Kinas ambassadør afviser at have truet Færøerne til Huawei-samarbejde: 'USA mobber'

Også den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, afviser at være blevet presset.

Danmark har ingen medbestemmelse i, hvem Færøerne samarbejder med om handel, mener lagmand Bárður á Steig Nielsen. (Foto: © Niels Christian Vilmann)

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, tager nu til genmæle mod beskyldningerne om, at han skulle have presset de færøske myndigheder til at indgå et samarbejde med den kinesiske techgigant Huawei.

Det fremgår ellers af en hemmelig lydoptagelse, at han under et møde med lagmand Bárður á Steig Nielsen for en måned siden, truede med at sætte en stopper for en frihandelsaftale mellem de to lande, hvis ikke teleskabet Føroya Tele indgik en aftale om 5G-netværk med Huawei.

Men det afviser ambassadøren altså.

- Den kinesiske ambassadør i Danmark udførte sine normale opgaver, da han diskuterede med den færøske regering om forbindelserne mellem de to sider, skriver ambassaden i en e-mail til DR Nyheder.

Kinas ambassadør i Danmark Feng Tie. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

- Ambassadøren fremsatte ingen trussel og hørte heller ikke nogen sådan klage fra den færøske side, fortsætter ambassaden.

Landsstyret blander sig ikke

Færøerne har i de senere år lagt arbejdet hårdt for at indgå en frihandelsaftale med netop Kina.

Alligevel benægter lagmand Bárður á Steig Nielsen at have følt sig presset af den kinesiske ambassadør.

- Det er en samtale mellem to lande, og det er ikke noget offentligheden som sådan har brug for at få noget at vide om, siger han til DR Nyheder.

- Hverken jeg eller andre på Færøerne, der har snakket med den kinesiske ambassadør, har følt sig presset til noget som helst på noget som helst tidspunkt.

Desuden blander landsstyret sig slet ikke i "hvad de kommercielle selskaber laver," siger Bárður á Steig Nielsen.

Så den kinesiske ambassadør har ikke sagt til dig, at en fremtidig handelsaftale er sat på spil i forhold til, hvem der skal levere 5G til Færøerne?

- Som sagt, det eneste jeg har at sige til det, er, at jeg ikke har følt mig truet eller presset af de kinesiske myndigheder.

Stik piben ind

Ifølge den kinesiske ambassade skal årsagen til beskyldninger om pres og trusler findes i det anstrengte forhold mellem USA og Kina.

- Huawei er et privat firma. Det er også et kinesisk firma. Når USA åbent bruger sin statsmagt til at mobbe Huawei og åbenlyst truer Færøerne i færøske og danske aviser, er det den kinesiske ambassadørs pligt at sikre, at Huawei får en retfærdig og lige behandling i Danmark, skriver ambassaden til DR Nyheder.

USA har presset på for at presse Huawei ud af Færøerne, og også danske politikere har kaldt til handling mod det formodede kinesiske pres på færingerne.

Men på Færøerne er flere træt af al den snak fra udefrakommende.

Én af dem er Høgni Hoydal, der er formand for de færøske selvstændighedsparti.

- Den her sag viser bare, at vi skal tage stilling til pres fra mange sider. Vi bliver også presset fra Danmark, så jeg vil også sige til danske politikere, at nu skal de stikke piben ind, for her på Færøerne skal vi nok selv finde ud af, hvad der er bedst for vores ø, siger han.

Hvad er 5G?

  • 5G bliver mange gange hurtigere end det nuværende 4G-netværk, og i fremtiden forventes blandt andet selvkørende biler og sundhedssystemer at være koblet på 5G-netværket.

  • Eksperter forventer, at det bliver det mest kritiske stykke infrastruktur, som noget land bygger. Derfor er der så stor opmærksomhed om sikkerheden.