Kendte i Se og Hør-sagen: Dybt rystede over at være ofre for overvågning af kreditkort

De kendte var chokerede over at ende på forsiden af Se og Hør, forklarede de i retten.

Line Baun Danielsen ankommer til retten tidligere i dag. Hun var en af de kendte, der forklarede, hvordan overvågningen fik hende til at nære mistillid til kæreste og familie. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvilken konsekvens havde det for de kendte, at deres kreditkort blev overvåget af Se og Hør?

Det var det store spørgsmål, da den såkaldte Se og Hør-sag i dag fortsatte i Glostrup. Her var en række kendte indkaldt til at afgive forklaring i sagen. Fælles for dem alle er, at de har været trykt på forsiden af ugebladet og har fået deres kreditkortkøb gennemgået af tys-tys-kilden.

Og fælles er, de alle blev dybt rystede over at ende på forsiden af Se og Hør. For hvor havde ugebladet oplysningerne om fx konkrete rejser fra?

Det spørgsmål rejste den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, da han afgav forklaring i dag.

- På det tidspunkt studsede jeg over, hvordan man kunne vide, hvor vi havde været, sagde Morten Helveg Petersen.

Mistænke kæreste for at lække oplysninger

Hans forhold til tv-værten Line Baun Danielsen fik stor opmærksomhed blandt journalisterne på Se og Hør. Parrets kreditkortoplysninger blev videregivet til bladet, der kunne fortælle om deres rejse i 2008. Noget som politikeren fandt ”rigtig ubehageligt”.

For Line Baun Danielsen var der endnu flere forsidehistorier. Bladet havde blandt andet bragt et billede, hvor hun var topløs på en ferie på Sardinien med en kæreste. Foruden den krænkelse begyndte hun at nære mistillid til venner og familie – for hvordan fik journalisterne sine oplysninger?

Efter Se og Hør i 2010 havde skrevet om rejsen til Sardinien mistænkte den kendte tv-vært sågar sin nye kæreste for at lække oplysninger, fortalte hun i retten.

- Det skabte mistillid. Jeg havde simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at oplysningerne om, hvor jeg var, var blevet tilvejebragt på anden måde, end ved at nogen havde sladret, forklarede hun.

Menneskeligt perspektiv på teknisk sag

Også operachef Kasper Bech Holten gav i vidneskranken udtryk for sine forargelse over bladets metoder. Han blev med egne ord ”vred” og følte sig ”meget forulempet” af overvågningen. Da sagen blev offentligt kendt henvendte han sig selv til Københavns Vestegns Politi, da det gik op for ham, at han måtte være en af dem, der var blevet overvåget.

Det er anklagemyndigheden, der har indkaldt de kendte til at vidne i sagen. Hvorfor de har det, forklarer DR’s retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe:

- Rent juridisk har det nok ikke den store betydning. Til gengæld har de i dag forsøgt at vise, at sagen også har et menneskeligt ansigt. At der er nogle personer, som føler sig krænkede over, at deres kreditkort er blevet beluret og at det nogle gange er blevet til historier.

- Det handler om at vise til dommeren og domsmændene, at det her ikke bare er en teknisk sag, men at der er rigtige mennesker i den anden ende, forklarer hun.

Retssagen fortsætter næste torsdag. Der ventes først dom til november.