødselsdag for brødrene. Og hun har taget dem med på ture til København.

- Vi tog ind til Amalienborg, da Margrethe havde 75 års fødselsdag. Fordi det er også noget af det, der er med i at være dansker. Vi gik bag ved Livgarden og talte om, at de aldrig har været så tæt på en dronning. Og at det der med soldater med våben, det ville de skynde sig væk fra, hvis de var i Syrien. Og de sagde også efter ganske kort tid: Er du egentligt klar over, hvilket fantastisk land du bor i?

Det er alle tiders

Kirsten Bech på 73 begyndte som frivillig, fordi hun havde tid til at hjælpe:

- Først var det for de andres skyld. Men så bliver det jo for ens egen skyld, fordi man bliver så høj af at hjælpe de mennesker, som virkeligt har brug for hjælp.

Det forhold, Kirsten har fået til de syriske brødre og deres familie, ville hun i dag ikke undvære:

- Det har været helt utroligt, den måde de tog imod mig. Og jeg har også følt, at de har syntes, at det var alle tiders med min mand og jeg.

På trods af mange gode oplevelser har arbejdet som frivillig kontaktperson også givet bekymringer:

- Man skal nok gøre sig parat til ikke at tro, at det bare går lige ud ad landevejen. Man skal ville det og være klar over, at det er et sejt træk, vil jeg sige, men så er det også alle tiders, når det lykkes.

Frivillighed 1 million timer hver dag

Kirsten Bech er en del af en større tendens, som viser, at rigtig mange danskere bruger fritiden på frivilligt arbejde.

1 millioner timer lægger vi tilsammen hver dag - året rundt - i at hjælpe på den ene eller anden måde - i idrætsforeninger, på biblioteker og hos nødhjælpsorganisationer.

Særligt de sidste år har danskere haft lyst til at hjælpe de mange tusinde flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark.

Det siger Laura Auken, centerchef for Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som hører under Socialministeriet.

- Vi har en oplevelse af, at der er flere, der har meldt sig under fanerne, og at mange har øget antallet af timer på grund af flygtningekrisen i 2015 og starten af 2016.

Hun forklarer, at der er mange grunde til, at folk er frivillige.

- Men hovedgrunden er, at vi gerne vil gøre noget for andre. Vi er drevet af lyst til at bruge vores overskud, tid, kompetencer og energi. En anden grund er, at vi gerne vil være en del af et socialt fællesskab. Den tredje grund er, at vi er drevet af en sag. Det er det, vi ser inden for flygtningeområdet.